Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуваха разпределението на парите за спорта във Видин и максимална заплата за кмета на общината

4
Снимка: Радио Видин

Решения за разпределяне на парите за спортните клубове и възнагражденията на кметовете приеха общинските съветници във Видин.

Приети бяха отчетите за дейността на общинските предприятия за миналата година. Само по три от предложенията в дневния ред от общо 22 точки имаше изказвания.

На заседанието бе коментиран и докладът от проверката на Сметната палата за  администрирането на приходите от местни данъци и такси при изразходването на целевите средства по бюджета на Общината за периода от началото на 2012 година до средата на миналата година. Сметната палата изпрати на Главна прокуратура одитния доклад и одитните доказателства. Констатациите от доклада обясни кметът Герго Гергов и обяви, че Община Видин е представила писмено възражение.

"Действащите вътрешни актове, свързани с администрирането на местните данъци и такси съответстват на действащото законодателство с изключение на определените цени на услуги за ползване на пазари, тържища и тротоари в глава 3, член 50 от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, които трябва да бъдат регламентирани в глава 2, раздел втори като такси за ползване на пазари, тържища и тротоари. Дадена е препоръка от одитния екип за внасяне на предложение от одитния екип в Общински съвет Видин за изменение и допълнение на цитирана по-горе Наредба. Второ- целевите средства за капиталови разходи са разчетени в съответствие с целевото им предназначение и са изразходвани по предназначение. Трето- при изразходване на целевите средства за зимно снегопочистване и поддържане на общинските пътища, одитният екип е констатирал, че са налице данни за нецелово и незаконосъобразно изразходване на част от средствата, разходвани за дейности, свързани с направа на маркировка по общински пътища, в размер на 12 096 лева"- каза кметът Герго Гергов.

Само три от предложенията в дневния ред на заседанието предизвикаха дискусии в Общинския съвет.онНа заседанието днес Общинският съвет гласува наново заплатата на кмета, след като областният управител на Видин Кръстьо Спасов върна предложението заради фактическа грешка. Предложението, с което се повишава заплатата на кмета на Община Видин Герго Гергов и тези на кметовете на населени места, бе прието на заседание през март, но без по него да има дискусии.
 

"В решението са посочени възнагражденията на кметовете на села от общината и това на кмета на град Дунавци- повишени с по 50 лева,  но не и конкретният размер на възнаграждението на кмета на Видин", обяви Милен Милчев.

"Единствено възнаграждението на кмета на община Видин е описано по този начин: определя размер на трудово възнаграждение,  основна месечна заплата на кмета на община Видин, считано от 1.03.2014 година,  в максимален размер степен 2, ниво 3. Въпросът ми е какво означава степен 2, ниво 3, от кое, и какво означава в цифрово изражение"- попита от трибуната Милен Милчев.

Докато се провеждаше заседнието,  в коридора пред залата нямаше дебатиращи съветници.Тъй като вносителят на предложението- Жоро Василев отсъстваше от заседание, юристът Цецо Иванов разтълкува какво е възнаграждението на кмета:

"В цифрово отношение, съгласно единния квалификатор за кметове, трудовото възнаграждение на господин кмета ще стане 2 400 лева от 1600 лева."

Росица Кирова поиска максимално възнаграждение за кметовете на населени места, но нейното предложение не бе прието. Съветниците гласуваха само корекцията на допусната грешка в предишното решение, а Росица Кирова поиска да мотивира отрицателния си вот.

"Всички общински съветници, които гласуваха против днес, в тази зала, дадоха отрицателна оценка на всички кметове и кметски наместници на населени места, независимо от размера на възнагражденията им"- каза Росица Кирова. И пожела да посочи  имената на съветниците, които не са подкрепили нейното предложение. Част от присъстващите в залата заседатели обаче заявиха несъгласие.

На предишното заседание на ОбС- Видин предложението за разпределение на парите за спорта не беше прието.Дискусии в Общинския съвет предизвика предложението за разпределението на средствата за спортните клубове- 16 на брой.

Определените за целта средства са 130 хиляди лева. От тях 62 хиляди лева са предвидени за общинския футболен клуб "Бдин1923", 30 хиляди лева- за баскетболния "Видабаскет".

