Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: "За закупуването на "Химко" има заделени средства"

Снимка: Община Враца


АЕЦ -Козлодуй ще бъде освободена да плаща дивидент на Българския Енергиен Холдинг (БЕХ), за да може със собствени средства да удължи с 10 години работата на 5 и 6 блок на централата, каза във Враца министърът на икономиката, енергетика и туризма Драгомир Стойнев. По инициатива на Община Враца и Търговско-промишлената палата в града министърът се срещна с бизнеса. Във форума участваха над 50 представители на дружества от региона. Домакини на енергийния министър бяха кметът на Враца инж. Николай Иванов, областният управител Венцислав Василев и Евгени Евгениев - председател на УС на ТПП - Враца.

Според въведената преди 2 години схема от печалбата на АЕЦ- Козлодуй се отчислява дивидент към БЕХ. За миналата година той е в размер на 280 млн. лева. Нееднократно от АЕЦ са настоявали дружеството да бъде освободено от това задължение, за да изпълни само със собствени средства проекта за удължаване с 10 години на работата на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок.

"Нека видим финалните разчети, които ще са им необходими... На базата на тези разчети ще предприемем и нужната политика, за да има осигурени средства за модернизацията на 5 и 6 блок... Уверявам ви, средства ще има и 5 и 6 блжк щи продължат да работят. Сред приоритетите ни е и бъдещо изграждане на 7 блок"- каза енрегийният министър. Той посочи, че се водят интензивни преговори с "Уестингхаус", но 7 блок ще бъде изграден само при ясно структуриран финансов модел.  
 
Пред представителите на местния бизнес, министър Драгомир Стойнев потвърди, че има осигурени средства държавата отново да стане собственик на врачанския торов завод "Химко" и да инвестира в модернизацията на част от мощностите му за рестарт на производството им. Очаква се провеждането на втори търг за продажбата на бившия торов завод. Делото, което бе заведено в Апелативния съд за уточняване на собственика на активите на "Химко", е единствената причина, която забавя продажбата.

"За съжаление някой може би се опитва, мислейки че е в едни стари времена, да рекетира държавата - това няма да се случи. За нас това предприятие трябва да работи и трябва да го има” - категоричен бе Драгомир Стойнев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 8 октомври 2024 година

Общо 45 случая на остри заразни заболявания са регистрирани з a седмица в Монтанско , показват данните на здравните власти. 26 от тях са на болни от COVID-19. Регистрирани са и четири случая на варицела, както и един вирусен хепатит. През седмицата нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания е завишено,..

публикувано на 08.10.24 в 18:05

Читалището във Видин обяви конкурс за есе

Народно читалище "Цвят 1870" във Видин , със съдействието на Регионално управление на образованието,  обявява  Литературен конкурс за есе п о повод Деня на народните будители, 1 ноември . Темата е "Народните будители и техните поуки".  Право на участие имат всички ученици от V до ХІІ клас.  Литературните творби в обем до 2 стандартни..

публикувано на 08.10.24 в 16:54

Прокуратурата обвини мъж за грабеж в игрална зала в Оряхово

Районна прокуратура – Враца привлече в качеството на обвиняем 26-годишен мъж по досъдебно производство за извършен грабеж . Престъплението е извършено тази сутрин, около 05:30 часа в игрална зала в Оряхово . Извършителят заплашил с нож крупие в обекта и отнел 3302 лева от оборота.  Задържаният за престъплението мъж е направил самопризнания и..

публикувано на 08.10.24 в 16:34

Подвижна секция ще има на изборите за кмет в Габровница

Назначиха една подвижна секция за извънредните избори за кмет в монтанското село Габровница . Вотът е на 20 октомври. Общинската избирателна комисия в Монтана назначи една подвижна секция от 6-ма членове за кметските избори в Габровница. Десет жители на селото са изявили желание да гласуват в домовете си поради невъзможност да отидат до..

публикувано на 08.10.24 в 15:06

"Дунавски изгрев" е новата книга на видинчанина Петър Петров

Краеведът от Видин Петър Петров издаде н ова книга със заглавие "Дунавски изгрев" . Изданието е сборник, в който авторът събира свои и чужди разкази, поезия, статии и афоризми от региона. Чрез книгата се старая да преоткривам видинската литературна история, каза  Петър Петров : "Те са едно богатство на нашия край и в техните творби са..

публикувано на 08.10.24 в 15:00

Монтана отбелязва Деня на архивиста с две изложби

Две изложби ще бъдат представени в Държавен архив - Монтана  на 10 октомври . Поводът е Денят на архивиста, който се отбелязва на тази дата. Събитието ще включва представяне на дигитална експозиция „Георги Йорданов - първият директор на Държавен архив - Монтана. Живот и дело“ по повод 95 години от неговото рождение и откриване на художествената..

публикувано на 08.10.24 в 14:24

Предстои туристически поход до местността Речка във Врачанско

Предстои поредното издание на похода до Речка , анонсираха организаторите от общинската управа във Враца. За поредна година деца и младежки от учебните заведения в града ще се включат в похода до местността Речка, който ще се проведе на 12 октомври (събота). Началото е в 08:00 часа, пред паметника "Лъвчето", откъдето участниците ще..

публикувано на 08.10.24 в 12:30