Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 февруари 2014 година

Снимка: РАДИО ВИДИН
Областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов изпрати писма до кметовете на общините, които имат одобрени проекти по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Поводът за това е приетото на 07.02.2014 г. постановление № 19, с което Министерският съвет одобри разходите за изпълнение на проекти и програми за целите на публичната инвестиционна програма. Осигуреното от правителството финансиране за общините в област Видин е в размер на 8, 048 млн. лв. Ще бъдат изпълнени общо 14 проекта на общините Белоградчик, Бойница, Брегово, Видин, Кула, Макреш, Ново село, Ружинци и Чупрене. "Предвид факта, че реализацията на проектите, респективно - плащанията на извършените дейности, следва да приключи в бюджетната 2014 г., очаквам да проявите отговорност и незабавно да предприемете необходимите действия във връзка с възлагане на обществените поръчки за избор на изпълнители по одобрените проекти при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за обществените поръчки", отбелязва областният управител в писмото си до кметовете. Съгласно постановление на Министерския съвет, областният управител е длъжен да следи за изпълнението на одобрените проекти и да докладва на всеки три месеца на Междуведомствения съвет. 

Строителната камара във Враца е изготвила абсолютно безплатно проектното инвестиционно предложение за ремонт на уличната мрежа във Враца, чийто ремонт започва през месец май. За дейностите по асфалтиране на градските улици бяха осигурени 7 милиона лева от програмата на правителството за растеж и устойчиво развитие на регионите. Това обяви днес кметът Николай Иванов по време на подписване на споразумение между местната управа и врачанското представителство на Строителната камара. "На община Враца няма да струва нито стотинка това проектно предложение. Това извършиха експерти от Строителната камара заедно с издаденото разрешително за строеж", заяви Николай Иванов. Градоначалникът на Враца и председателят на местното представителство на Строителната камара Росен Дудушки подписаха споразумението, с което официализираха съвместните си действия.

С пълно единодушие общинските съветници от всички партии в Берковица гласуваха декларация до премиера, председателя на Народното събрание и министъра на финансите, в която изразиха възмущение от отхвърлените проекти на общината по новата правителствена програма "Устойчиво развитие и растеж на регионите". Декларацията подкрепи и кметът на Берковица Димитранка Каменова. В декларацията се припомня, че община Берковица кандидатстваше с два проекта - за изграждане на спортна зала в града и за ремонт на пътя от Берковица до зона "Ком", където през цялата година идват туристи и скиори от различни краища на България и от чужбина. Двата проекта бяха на обща стойност 26 милиона лева. Общинските съветници и кметът на Берковица питат централната власт защо след изразените от тях намерения за възраждане на Северозапада са отхвърлени над 90 на сто от проектите на общините от област Монтана и регионът е получил финансиране само за три проекта на малка стойност. Деклараторите настояват Министерският съвет да преразгледа своето решение и да включи в инвестиционния проект община Берковица. Те припомнят, че по данни на Евростат областите Монтана, Видин и Враца са най-бедните в цяла Европа и изразяват недоумение от отхвърлените проекти в този край.

Близо 8,5 милиона лева ще бъдат вложени в основния ремонт на 19 километра от път II-13 в участъка Криводол - Девене - Борован, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Председателят на Управителния съвет на агенцията Стефан Чайков е подписал договор с избрания изпълнител на основния ремонт на второкласния път като финансирането на дейностите е от оперативна програма "Регионално развитие".

При проверка на фирма в Лом експертите на Областната инспекция по труда в Монтана са открили 20 нарушения на трудовото законодателство, съобщи директорът на Инспекцията Димитър Петров. Проверката е предизвикана от две трудови злополуки, станали на 4 и 9 февруари. След проверката 12 преси за заготовка на гилзи са спрени от инспекторите, а на останалите е предписан специален режим на работа. Предписан е и задължителен инструктаж за работниците преди да влязат в цеховете на фирмата. Поради получена голяма поръчка в момента във фирмата се работи на трисменен режим и са наети нови работници. Възможно е и недостатъчният им опит да е една от причините за злополуките, обявиха от трудовата инспекция.