На заседанието днес Милен Милчев възрази срещу предвидените за Автомобилен спортен клуб "Жико- Моторспорт" 5 хиляди лева.

"Не може община с нашите възможности да се грижи за личното хоби на някого"- коментира Милен Милчев.

Кметът Герго Гергов възрази, че без този клуб е невъзможно да се възобнови рали "Вида".

"Тези пет хиляди лева са безкрайно недостатъчни, още повече, че ние предвиждаме да възродим традицията по едно легендарно състезание по моторни спортове- рали "Вида"- отбеляза кметът на Видин.

Гласувано бе и 57 хиляди лева, предвидени в бюджета за годината, да бъдат предоставени като възнаграждения на треньорите като допълнителен финансов стимул за развитието на спорта в общината.

Общинският съвет прие още сграда, позната като Турски склад в квартал "Калето", да стане епиграфски център
. За целта ще се кандидатства по Програма "Културно наследство и съвременни изкуства". Максималната сума, която може да бъде отпусната, е 750 хиляди евро.

В началото  на заседанието имаше питане от съветника Добрин Иванов- кои физически и юридически лица са запорирали сметката на Общината и за какви дейности и услуги. Той е получил писмен отговор на въпроса и не пожела да коментира информацията. Кметът Герго Гергов каза, че тя е конфиденциална.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ремонтират пътя Моравица-Мездра

До дни ще започне ремонт на  общинския път Моравица – Мездра, който е използван за обходен маршрут на трафика до София, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция" при Областната дирекция на МВР във Враца главен инспектор Христо Димитров. Той припомни, че след сигнално писмо, изпратено до  община Мездра, са предприети нужните спешни мерки за..

публикувано на 08.10.24 в 08:27
ВиК- Враца

Възможни са проблеми с водоподаването във Враца

От „Водоснабдяване и канализация" ООД – Враца предупредиха своите потребители, че във вторник, 8 октомври, е възможно да има проблеми с водоподаването в града под Околчица.  От дружеството го обясниха с необходимостта от извършване на ремонтни дейности в пречиствателна станция за питейни води към хидровъзел „Среченска бара". А това щяло да ограничи..

публикувано на 08.10.24 в 08:16

Над 150 глобени шофьори за нарушаване на забраната при Петрохан

Средно по два тира на ден са нарушавали забраната за преминаване в определени часове през прохода „Петрохан". Глобените шофьори са 164 за по-малко от четири месеца, отчетоха от „Пътна полиция" Монтана Тировете през прохода „Петрохан" бяха пуснати в посока Монтана за София от 24 юни. Това се наложи заради ремонтните дейности по високоскоростния път..

публикувано на 07.10.24 в 18:24

Наградиха живите кметове на Бойчиновци

Наградиха с почетни значки 46 кметове в община Бойчиновци. Поводът е 50 години от обявяването на Бойчиновци за град. На 7 октомври е празникът на общината. Бойчиновци получава градския си статут на 17 септември 1974 година. Преди 50 години в общината са живеели 19 000 души, а сега са 9 000.  На тържествена сесия кметът Светлин Сретениев връчи..

публикувано на 07.10.24 в 18:09

Снимката на 7 октомври 2024 година

Родители сами се грижат за детската площадка в парк  "Владикина Бахча"   във Видин . Те предпочитат да останат анонимни. Ръководството на  "Ел Би Булгарикум"  дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията. Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да..

публикувано на 07.10.24 в 18:00
Димитър Велков и Михаил Миков от

Михаил Миков и Димитър Велков: Държавата спешно да се намеси за магистралния водопровод на Видин

Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да се намеси в решаването на проблема с магистралния  водопровод от Сланотрън, който снабдява Видин с питейна вода. Това коментираха на съвместна пресконференция днес Михаил Миков и Димитър Велков от "Справедливост за Видин". Заради лошото състояние на този водопровод, има постоянни разливи на питейна..

публикувано на 07.10.24 в 16:15

Започва модернизиране на производствената база на „Ел Би Булгарикум“ във Видин

Ръководството на "Ел Би Булгарикум" дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин , съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.  С лужителите на държавното млекопреработвателно предприятие са получили и по-високи заплати за месец септември.   Обновяването на производствената база ще бъде извършено..

публикувано на 07.10.24 в 15:16