Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се възползват общините от Националния план за заетост

Роми Василева: "Надявам се по програма "Сигурност" да има 250 работни места за Видинско"

Назначават младежи за екскурзоводи и аниматори във Враца

Снимка: Полина Тодорова
Правителството одобри допълнителни 7,2 милиона лева по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2014 г. Средствата ще отидат за субсидирана заетост по Националния план за действие по заетостта за тази година. Това решение взе Министерският съвет на редовното си заседание миналата сряда. От допълнителните средства за субсидирана заетост ще се възползват 5 000 безработни. През миналия месец правителството включи в Националния план и нова програма- "Сигурност". Това е темата, по която направихме проверка в различни общини на Северозапада.

Намаляването на безработицата е трудно преодолим проблем във Видин, обясни пред Цветомир Цветанов Роми Василева, управител на направление "Социални услуги" към Общината.

"Намаляването на безработицата е ключов проблем за Община Видин, с който обаче не можем да се преборим, тъй като Общината е бюджетно зависима. Стремим се да ползваме всички възможности, предоставени по Закона за насърчаване на заетостта. Към момента в Община Видин обаче няма действаща програма, тъй като е свит ресурсът на Агенцията по заетостта. На първи април бе извършено последното голямо освобождаване- около 212 човека, наети по програмата за неотложни и аварийни работи при зимни условия. Преди това по програмата "Подкрепа за заетост" бяха освободени други 198 човека, които работиха една година. От днес стартира продължение на "Подкрепа за заетост" и 56 човека ще работят на различни общински обекти като пазачи и "работник, отглеждащ цветя". Те ще бъдат ангажирани за 6 месеца. Надяваме се по новата програма- "Сигурност", по която от полицията ще бъдат наемани безработни, които да се грижат за борбата с битовата престъпност в малките населени места, за Община Видин да бъдат отпуснати около 250 работни места", уточни Роми Василева.

СнимкаОбщият брой наети хора по програми със средства от бюджета в Белоградчик за месец април е 27 души. По темата Иванка Петрова разговаря с Иванка Стоянова, главен специалист "Програми и проекти за заетост" в Община Белоградчик.

"Община Белоградчик активно кандидатства за осигуряване на заетост на безработни лица при всяка предоставена възможност. Работим и осигуряваме заетост по различни европейски програми. Броят на ангажираните безработни намалява чувствително. В сравнение с месец април 2013 г. наетите по програми бяха 71. Забелязва се рязък спад на работните места по програма "От социални помощи към осигуряване на заетост". За февруари заетите по програмата бяха 350, а сега по основния проект работят само 11 лица. За нашата община програмите за заетост се явяват отдушник на социалното напрежение"
- каза за Радио ВИДИН Иванка Стоянова.

Над 900 хиляди лева са средствата по програмата за заетост в Лом, каза пред сътрудника ни Владимир Недев Мариета Цветанова- директор на Дирекция "Бюро по труда" в крайдунавския град.

"За 2014-та година средствата за тази програма са малко над 943 000 лв. за община Лом. С тях ще се осигури заетост на 1 076 души по различни програми. Най-много са местата по програма "От социални помощи към осигуряване на заетост"- 873. В момента се наемат хора по "Подкрепа за заетост"- 56 работни места за четирите общини, които обслужва Бюрото по труда. През февруари стартира схема "Първа работа" за младежи до 29 години. 48 младежи бяха обучени в квалификация за помощник в строителството и започват работа по срочни трудови договори."

Какво е положението във Враца разказа пред сътрудника ни Жоро Александров кметът на Общината Николай Иванов:
 
"Осигуряването на трудова заетост на младите хора и като цяло мястото им в обществото са един от приоритетите в нашата дейност. По данни на Бюрото по труда започналите работа към 31 декември 2013 година младежи са 597. Община Враца чрез проекти е осигурила заетост на  повече от 40 младежи. Предстои в Центровете за настаняване от семеен тип и Защитеното жилище да назначим младежи до 29 години. По проекта "Леденика- устойчив туризъм без сезони" в ролята на екскурзоводи и аниматори ще са млади хора. Налагаме и политиката при пенсиониране на наши служители за техни заместници да търсим млади хора."


10 души са наети по Регионална програма за заетост в община Мездра, а програма "Сигурност" все още не е обявена, предаде сътрудникът ни Петко Котларски. Обучение и квалификация за безработните от дълги години не е осигурено. Все още няма разкрити процедури за кандидатстване и програми за безработните младежи до 29-годишна възраст и продължително безработни, хора с увреждания, безработни над 50-годишна възраст. По програма "Старт в кариерата" в момента са назначени двама младежи, а двама са и по програма "Шанс за работа" като стажанти. Това показва проверката на сътрудника ни Петко Котларски от Мездра.


Още по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43