Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет прие бюджета на Община Мездра за 2014

Снимка: Мирослав Гетов

Общинският съвет прие бюджета на Община Мездра за 2014 г., съобщи Мирослав Гетов от местната администрация. Неговата проходна част е в размер на 12 440 877 лв. В т. ч. 7 255 176 лв. за финансиране на делегираните от държавата дейности и 5 185 701 лв. собствени приходи. Очакваните постъпления от данъка върху недвижимите имоти са 265 хил. лв. от данъка върху превозните средства - 295 хил. лв., от данъка върху придобиването на имущество по възмезден начин - 250 хил. лв., а от патентния данък - 24 хил. лв.

Най-много средства в разходната част на бюджета отново са заложени за нормалното функциониране на сферата на образованието - 5 468 773 лв. Останалите по-съществени пера са 1 555 036 лв. за издръжка на общинската администрация, селските кметства и ОбС, 2 203 536 лв. за дейностите "Чистота", "Изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа", "Осветление на улици" и пр., 1 313 794 лв. за социално осигуряване, подпомагане и грижи, 843 269 лв. за икономически дейности и услуги (ремонт и поддържане на общински пътища, туризъм и транспорт), 513 933 лв. за култура и спорт (финансиране на читалищата, подпомагане дейността на спортните клубове и т. н.), 291  799 лв. за здравеопазване (издръжка на детски ясли, кухни, яслени групи към ОДЗ, здравни кабинети и детската млечна кухня).

Капиталовите разходи на Община Мездра възлизат на 1 530 449 лв. 620 100 лв. от тях е целева субсидия от държавата, 586 626 лв. - целеви средства от МОН и 138 200 лв. собствени средства. Сред обектите, планирани за изпълнение, са изграждане и ремонт на 6 местни и общински пътища (Зверино - Оселна, Зверино - Зли дол, Ребърково - ж. п. гара Ребърково, граница община Мездра/ Роман - Старо село, Боденец - Върбешница и граница Ботевград/ Мездра - Игнатица), ремонт на две улици в гр. Мездра ("Странджа" и "Столетов") и на 16 улици в съставни села на общината (Моравица, Типченица, Долна и Горна Кремена, Крапец, Горна Бешовица, Кален, Лютиброд , Царевец, Лик, Дърманци, Брусен, Очин дол, Игнатица и Върбешница), ремонт на покривите на Кметство Зверино и на Бизнес инкубатора, външни връзки и отклонения за социални обекти, съфинансиране на проекта за ремонт на спортната площадка в гимназията и др.

През 2014 г. Община Мездра ще продължи изпълнението на 5 проекта по линия на Европейския съюз: "Доизграждане на канализационна мрежа и изграждане на ПСОВ - Мездра" (по ОП "Околна среда"), "Free fest "Магията на Мездра" и "Подкрепа за разработване на Интегриран план за градско възстановяване и развитие - гр. Мездра" (по ОП "Регионално развитие"), "Подкрепа за достоен живот" и "Помощ в дома за жители на община Мездра" (по ОП "Развитие на човешките ресурси"). При тяхното реализиране ще бъдат усвоени общо 15 439 055 лв., от които  15 403 337 лв. безвъзмездна финансова помощ от ЕС и държавния бюджет и 35 718 лв. собствен финансов принос.

"Основен приоритет в политиката на Община Мездра през тази година е да запазим бюджетната си устойчивост, при непроменени размери на местните данъци, такси и цени на услугите, като в рамките на ограничения финансов ресурс запазим и обема на предоставяните публични услуги на гражданите", подчерта при представянето на Бюджет’2014 кметът Иван Аспарухов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията започна операция срещу купуването на гласове във Видинско

Превантивна полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, провеждат днес служителите на Областната дирекция на МВР-Видин, съобщават от полицията. Акцията е започнала тази сутрин на територията на видинското районно управление. Полицейските действия са насочени към профилактиране на активния..

публикувано на 03.10.24 в 11:36

Мъж от Берковица е задържан за побой над майка му

Жител на берковския квартал „Раковица“ е задържан за причиняване на средна телесна повреда при нанасяне на побой над майка си , съобщават от полицията.  Сигналът за престъплението постъпил на вчера, 2 октомври, в 19:35 ч. в Районното управление в града.  Криминалистите установили, че докато гостувала в дома на дъщеря си през деня в същия..

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Полицейска акция срещу купуването на гласове се провежда в Бяла Слатина

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите се провежда на територията на град Бяла Слатина , съобщиха от полицията. Седем екипа на Районното полицейско управление, с екипи от Жандармерията, извършват масови проверки в града срещу купуване на гласове . Проверяват се частни..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Стожери на българския език гостуват в Монтана

В Монтана организират среща-разговор с професор Румен Стоянов - поет, писател, дипломат, университетски преподавател и преводач на Маркес и Борхес, както и с Йордан Атанасов , главен редактор на вестник "Литературен глас". Модератор на срещата е писателят Мартен Калеев . "Това са двама човека, които със своята биография могат да се наредят..

публикувано на 03.10.24 в 09:36

Къща изгоря в Динковица

Къща е напълно изгоряла в село Динковица. Пристигналите на адреса два екипа на видинската пожарна служба потушили пламъците. Причината за пожара е небрежност при боравене с открит огън. Спасени са домашните животни на стопанина.

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Тече конкурс за ръководство на видинската болница

Д-р Ивета Найденова е единственият кандидат, допуснат до финалния етап по конкурса на Министерството на здравеопазването за изпълнителен директор, представител на държавата в съвета на директорите, на видинската МБАЛ "Св. Петка". Д-р Найденова управлява лечебното заведение от 2020 година и ако премине успешно третия етап на конкурса, който е събеседване,..

публикувано на 03.10.24 в 07:39

Във Враца обсъждат по-строг контрол на тротинетките

Предстои обществено обсъждане дали да се изземват и задържат индивидуални електрически и самобалансиращи превозни средства при установяване на нарушение от страна на водачите им. Това предвижда промяна в Наредба за организацията и безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците в община Враца. Документите заедно..

публикувано на 03.10.24 в 07:30