Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 март 2014 година

Снимка: Полина Тодорова

Днес празнуваме Благовещение. Според Библията на този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството- сина Божий Исус Христос. Денят се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница. Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие. Денят се свързва и с идването на пролетта, затова на него задължително трябва да се яде "нещо зелено"- коприва, спанак, лапад. Според народните вярвания, за да е добра годината, на Благовец човек трябва да е сит, доволен и с пари в джоба.

По-рано от обичайното ще бъдат раздадени пенсиите за месец април. Това съобщи на първата си пресконференция новият директор на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) в Монтана Ивайло Георгиев. Заради Великденските празници пенсиите за следващия месец ще се раздават от 4 до 17 април. 1 328 270 лева ще получат еднократен бонус хората от третата възраст в област Монтана. От добавката ще се възползват 48 414 жители на региона, уточни Георгиев: "Тази година по решение на правителството към априлската пенсия ще има еднократна добавка в размер на 40, 30 и 20 лева, диференцирана в зависимост от размера на пенсиите, които хората получават. За територията на НОИ в Монтана по 40 лева добавка ще получат 7 522-ма пенсионери, по 30 лева добавка към пенсията ще получат 19 155 човека, а по 20 лева- 21 737 души."

В Белоградчик бе поставено началото на строително-монтажните дейности по спортните имоти. Подписи под акт 2 поставиха кметът на община Белоградчик Борис Николов, фирмата изпълнител в лицето на инж. Камен Василев и управителят на фирмата, която ще осъществява строителен надзор, инж. Петър Петров. Преди да положат подписите, кметът каза: "Това е бленуван от десетилетия от населението обект, много знаков, много важен. Да дадем на нашето население едни прекрасни условия за спортуване." Инженер Василев обеща, че ще се постарае да изпълни качествено и в срок обектите. Четири милиона лева ще бъдат вложени за реализиране на проекта "Реконструкция и модернизация на Многофункционална спортна зала", "Реконструкция на Градски стадион и ситуиране на спортна площадка /тренировъчно игрище/" и "Реконструкция на Комбинирано съоръжение за спорт”. Срокът за изпълнение е 296 дни, които започват да текат от момента на подписването. Реално работниците ще влязат на обектите на 15.04.2014 година.

Криводол остана само с един заместник кмет, след като градоначалникът Петър Данчев освободи досегашния си заместник Данаил Желязков. Според Данчев, структурата на общинската администрация е такава, че му позволява да има само един човек на този пост. Преди издаването на заповедта, в Криводол имаше двама заместници- Дияна Милетиева и Данаил Желязков. Данчев заяви, че средствата, давани досега за заплата на втория негов заместник, ще бъдат преразпределени към секретарите на кметства в община Криводол, които ще работят на 4-часов работен ден. Данаил Желязков участва в последните местни избори като кандидат, издигнат от НДСВ. На втория тур за кметския пост, "царистите" подкрепиха Данчев, което позволи на Желязков да стане заместник-кмет.

Общинският съвет в Ново село продължава да одобрява годишни планове и програми, предаде сътрудникът ни Светла Бондова. Съветниците разгледаха и подкрепиха днес годишен план за развитие на социалните услуги и дейности за 2014-2015 г. В него са залегнали 10 услуги и дейности- домашен социален патронаж, личен асистент и домашен помощник, центрове за работа с деца, изведени от Дома и за възрастни хора с деменция, обществена трапезария. В плана стоеше и услугата "Дом за деца, лишени от родителска грижа", като в графата "статус" е отбелязано, че е съществувала до 01.09.2013 г., но никой не попита, защо е включена в плана за 2014-2015 г. Приета бе и Общинска програма за закрила на детето за 2014 г., в която са заложени 11 оперативни цели и нужните дейности за тяхното изпълнение. Общински план за младежта бе последният  документ очертаващ общинската политика за младежта и мерките за постигането им. В програмата са заложени 4 приоритета за 2014 година- участие на младите хора в управлението на общината, подпомагане на развитието на талантите и творческите заложби, повишаване физическата активност и ролята на младежта в превенцията на престъпността.

