Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гомотарци на 600 години

7
Снимка: Пламен Генчев
Съвсем спонтанно преди дни екип на Радио ВИДИН реши да посети видинското село Гомотарци. Оказва се, че селото има странна история. Някога е било на друго място, на километри от сегашното. След като страшна чума поразила голяма част от жителите му, оцелелите решили да изгорят къщите си и да търсят ново място за заселване. Избрали големия речен завой, а високият бряг привличал и заселници отвъд Дунава, където водата често заливала низината. От 1934 г. до 1947 г. днешното Гомотарци се е казвало Евдокия (на името на княгинята от рода Сакскобургготски). А иначе Гомотарци означава шум, врява от събиране на много хора на едно място. Само след три месеца селото ще отбележи 600 години от създаването си. Това ни каза инициаторът на събитието Цветан Маринов.


Снимка"Подготовката върви усилено, събираме пари от хората, но разчитаме и на финансиране от Общината. Малко време остава до 29 юни, когато трябва да се случи този празник за селото. Точно на Петровден е и събора на Гомотарци", отбелязва още Цветан Маринов, не скривайки своите патриотизъм и обич към родното място.

Марин Джонов за кратко е кмет на селото през 1954 година.

Снимка"Бях учител. Един ден дойдоха от Околийския народен съвет във Видин и ми предложиха да стана председател на Селсъвета, така се наричаше тогава кметът. Аз обаче им отказах. След време пак ми предложиха, аз пак отказах, но с малко повече агитация успяха да ме навият. Стана така, че изкарах само 6 месеца на този пост, защото не пожелах да играя по свирката на някои партийни другари. Даже ме наказаха с мъмрене и с изключване от Партията. Сам реших да върна ключовете на кметството и изчезнах, дезертирах. По мое време Гомотарци беше пълно с хора, имаше и много деца, стаите в училището не стигаха", спомня си 87-годишният Марин Джонов.

Гомотарци е най-многолюдно през 20-30-те години на миналия век. Нито едно от семействата в селото не е било под 5-6 човека. В днешно време най-многолюдното семейство е това на кметицата. Ирена Иванова е млад човек и е единствената досега жена кмет на селото. Добронамерена, отзивчива, обичаща работата си и загрижена за хората от Гомотарци. Така я преценихме ние. Казва, че самото решение да се кандидатира за кмет не го взима трудно.

Снимка"Трудностите обаче започнаха още през първата година, когато се сблъсках с проблемите на селото и трябваше да започна да ги решавам. Радвам се, когато млади хора се завръщат от чужбина в Гомотарци. Вече 5-6 семейства се върнаха. Но пък за миналата година нямаме нито едно родено дете, за сметка на починалите, които са над 30 души. Тази година имаме едно родено дете. Училището го закриха през 2007 година, сега децата учат във Видин. И пустеещите къщи не са малко- около 40 от общо 400", разказва кметицата. Хората от селото й помагат, търсят я и за разрешаването на лични проблеми, като например прехвърляне на имущество.

"В Гомотарци се подготвяме за Великденските празници, събираме пари, за да свири духова музика, защото Великден без хоро на площада не може", разказва още Ирена Иванова. И пожелава на хората да се уважават, обичат и да мислят за бъдещето на селото.

СнимкаА живеещите в Гомотарци или поне тези, които Йорданка Герасимова попита, казват, че всичко опира до финансите. Розовите очила отдавна са свалени.

"Пари няма, пенсиите малки, купуваме си вафли и това е. А човекът е роден да живее, да си изкара старините и да си отиде по ред и закон", разсъждават местните жители.

Целият репортаж за видинското село Гомотарци чуйте в звуковия файл. 

Снимки: Пламен Генчев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35