Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 март 2014 година

Наградиха творби в конкурс за компютърна рисунка в СОУ "Любен Каравелов"
Снимка: РАДИО ВИДИН


Срещу отчуждаването на имотите по трасето на новия път от с. Салаш до сръбската граница няма предявени съдебни искове. Това съобщиха от Областната администрация във Видин. Заповедта на областния управител Кръстьо Спасов за отчуждаване на частни имоти в землището на с. Салаш, община Белоградчик, е влязла в сила за всички заинтересовани лица. Тя бе издадена на 08.01.2014 година във връзка с необходимостта от отчуждаване на имоти- частна собственост, за изграждането на нов път до бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт при с. Салаш- с. Ново корито, Република Сърбия. За изпълнение на отчуждителната процедура са уведомени 192-ма собственици на имоти. На принудително отчуждаване за държавни нужди подлежат 99 частни имота с обща площ 32,298 дка в землището на с. Салаш. Частите от имоти се считат за отчуждени от датата, на която паричното обезщетение бъде преведено по сметка на собствениците. Общата стойност на паричното обезщетение възлиза на 7 115 лева. Средствата ще бъдат изплатени от инвеститора на обекта- Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В проекта на АПИ е предвидена рехабилитация и реконструкция на Път III- 1102 "Арчар-Извор-Димово-Острокапци-Кладоруб-Салаш-граница с Република Сърбия".  

Врачанската "Топлофикация" започна да приема молби от абонати, които желаят парното им да бъде спряно по-рано от края на отоплителния сезон. По закон топлото влиза в домовете на хората от ноември до април, но заради повишението на температурите през март, от частното дружество обявиха готовност да реагират адекватно на нуждите на своите абонати. Срокът за подаване на заявления изтича на 26 март, в сряда, съобщи изпълнителният директор на фирмата Радослав Михайлов. След това, ако дългосрочната прогноза покаже, че се задава топло време, ще започне поетапното спиране на парното отопление. Изискването е в три поредни дни среднодневната температура да надвиши 12 градуса, както и да има дългосрочна прогноза за трайно затопляне.

Ескалира напрежение за цената на тока, а смяната на ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е лошо режисиран куклен театър. Това каза на пресконференция по актуални теми във Видин народният представител Владимир Тошев. Видинският народен представител коментира и намалените мощности, с които в момента работи АЕЦ Козлодуй. "Поне от 10 дни има ограничение на работата на АЕЦ Козлудуй, поради причината, че няма консумация и месечно централата не реализира над 8 млн. лв." - коментира Владимир Тошев. Народният предсавител определи разминаването между Парламента и президента за разпределението на местата в Централната избирателна комисия като "прецедент в най-новата ни дремократична история". Владимир Тошев подчерта, че продължават и проблемите с техническата подготовка за изборите за Европейски парламент на 25 май. Според депутата ЦИК ще трябва да дописва Изборния кодекс в голяма част от решенията си заради неяснотите, заложени в закона.

През април ще започне асфалтирането на разкопаните заради подмяната на водопроводните тръби улици в Монтана, заяви кметът на града Златко Живков. В момента заради работата по водния цикъл на Монтана голяма част от улиците са разкопани, а различни екипи подменят тръбите на водопровода и канализацията. Проектът е най-големият за Монтана от началото на това столетие и е на стойност 54 милиона лева. Златко Живков обеща до края на годината всички разкопани улици да бъдат асфалтирани със средства от водния цикъл и от други проекти. Около 12 улици ще бъдат изцяло преасфалтирани, а другите - частично, обяви още кметът.

План-график за пролетното почистване на Видин обявиха от общинската администрация. Чистенето на замърсените площи ще се извършва от фирмата по чистотата "Титан-АС", със съдействието на жителите на града за периода от 24 март до 17 април. Оборка, метене, почистване на площи за обществено ползване и извозване на отпадъци ще се извършват по райони, определени в план-графика. По допълнителна заявка от Община Видин ще бъдат измити улици и площи. 18 метачи от "Титан-АС", 3 самосвала, фадрома и 20 души от Дирекция "Бюро по труда"- Видин  ще участват в почистването в града. От фирмата по чистотата умоляват гражданите да поставят събраните от тях отпадъци в близост до съдовете за смет. Сигнали ще се приемат от 08:00-18:00 ч. в делнични дни на телефони: 094/ 990699 и 0893 337 611- Управител, и отговорници по райони:  Ір.- 0893 337 607- Павел Павлов, ІІр.- 0893 337 605- Илчо Лилов, ІІІр.- 0893 337 636- Цецка Петкова, ІVр.- 0893 337 620- Надка Якимова, Vр. и кв. "Нов път"- 0893 337 633- Борислав Борисов.

Глоби за 5500 лева наложи Държавен ветеринарно-санитарен контрол през февруари в Монтана. Инспекторите са извършили над 500 проверки. Служителите са съставили 5 акта за 5500 лева. Освен по текущ контрол, проверки е имало и по 11 сигнала, уточни д-р Людмил Антов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана. "Става въпрос за незадоволителна хигиена при предлагане на храни в питейно заведение, храни с изтекъл срок на годност и неизпълнение на предписания." През февруари са бракувани 136 кг храни от животински произход, като са издадени и 35 предписания за отстраняване на нередности. При проверките инспекторите установяват фрапиращи недопустими  нарушения.

