Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маратон на четенето в Монтана

Снимка: Любо Андреев


Старт на Маратон на четенето дадоха в Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана. За осма поредна година институцията дава възможност на малките си читатели да се съревновават. Маратонът ще продължи до края на август.

Маратонът на четенето преминава под надслов "Децата на Монтана четат". Той вече е традиция, която печели все повече привърженици, а идеята на начинанието е да се насърчи четенето при децата - читатели и да ги стимулираме да ценят книгата и нейните неограничени възможности. Маратона ще продължи до 31 август 2014 година, като за целта желаещите да участват, трябва да са читатели на детския отдел на библиотеката. След изтичане на периода се провежда класиране на читателите по училища според броя прочетени заглавия. Първенците в надпреварата ще получат изненади, а участниците прочели над 10 книги ще получат грамоти от библиотеката, поясни Кети Божидарова.

"Този маратон има състезателен характер, но не е състезание. Четете книги и благодарение на това, което сте прочели и което сте научили се пренасяте в други страни и светове."


В детския отдел на библиотеката любимо свое произведение прочете председателят на Общинския съвет в Монтана инж. Иво Иванов.

"Това е част от една моя любима книга "Златната чаша" на Джон Стайнбек и ви я препоръчвам да я прочетете. Иначе стихотворението, от което ще ви прочета една част е "Ако" на Ръдиард Киплинг:"

"Ако владееш се, когато всички
треперят, а наричат теб страхлив;
Ако на своето сърце едничко
се довериш, но бъдеш предпазлив;
Ако изчакваш, без да се отчайваш;
наклеветен – не сееш клевети;
или намразен – злоба не спотайваш;
но… ни премъдър, ни пресвят си ти;

Ако мечтаеш, без да си мечтател;
ако си умен, без да си умник;
Ако посрещаш Краха – зъл предател –
еднакво със Триумфа – стар циник;
Ако злодеи клетвата ти свята
превърнат в клопка – и го понесеш,
или пък видиш сринати нещата,
градени с кръв – и почнеш нов градеж..."


Сред гостите бяха още заместник кметът на община Монтана инж. Диман Георгиев и Нели Василева - гл. експерт в Община Монтана. Възпитаници на ОДК “Ние, врабчетата” изнесоха програма пред учениците.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ремонтират улици в квартал "Бистрец" във Враца

Напредват ремонтът на улиците във врачанския квартал "Бистрец", съобщиха от общинската управа. Подготвени за асфалтиране са близо 10 улици в квартала. В следващите седмици ще бъдат обхванати и останалите пътни участъци.  От края на седмицата екипите на строителя започнаха полагането на асфалт по ул. "Радовене". Успоредно с асфалтирането на пътната..

публикувано на 28.09.24 в 17:28

В Димово празнуват 55 години от обявяването за град

Празник на града отбелязват днес в Димово. Селището във Видинско получава статута си на град преди 55 години, през 1969 година.   От 18 часа тази вечер е откриването на традиционния панаир в града.  Приветствено слово ще произнесе кметът на общината Светослав Славчев, след което ще има фолклорна програма.  От 19 часа концерт ще изнесе духов..

публикувано на 28.09.24 в 16:23

В Кула приеха отчета за изпълнението на бюджета

Общинският съвет в Кула прие отчета за изпълнението на бюджета на общината за 2023 г. Кметът Владимир Владимиров съобщи: "Приходите на общината са в размер на 12 300 000 лв. Реализира се превишаване на приходите малко над 3 000 000 милиона лв., които са разпределени в делегираните от държавата дейности. Разликата плюс е от 500 000 лв., а в..

публикувано на 28.09.24 в 15:18

Община Ружинци получи националната награда "Златен ключ"

Кметът на Община Ружинци Александър Александров бе отличен от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) с наградата "Златен ключ". Традиционната годишна церемония е за принос в областта на свободата на информация. С връчването на наградите за 22-ри пореден път се отбелязва 28 септември - Международният ден на правото да знам. "Изключително се..

публикувано на 28.09.24 в 14:49

Кметът на Ружинци номиниран за наградата „Златен ключ“

Кметът на община Ружинци Александър Александров е номиниран за наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“. Номинацията е за "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани".  Ежегодните награди се връчват по повод 28 септември – Международния ден на правото да знам. Номинираните се състезават в шест..

публикувано на 28.09.24 в 08:00

Общините Хайредин и Борован с най-висока безработица във Врачанско

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно си намират работа, показват данните на бюрото по труда за август. Всеки трети мъж или жена в първата община е без постоянни доходи, което прави нива на безработица от 34.77%. В Борован и околните села положението е малко по-добро, но официалната статистика отчита 27.87 на сто безработица. Един на всеки..

публикувано на 28.09.24 в 07:51

Безплатни кардиологични прегледи извършват в Мездра

По повод Международния ден на сърцето - 29 септември, който се отбелязва с различни инициативи по целия свят, днес и утре в Мездра ще има безплатни кардиологични прегледи. Пациентите ще бъдат преглеждани с ехографски апарат в поликлиниката в града. Осигурен е кабинет, който се намира до входа на Спешния център в здравното заведение.  Прегледите..

публикувано на 28.09.24 в 07:40