Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати и бизнес от Северозапада за увеличението на осигуровките

Снимка: РАДИО ВИДИН

Увеличение на пенсионната вноска с 1 процент и на вноската за безработица с две на сто, предложиха от КНСБ. Социалният министър обаче категорично е заявил, че няма намерение да повишава нито данъците, нито осигуровките. Предложението провокира полярни мнения. Какви са мотивите за исканото увеличение? Сътрудникът ни от Враца Жоро Александров разговаря с Вероника Ценова, временно изпълняващ длъжността регионален председател на КНСБ.

"КНСБ бе против намаляването на осигурителната тежест, защото това довежда до ситуация, която е в момента. Увеличаването на осигурителната вноска няма да се отрази толкова много нито на работодателите, нито на работниците и служителите, работещи легално и коректно"- заяви Вероника Ценова.

Йорданка Петрова потърси за коментар по темата Олег Антов, регионален представител на Българската стопанска камара във Видин.

"Поисканото увеличение не е голям проблем от чисто финансова гледна точка. Доста тежести се събраха на бизнеса обаче в последните години и ситуацията е много деликатна. Ако се осигури нормално развитие на индустрията, т.е. ако постъпленията в бюджета могат да се увеличат по един интензивен начин, тогава могат да осигурят достатъчно пари за здраве, пенсии и безработица. Още повече, че с увеличаването на производството безработицата започва да намалява автоматично, т.е. този проблем би отпаднал. Хората не искат да получават помощи, които са много малки- става дума за 7 лева на работен ден. Би трябвало да им се осигури препитание, а не да се търсят такива лесни начини за решаване на проблема- чрез социални помощи, компенсации за безработица и други подобни мерки от страна на държавата"- коментира Олег Антов.

Според проф. Йордан Христосков, член на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система, предложението е напълно логично, като се има предвид финансовото състояние на социалното осигуряване.

"Трябва да се въведе и автоматичен механизъм за повишаване на възрастта за пенсиониране"- каза проф. Христосков в интервю за БНР.

Йорданка Петрова попита видинчани защо според тях искат да се увеличи вноската за пенсия.

"За да се увеличат пенсиите за в бъдеще, за тези, които работят сега... Не съм наясно с тези неща... Полицията и енергото- това е, което работи във Видин, всички други са в чужбина... Вноските трябва да се увеличат, за да има социално осигуряване, да се покриват сега пенсиите..."
Само във Видинска област 36 131 са възрастните хора, получаващи пенсии за старост. Много от тях издържат и помагат на безработни членове от семействата.  

Асоциация на индустриалния капитал в България е "за" запазване до 31.12.2020 г. на настоящите размери на осигурителните вноски във фондовете на държавното обществено осигуряване, с изключение на тази за фонд "Общо заболяване и майчинство", която предлагат да се намали от 3,5 на 3 на сто, съпроводено със съответно намаляване на срока. Позицията е част от предложените мерки за стабилизиране на приходите в държавата.  

От пресцентъра на КНСБ съобщиха за РАДИО ВИДИН, че предложението за вдигането процента на осигуровките е още от октомври миналата година, а е внесено за обсъждане от председателя на Тристранния съвет Зинаида Златанова, министър на правосъдието, едва сега.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00