Врачанската фирма "Благоустройство и комунално стопанство" започна да мие улиците в града, за да намали запрашеността на въздуха, причинен от дейностите по водния цикъл. Управителят на общинската фирма Момчил Младенов разказа, че на практика миенето е започнало преди седмица и ще продължи в различни райони и улици в зависимост от тяхното покритие: "Там, където няма асфалт, мокрим настилката, за да има същия ефект… Стигнахме до центъра- булевардите "Демокрация" и "Екзарх Йосиф", като продължаваме да обработваме основните пътни артерии. Ще ръсим, когато е сухо, когато вали- намаляваме работата си." Мерките за почистване на улиците от фини прахови частици бяха предприети след заповед на кмета Николай Иванов. Градоначалникът задължи и фирмите, извършващи проекта за водния цикъл, да почистват работните си площадки и местата, на които вече са завършили дейността си.

1 200 декларации за облагане с корпоративни данъци са подадени до този момент в Офис на НАП Видин, половината от тях са подадени по електронен път, подписани с електронен подпис. Очаква се, до изтичането на крайния срок - 31 март 2014 година, в Офис Видин да постъпят общо (по електронен път и на хартия) около 3 000 формуляра. 31 март е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 31 март 2014 г. Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета.

Нов кабинет по география се изгражда в СОУ "Христо Ботев" във Враца. Директорът на училището Виктор Кръстев представи на кмета Николай Иванов и заместникът му по образованието Красимир Богданов на какъв етап са строителните дейности. Към момента строителството е изпълнено на около 30%. "Географията е един от основните профилиращи предмети в нашето училище. Проектът за новия кабинет е изготвен от Ивайло Рацов и очакваме строителството да бъде окончателно завършено до 10 май"- каза Виктор Кръстев. Особено интересен ще бъде таванът на стаята, който е сферичен и ще пресъздава слънчевата система. Очаква се официалното откриване на новата придобивка да стане на 30 май.

Три деца от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село получиха дарение от ПроКредит Банк. Анелия Тодорова представител на финансовата институция връчи компютърни конфигурации на учениците. Целта на инициативата е стимулиране на деца от социално слаби семейства, които искат да се развиват, но нямат средства за това. Представителите на банката са избрали Памела Иванова от VІІІ клас, Петьо Самуилов от VІІ клас и Вирджиния Иванова от VІ клас. И трите деца са много добри ученици, участват активно в училищния живот, танцьори са в детския танцов състав при читалище "Земеделец" Ново село и са членове на Младежкия интернет клуб в него. Неотдавна техните  имена прозвучаха по Радио ВИДИН във връзка с участието им в конкурса "Пиша правилно". Протоколите за дарение бяха подписани от родителите на децата. Кампанията на банката обхваща цялата страна. Близо 20 ученици във Видинска област са получили дарение. Компютрите са втора употреба и са дадени след проучване и интервю с деца от социално слаби семейства, но не живеещи в социални институции. Интервюто в Ново село е проведено през януари като училищното ръководство е оказало съдействие за предварителна информация сред децата и осигуряване на условия за индивидуален разговор с всяко едно от тях.

Берковският танцов ансамбъл "Малинарка" и ансамбълът за изворен фолклор "Гушанци" с. Замфирово
бяха удостоени със сертификат на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства /CIOFF/. Сертификатът дава правото на групите да ползват препоръките и подкрепата на секцията при участия и фестивали в чужбина в периода от 2014-2018 г. Престижната титла се защитава всяка година, а двата състава вече няколко поредни години я получават. Именно по линията на CIOFF през 2007 година ансамбъл "Малинарка" гостува на фолклорния фестивал в Египет, а ансамбълът от Замфирово представи Република България на Третата световна фолклориада в Република Унгария през 2010 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51