Районната здравноосигурителна каса в град Видин сключи договорите за медицинска дейност за 2014 година с изпълнителите на доболнична медицинска помощ в областта. Сключени са 62 договора с лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ. През тази година видинчани ще получат медицинска помощ от общо 71 общопрактикуващи лекари. 8 остават груповите лекарски практики в област Видин. Разкрити филиали на центрове на джи-пи практики на общопрактикуващи лекари има в 15 населени места в областта. На този етап селата Кутово и Рабиша остават без лекари, сключили договор с Касата. Поради здравословни причини, общопрактикуващият лекар с център на лекарската практика в с. Горни Лом (д-р Мариела Георгиева) не е подала заявление за сключване на договор с Районна здравноосигурителна каса - Видин за дейност през 2014г.  Към този момент на територията на община Чупрене функционира и втора джи-пи практика с договор със Здравната каса - лекарската практика на д-р Николай Лазаров с център на практиката в с. Чупрене. Област Видин е добре обезпечена със специализирана лекарска помощ. През 2014 година здравноосигурените видинчани ще получат медицинска помощ извън болниците от лекари-специалисти в 49 индивидуални практики и 1 групова практика от двама лекари - педиатри.

Наближава крайният срок за пререгистрация на земеделските производители. Съгласно промените в Наредбата за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители, пререгистрацията ще продължи до 28 февруари. "Производителите да не изчакват последните дни, защото това би затруднило както тях, така и самите служители"- призовава директорът на Областна дирекция земеделие-Видин Личко Луков. До момента 450 души от община Видин са се пререгистрирали, съобщиха от Общинска служба земеделие. До 30 септември пререгистрация могат да извършват само бенефициентите, които изпълняват проекти по Програмата за развитие на селските райони. Регистрация на нови земеделски производители се извършва през цялата година, уточняват от земеделската дирекция.

77-годишен мъж е починал при пожар във Видин тази сутрин. Сигналът за инцидент в едноетажна сграда на улица "Преславска" е получен към 3 часа, съобщи началникът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" главен инспектор Станислав Генчев. "Към произшествието са изпратени два противопожарни автомобила на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин. В хода на гасителните действия е открит трупът на 77-годишния, живеещ в сградата, наемател. При пожара са унищожени около 100 квадратни метра от покривната конструкция на сградата и лични вещи"- съобщи главен инспектор Станислав Генчев. В сградата е имало струпани хартии и леснозапалими вещи, съобщиха още от противопожарната служба. Мъжът, който е живеел сам в жилището, е втора жертва на пожар във Видин от декември миналата година. Тогава от задушаване при пожар почина 65-годишен жител на града.

Община Белоградчик  презентира възможностите за туризъм в града на скалите и района на традиционната международна туристическа борса "Ваканция и Спа Експо 2014", която се проведе в София, съобщават от общинската администрация. Рекламните материали за културно-историческото наследство, музеите и възможносттие за алтеранативен, велотуризъм и винен туризъм в града, туристическите продукти и услуги представиха актуална информация за местата за настаняване и хранене и паметниците на културата на специално място на щанда на България. На изложението бе представена и дейността на Туристическия информационен център, бяха обсъдени идеи за развитието на вътрешния туризъм и изграждането на нови партньорства.

Петима ученици от видинската Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" ще се включат в дебатите на Европейския Парламент в Страсбург и заедно с младежи от цяла Европа ще влязат в ролята на реални депутати. Видинската група заминава утре по покана на евроклубовете от Монтана и Плевен, които са спечелили участие по програмата Евроскола. "Изключително важно е за децата това участие като възможност да учат, да упражняват езиците, които владеят и се изучават в нашата гимназия и да градят граждански позиции по въпроси на съвременна Европа.", каза за Радио Видин Валя Александрова, преподавател във видинската езикова гимназия.

