Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са условията на труд на работното ни място

Четири предприятия във Видинско са със система за безопасност при работа

Намаляват трудовите злополуки във Враца

Снимка: Радио Видин
Оказва се, че работата влияе негативно на здравето за над 40% от българите. Поне това показват данните от Националното изследване на условията на труд в България. А за опасни обикновено се считат факторите, които могат да доведат до травматизъм или професионална болест, като упражняването на тежък физически труд, използване на стари технологии, лош микроклимат в предприятието. На базата на това изследване е създаден общ профил на българската икономика за безопасност и здраве при работа. Изследването е имало за цел да покаже рисковите сектори, каза Александър Борисов, главен инспектор в Главната инспекция по труда в София.

"Националното изследване на условията на труд целеше да събере статистическа информация за работодателите в България и да открои кои сектори са по-рискови. След това бяха разработени профили по безопасност и здраве при работа. Разработихме и кодекси на добри практики за спазване на законодателството и осигуряване на безопасни условия по време на работа. Направихме и системи за управлението на безопасността и здравето при работа. Бяха проведени серия обучения на работодатели. Има четири предприятия от Видинския регион, в които са внедрени такива системи"- уточни Александър Борисов.

Тенденция към намаляване на трудовите злополуки във Врачанско отчитат в края на месец април от Националния осигурителен институт (НОИ). За тази година няма инциденти с фатален изход. 5 от тях са настъпили по време на пътуването до работа или след връщане от нея, а 7 са настъпили по време на задълженията и могат да бъдат квалифицирани като "трудови злополуки". Добрата новина е, че до този момент през настоящата година няма смъртен случай по време на работа. През миналата година общият брой на злополуките с работници са били общо 39, като при три от тях се е стигнало до летален край. В 8 от произшествията проблемите са се случили на път до работа, а в 31- докато работниците са били на своите трудови места. През 2012 г. пък регистрираните трудови злополуки в НОИ са били почти два пъти повече от предходната година- или 71. При три от тях е настъпила смърт, 17 са се случили по време на път, а 54 са произшествията, станали на работните места. Информацията от Враца обобщи Жоро Александров.

През миналата година трудовите злополуки у нас са намалели с почти 9% спрямо 2012 г. Най-голям е броят на тези, станали на работното място- 82 %. Именно такъв е случаят от началото на тази година, при който пострада 16-годишно момиче от монтанското село Долно Белотинци. Момичето е пускало силажа в машината за мелене, но тъй като той бил мокър, се опитало да го избута с крака и ножовете захванали краката му. Тя е наета без трудов договор и без разрешително за работа, като непълнолетно лице, припомня историята Биляна Борисова. По този случай, който е трудова злополука има развитие - работодателят е предаден на прокурор, съобщи Димитър Петров, началник на Инспекцията по труда в Монтана.

Да работим в здравословни и безопасни условия на труд е важно! Да не пренебрегваме това!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00