Васил Василев беше преизбран за председател на Потребителна кооперация "Септември" в Криводол на отчетно изборно събрание, проведено преди дни /на 22 март/. За новия му 4-годишен мандат гласуваха всички участващи във форума. Съкооператорите му дадоха 100-процентовия си вот да управлява още 4 години.  "След започване на строителството на двата ни магазина /от веригата КООП!/, получихме бързо развитие. Правим го с големи темпове и инвестициите са ни големи. Ние сме най-големият инвеститор в община Криводол с разкрити най-много нови работни места. Освен магазините, разкрихме и два шивашки цеха, в които работят 32-ама работника"- разказа новият-стар председател. В самата потребителна кооперация "Септември" са ангажирани още 16 човека.

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. Той обявен е за такъв през 1996 година. Лошите битови условия, стресът, непълноценното хранене, злоупотребата с алкохол, са сред причините, които водят до повишен риск от заболяване. В област Видин през 2013 година са регистрирани 34 случая на болни от туберкулоза, през 2012 болните са били 46. По-висока от средната заболяемост е регистрирана в общините Ружинци- 2 случая и Видин- 24 случая. Това сочи справката на Регионалната здравна инспекция. "Някога туберкулозата е била "бич" за хората, все още е сравнително често срещано заболяване. Туберкулозата е заразно заболяване, което се причинява от бацил на Кох. Източник на зараза е болният от туберкулоза човек. Бацилите са много устойчиви във външната среда, могат да останат в прахта и отделените секрети с месеци. Заразата става при вдишване, но при имунизирани лица не настъпва заразяване"- каза в рубриката "Да поговорим за здраве" пулмологът д-р Мариела Георгиева. По думите на специалисте алармиращи симптоми са всяка кашлица, която продължава повече от 3 седмици и не се повлиява от лечение, обилни нощни изпотявания, лесна умора и отпадналост, отслабване и постоянна температура в следобедните часове. Д-р Георгиева препоръча правилен начин на живот и хранене, недопускане на драстични диети. "Стресът задължително да се редува с почивка, а помещенията да се проветряват редовно"- допълни пулмологът.

Дарение от очила получиха 13 деца със зрителни проблеми във Враца, съобщиха от местната администрация. Врачанчетата са ученици в началните класове на СОУ "Христо Ботев". Благородното дело е в рамките на кампанията "Направи добро", инициирана от Александровска болница и Организацията на евреите в България "Шалом".  Преди по-малко от месец детски офталмолози от болницата направиха безплатни профилактични прегледи на 216 възпитаници на училището. На 27 март ще се състои вторият етап на кампанията, когато профилактични прегледи ще бъдат направени на децата от Дома "Асен Златаров" във Враца, а в училището в с. Тишевица ще бъдат прегледани ученици както от селото, така и възпитаници на училището в с. Баница.

Във Видин бяха наградени победителите в международния еко конкурс за компютърна рисунка "Зелен свят около нас". Организатор е видинското училище "Любен Каравелов". Конкурсът "Зелен свят около нас" се провежда за втора поредна година, тази година са регистрирани 463 компютърни рисунки на автори от 12 страни. Победителите получиха медали, дипломи и грамоти, осигурени от Министерството на образованието и Национален дворец на децата.

Община Мездра и Сдружение "Международен фестивал на планинарския филм" организират в железничарския град Кинопанорама за екстремни спортове, планини, приключения и пътешествия "Ехо от Банско филм фест". Инициативата се провежда за втора поредна година и ще продължи от 25 до 27 март. Мястото на прожекциите на филмите отново е кино "Роял".

Звездата на родното кино и театър Асен Блатечки идва във Враца с комедията "Вик за любов" от Жозиан Баласко. Партньори на актьора са Койна Русева, Стефан Иванов и Александър Александров. Представлението е на 25 март на голямата сцена и започва в 19 часа. Режисьор на постановката е Асен Блатечки, сценография и костюми- Антония Попова, продуцент е Татяна Иванова, музиката е на Христо Намлиев.

Народно читалище "Цвят" град Видин организира традиционен празничен концерт посветен на християнския празник Благовещение. "Ще има много песни, танци и настроение. В концерта ще участват представителният танцов ансамбъл "Цвят", детският танцов състав, джаз състав "Фейм", фолклорна студия "Севернячета", както и класа по народно пеене", каза секретарят на читалището Любомир Илиев. Концертът е на 25 март от 18.00 часа във видинския драматичен театър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца откриха "Забавно лято в библиотеката" в Мездра със собствена програма

С разнообразна програма, измислена от няколко деца, живеещи в района на площад "Македония", започна традиционната инициатива "Забавно лято в библиотеката" в Народно читалище ”Просвета 1925” Мездра. Радина Вандова, Виктория Павлова, Георги Иванов, Дара Иванова посетиха предварително библиотеката и предложиха да покажат на присъстващите..

публикувано на 02.07.24 в 08:27

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02