С вечер, посветена на Апостола на свободата, във Враца започнаха честванията на 141-годишнина от гибелта на Васил Левски. На 19 февруари в историческата църква "Свето Възнесение", свързана с революционната дейност на Левски, ще бъде отслужена панихида за дякон Игнатий. След службата литийно шествие ще премине по улиците на Враца от църквата до паметника на Васил Левски, където от 11.30 часа ще се състои общоградското честване. Ученици от основно училище "Васил Левски" ще изнесат концерт заедно с Врачанската симфониета от 12 часа в Градската концертна зала. В програмата на Община Враца за отбелязване на годишнината от обесването на великия българин са включени още концерти, рецитали и младежки състезания.

В Професионално- техническа гимназия "Васил Левски"- гр. Видин днес отбелязаха 141-годишнината от обесването на Васил Левски. "Честванията започнаха още от 14 февруари с инициативи на клубовете, създадени по проект "Успех". Утре ще се включим в общоградското тържество", каза директорът на училището инж. Юлия Петрова. Програмата за отбелязване патронния празник на Начално училище "Васил Левски"- Белоградчик е започнала вчера и продължи днес. "Вчера имахме общооучилищно състезание "Лъвски скок", а днес - тържество пред барелефа на Васил Левски в училището", обясни директорът на училището Светла Табакова. СОУ "Васил Левски"- гр. Кула тържествено ще отбележи своя патронен празник на 19 февруари- съобщи директорът на училището Диана Йончева. На патронния празник ще бъдат връчени и наградите на изявилите се в училищни мероприятия ученици.

Богомил Витанов от 12 "в" клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков", с резултат 261 см, за втора поредна година спечели състезанието "Лъвски скок", организирано от Ученически спортен клуб - Шампион и Община Видин по повод 19 февруари - годишнината от обесването на Апостола на свободата - Васил Левски. Общо 22 участници от видинските училища взеха участие в надпреварата. Купата на победителя и грамотите на призовата тройка ще бъдат връчени на 19 февруари на поклонението пред бюст - паметника на Апостола, което ще се състои от 10 часа. Преди това, в 9,30 часа в катедралния храм "Свети Димитър" ще бъде отслужена заупокойна молитва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03

Пръскат срещу комари, кърлежи и бълхи в община Лом

От 8 до 10 юли 2024 г. , при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до приключване, но не по-късно от 06:00 ч., ще се проведе наземно третиране срещу комари чрез комбиниран метод на студен и топъл аерозол в града и селата на територията на община Лом. Ще се използват препаратите: "Ротрин 100“, в..

публикувано на 06.07.24 в 14:25

Предстои аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида"

Предстои аварийно укрепване в средновековната крепост "Баба Вида". С Министерството на културата е подписан договор за 213 хиляди лева и се очаква да бъдат преведени 70 % от сумата, за да започнат строителните дейности, съобщи началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  "Издадено е разрешение за строеж за..

публикувано на 06.07.24 в 12:05

Летни занимания за децата в Борован

Народно читалище "Цани Иванов 1907" във врачанското село Борован организира през летните месеци забавни дейности за най-малките жители на общинския център.  Всеки вторник от 10:00 часа ще има "Забавно лятно четене" в библиотеката.  Във всяка сряда от седмицата е времето за кино, като от 09:00 часа в салона на читалището ще бъдат излъчван филми..

публикувано на 06.07.24 в 08:37

ЦИК предлага на президента да насрочи нов избор за кмет на Габровница

Централната избирателна комисия предлага на президента на Република България да насрочи нов избор за кмет на монтанското село Габровница. Върховният административен съд обяви за недействителен избора на кмет на Габровница. До решението на ВАС се стигна след оспорването на резултатите от вота през октомври миналата година от страна на..

публикувано на 06.07.24 в 08:30
Град Видин

Снимката на 5 юли 2024 година

Уличното осветление във Видин, Белоградчик и Ружинци ще бъде модернизирано. Трите общини са с одобрени проекти за енергийно ефективни системи, съобщават от Областния информационен център в крайдунавския град. Проектът на Община Видин е на стойност почти 2 милиона лева, Община Ружинци ще реализира подобрения, възлизащи на над 1 милион лева, докато..

публикувано на 05.07.24 в 18:05