Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 март 2014 година

Снимка: Полина Тодорова

Новият туристически сезон във Видин вече е открит. Това стана с поредица от събития, организирани от Община Видин. Ето как посрещна първата организирана група старши експертът по туризъм в Общината Цецка Цокова: "Добрата новина е, че искаме тази година да представим кулинарен и винен туризъм, плюс културния туризъм, който предлага Видин, като туристическа дестинация." Първите гости започнаха разходката си из Видин от художествената галерия "Никола Петров". Следващите спирки по зеления маршрут през Крайдунавския парк бяха Старата баня, сега хотел; Турската поща- сега туристически информационен център; трите храма- "Свети Николай", Джамията и Синагогата; старото винарско училище и средновековната крепост Баба Вида. Там гостите опитаха стрелба с лък и видяха фото изложбата "Спомени от стария Видин". А след това в музей "Кръстата казарма" участниците в туристическата обиколка бяха поканени да дегустират вина, произведени в региона и блюда от конкурса "Видински рибен специалитет". Първият ден от новия туристически сезон завърши с кратко речно пътешествие с кораб по Дунав.

Наръчник по енергийна ефективност ще бъде изготвен по проект на сдружение "Европейски перспективи" в партньорство с организации от сръбските градове Княжевац и Зайчар. Това съобщи председателят на Управителния съвет на видинската неправителствена организация Живка Николова на семинар за енергийната ефективност във Видин. Наръчникът  ще бъде на български и сръбски език и ще съдържа информация за енергийното законодателство на двете страни, както и възможностите за реализация на проекти. По време на форума Областният управител Кръстьо Спасов подчерта, че повишаването на енергийната ефективност е един от основните приоритети за развитието на област Видин. Условие за успешно прилагане на мерките за енергоспестяване и пълноценното оползотворяване на енергийните ресурсите в региона е привличането на инвестиции в управлението на енергопотреблението и обновяването на съществуващи производства и сграден фонд. В срещата участваха представители на общини, национални консултанти и експерти по енергийна ефективност от Видин и съседните сръбски региони. Сред дискутираните теми са стратегията за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж Европа 2020, европейските политики и инициативи за енергийна ефективност, международните стандарти за енергетика, практиката на енергиен мениджмънт в България. По проекта на сдружение "Европейски перспективи" в партньорство с организации от сръбските градове Княжевац и Зайчар ще бъде изготвен наръчник по енергийна ефективност. Наръчникът ще бъде на български и сръбски език и ще съдържа информация за енергийното законодателство на двете страни, както и възможностите за реализация на проекти.

По-рано днес областният управител на Видин прие посланика на Република Румъния у нас Н.Пр. Антон Пъкурецу.
Това е втората визита на дипломата във Видин за по-малко от шест месеца. Областният управител и румънският посланик обсъдиха възможностите за сътрудничество между Видинския и съседния румънски регион през новия програмен период и съвместното участие по трансгранични проекти. Специално внимание бе обърнато на идеята Медицинският университет в Крайова да разкрие филиал във Видин.


Темата за разкриването във Видин на филиал на Медицинския университет в Крайова бе основна и в разговорите на посланика на Република Румъния у нас с кмета на Видин Герго Гергов- съобщиха от пресслужбата на видинското кметство. В хода на разговорите е станало ясно, че може да се пристъпи конкретно към подготовка за осъществяване на намерението. "Тази стъпка се прави на базата на проведени разговори още миналата година и във Видин, и в Крайова. Папките с документите бяха сложени на масата за преговори и Общината трябва да предложи най-добрите възможности, за да може да кандидатства и да отговори на европейските критерии за създаване на филиал на висше учебно заведение. Координатор на контактите във връзка със стартиращата инициатива ще бъде Почетното консулство на Румъния във Видин"- се казва в официално съобщение на Община Видин.

Снимка"Очаквам в най-скоро време побратимяването между Видин и Калафат да стане факт", каза при посещението си във Видин посланикът на Република Румъния у нас Н. Пр. Антон Пъкурецу. На срещата с кмета на Видин Герго Гергов посланикът бе придружен от Виктор Дедию- културно аташе в румънското посолство. В състава на делегацията бяха още заместник ректорът на Университета по медицина и фармация в Крайова Раул Попеску, генералният административен директор на висшето учебно заведение Михай Караджа и почетният консул на Румъния във Видин Коста Гривов. Румънският посланик сподели, че е запознат с отличните взаимоотношения на Видин с градовете Калафат и Крайова и намеренията им да работят по съвместни проекти. Антон Пъкурецу коментира, че на проведената миналата седмица в Русе среща между правителствата на България и Румъния, Видин е бил даден като пример за добри междусъседски отношения и подчерта, че пограничните градове могат успешно да използват възможностите на Програмата за трансгранично сътрудничество. Герго Гергов благодари на румънския посланик за неговата оценка и каза, че построяването на Дунав мост 2 е променило визията както на Видин, така и на Калафат. "Ние се разглеждаме вече като един общ регион. Радвам се, че намерихме добър диалог с кметовете на Калафат и Крайова. Надявам се, че в новия програмен период наистина ще заработим активно и ще имаме общи проекти, които да развиват регионите като цяло"- заяви видинският кмет.

