Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рискове при пазаруването онлайн

Снимка: Радио ВИДИН


Основна тема в "Посоките на делника" днес е пазаруването онлайн. Все повече вместо традиционното пазаруване по магазините, хората предпочитат сърфирането в интернет и покупката на една или друга стока онлайн. Това е един от най-бързите начини да намерим това, което търсим в свободното си време. Защо този вид пазаруване се предпочита от видинчани провери Пламен Коцев.
"Пазарувам онлайн различни неща за компютъра, стойки за китари, доволен съм, нямаше проблеми. Не съм чувал за измамени в нета. Преди да поръчаш трябва да провериш сайта, източника от който искаш да пазаруваш- от кога е на пазара, да не е някоя вчерашна фирма. Важни са и контактите, тъй като много от измамническите фирми крият контактите си и дават само линк за писмо, няма адреси. Това са важни неща, за да не стане така, че да хвърлиш парите си на вятъра."- разказаха за опита си в пазаруването по интернет хора от Видин.

Оказва се, че този начин за покупка на една или друга стока обаче крие и своите рискове. Сред една от най-често срещаните измами е при автомобилите втора употреба. Затова специалисти дават и полезни съвети- проверете кой е сайтът и какви са координатите му. Може да се поинтересувате и от мнението на други потребители в интернет пространството. Богомил Николов от Европейския потребителски център съветва да не се плаща с банкова карта при поръчка онлайн, а да се плаща при доставката:
"Българите пазаруват най-малко онлайн в сравнение с другите европейски държави и затова има най-малко регистрирани жалби. В някои случаи сме по-добре от най-развитите държави, например със закъснелите доставки. В България тъй като най-масовата форма за плащане е на куриера при доставката, затова и стоките пристигат много бързо. За сравнение информация от Англия- всеки десети поръчан подарък за Коледа е закъснял. Именно затова препоръчвам на хората да не плащат с банкова карта онлайн, а при доставката. Винаги, когато решим да пазаруваме от даден интернет магазин- да проверим неговите контакти. Колкото и да е задължително това в законодателството, все още има търговци, които са анонимни за потребителите. И макар потребителите да имат правото да върнат стоката в 7-дневен срок, ако не са доволни, то няма да има на кой да я върнат. Винаги проверявайте адреса, без да се изкушавате от атрактивните цени, които обикновено са "сиренцето"."- съветва Богдан Николов.

За подобни проблеми сигнализира и слушател на Радио Видин от Монтана, който обясни как бил измамен с над 100 лева от сайт. Поръчаната стока така и не била доставена, а нямало адрес, на които да се свърже при проблем, на посочените телефони пък никой не отговарял. Проверката във форумите за даден сайт понякога може да се окаже голямо предимство и да ни предпази от грешки, категоричен е слушателят.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00