Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалищата - храм на българската духовност


В "Посоките на делника" говорим за състоянието на българските читалища и грижата на общините. В началото на месец май Народно читалище "Развитие 1869" във Враца отбеляза своята 145-годишнина. Кои са най-актуалните проблеми на читалището в града под Околчица- Жоро Александров разговаря със секретаря на едно от най-старите културни средища в областта Димитър Тошев.

"Ние работим предимно с млади хора. В нашата библиотека има около 120 000 тома литература. Децата, идвайки при нас, ги учим преди всичко на любов към българската литература. Имаме Детска танцова школа и Танцов ансамбъл "Вратица", носител на многобройни републикански и международни награди" - споделя Димитър Тошев.

Оказва се, че в сложните времена настъпили след промените и обезлюдявянето на селата, единствената институция, запазваща духа и традициите на народа е именно народното читалище. Община Мездра оценява този факт и полага необходимите грижи за поддържането на 21 читалища в 27-те си села. Доказателство за това е факта, че през последните 10 години дори са разкрити 2 нови читалища - в селата Зли дол и Крапец. Според своите възможности Общината поддържа сградите на читалищата и пътуванията на съставите за различни фестивали в страната и чужбина. В читалищата в община Мездра функционират 16 хора и вокални групи, 9 детски групи, 3 детски танцови състава, 3 детски състава за художествено слово, 2 детски театрални групи и 2 групи за стари градски песни. Доказателство за добрата им работа са стотиците грамоти и отличия, спечелени от художествените състави от различни фестивали в страната и чужбина, информира Петко Котларски.

СнимкаВидинското читалище "Цвят" също работи добре, а неговите прояви са многобройни през летния сезон.

"Нашето читалище е най-старата културна институция в град Видин. Ние изпълняваме повече от половината от културния календар на общината, като участваме и в редица международни изяви"- каза секретарят на читалище "Цвят" Любомир Илиев.

Пет действащи читалища има в община Берковица- освен в града, в големите села на общината- Боровци, Замфирово, Бързия и Гаганица, активно работят самодейни състави и библиотеки. Разбира се, най-богата е дейността на Народно читалище "Иван Вазов 1872" в Берковица. В своята вековна история то се утвърждава като централен културен институт за Община Берковица. Дейност развива школата по изкуства, театрален състав, две духови музики, група за стари градски песни, детска вокална група "Лачени обувки", фолклорен ансамбъл "Малинарка". Фондът на библиотеката към читалището наброява над 70 000 тома. Културното средище е двигател на повечето културни прояви в Берковица и организатор на два международни фестивала - детският "Лачени обувки" и фолклорният "Балканът пее и танцува".

"Много се гордеем с работата си", споделя пред Петя Генова, Надя Тимчева, председател на читалищното настоятелство.

Читалищата в четирите села основно развиват дейност за съхранение на автентичния фолклор и празнично-обредната система чрез състави за изворен фолклор и духови оркестри. Те са включени и в програмата "Глобални библиотеки" и разполагат с компютри и интернет за безплатно ползване от населението.

Снимка"Читалищата участват в много проекти и си партнират с Общината, особено по отношение на подобряване на материалната база", споделя Радослав Найденов, заместник-кмет на Община Берковица и допълва:

"Читалищата в две от големите села в община Берковица ще бъдат ремонтирани със средства от Програмата за равитие на селските райони. "Реконструкция и ремонт на НЧ "Иван Вазов-1911" с. Бързия" ще се извърши със средства на стойност 464 961 лв. Ремонт и рехабилитация ще бъдат направени и на НЧ "Развитие-1927" в Боровци. Стойността на дейностите е 465 101, 18 лв. с ДДС. Цялостно ще бъдат подменени покривът и дограмата, ще бъде направено и саниране на сградите на двете културни институции. За съжаление третото голямо село в общината - Замфирово, не успя да спечели средства по програмата, защото подаде документите си в последния възможен ден, а средствата се разпределят на спечелилите по реда на постъпване на проектните предложения. Ремонтите целят подобряване на качеството на живот в населените места в селските райони".   

За състоянието на читалищата в общините Белоградчик и Кула разказат Румяна Джунинска и  Маргарита Вълчева, които изпълняват длъжността "секретар" в местните читалища.  

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00