Безработицата в две общини от Врачанска област доближава 80% от трудоспособното население- това показват отчетите за февруари. Според официалните данни на трудовата борса в Хайредин са 79.78% от хората в трудоспособна възраст. В Борован без постоянно препитание са повече от две трети или 72.04%. Тежко е положението и в Бяла Слатина, където близо половината от населението е без работа или 45.53% от хората. В Криводол този процент е 46.94. В останалите общини във Врачанско за февруари безработицата също е над средната за страната: в Оряхово- 32.79%, в Мизия- 29.67%, в Роман- 26.92%, в Козлодуй- 18.34% и в Мездра- 16.05%. В община Враца статистиката показва леко покачване- 12.52%, като спрямо януари едва 12 души са новорегистрираните в Бюрото по труда в града под Околчица.

По повод на Световния ден на водата, който се отбелязва на 22 март, експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана, от местата лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда и ученици от екоклуба към Гимназията с преподаване на чужди езици "Петър Богдан" в Монтана взеха проби от водите на река Огоста. Експертите направиха анализ на водата на място и обясниха на учениците защо водата трябва да се цени и пести. По-късно беше направен подробен анализ на взетите проби в лабораторията на Изпълнителната агенция по околна среда в Монтана, където учениците наблюдаваха процеса на работа.

Малчугани от видинската детска градина "Желязко Попниколов" рисуваха пролетта пред художествена галерия "Никола Петров" във Видин. "Идеята възникна спонтанно- от Галерията се вижда възраждането на природата в парка, как с промяната на времето всичко оживява и решихме и площадката пред галерията да оживее по начин, по който природата го прави. Поканихме детската градина, защото детските рисунки най-добре кореспондират с обновяващата се природа"- каза уредникът Богдан Александров. Днес децата получиха цветни тебешири и задача да нарисуват пролетта. "Нарисувах гора със слънце, светло небе и тревичка"- каза петгодишната Ани. Шестгодишният Дани е нарисувал пролет с дървета, слънце и светло небе. Неговата връстничка Нели е добавила птички и цветя. Всички деца са убедени, че пролетта винаги идва със слънце и цветя.

Настъпването на астрономическата пролет бе отбелязано и в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Ученици от III и IV клас на СОУ "Любен Каравелов" във Видин представиха в Детския отдел литературна програма. Децата изразиха радостта си от настъпването на новия сезон със стихотворения и песни. "Вдига гугличка и трепка, в луда радост всеки цвят и по пъстрите му клепки топли капчици блестят", изрецитираха в един глас две третокласнички. Децата изработиха и пролетни картички, с които украсиха отдела.

Доброволци от Литва и Франция посетиха ЦДГ "Звънче" в Берковица. Срещата стана по инициатива на Сдружение "Младежки порив за бъдещето". Младежите отделиха от своето време за занимания и създаване на различни художествени предмети с децата от подготвителната група "Петле". Гостите бяха приятно изненадани и от познанията на децата по английски език и това, че знаят не само отделни думички, но могат да правят и цели изречения.

Открит урок по китайски език се проведе в зала "Европа" на СОУ "Цар Симеон Велики във Видин. То бе водено от госпожица Уан Хаою, доброволец към китайския институт "Конфуций". На урока присъстваха директори на училища от страната, в които се изучава китайски език, както и представители на института "Конфуций". "Това е една предизвикателство и добра възможност за нашите деца"- каза заместник директорът на цариското училище Ирена Гъркова.

Хората с увреждания от Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) във Видин посрещнаха първа пролет с организирани занимания. Поканени бяха потребители на различни социални услуги в града. Присъстващите можеха да вземат участие в арт работилници, детски и спортни игри.

463 творби на автори от 12 страни са регистрирани за участие в Международния конкурс за компютърна рисунка "Зелен свят около нас", организиран от СОУ "Любен Каравелов" във Видин. Освен от България има млади автори от Литва, Италия, Испания, Румъния, Македония, Индия, Виетнам,  Южна Корея, Хърватия, Сърбия и Полша. Конкурсът е посветен на Световния Ден на водата- 22 март. Училището инициира провеждането му за втори път, след като през 2011 година в първото издание участваха над 130 млади автори от 6 европейски страни. Регионалният инспекторат по образованието във Видин сформира представителна комисия за оценката и класирането на състезаващите се творби. Журито включва преподаватели по информационни технологии, информатика, изобразително изкуство, биология от различни видински училища и от учебното заведение в Кула. Класирани на първо, второ и трето място ще има в три състезателни групи. Награждаването на победителите ще се състои на 24 март от 13:30 часа в актовата зала "Стефан Еленков" на училище "Любен Каравелов".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51