Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най- голямото село в община Мездра отбеляза Деня на Зверино

6
Снимка: Мирослав Гетов

С поредица от празнични прояви жителите и гостите на най-многолюдното село в община Мездра отбелязаха за 27-ми път Деня на Зверино. Празникът се организира от 1988 г., когато в "Перлата на Искърското дефиле" в присъствието на висши партийни функционери официално са открити бензиностанция, кафе-сладкарница и аптека, а в читалище "Факел" е подредена изложба- живопис на художника Петър Ненов.

Тазгодишното честване на The Day of Memory стартира на 3 юни вечерта с митинг-заря край паметния знак на ботевите четници на брега на Искъра. По този повод слово, посветено на годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета, произнесе кметът на селото Цанко Цанев, а ученици от местното СОУ "Св. Климент Охридски" изнесоха патриотичен рецитал, съобщиха от пресцентъра на Община Мездра.

"Преди 138 години един изстрадал народ се изправи срещу своя поробител, за да потърси свободата си. Помнете: тоя народ беше готов на всичко, за да получи онова, което заслужава. Хиляди паднаха, за да можем сега да живеем свободни и достойни. Помнете ги- поне това им дължим! Нека отдадем заслужена почит и на нашите съселяни, оставили светла диря с подвига си в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Пътят, по който е вървяла българската свобода, е осеян с бели кости и напоен със свята кръв. За да ни напомня винаги, че няма на готово поднесена свобода. Има изстрадана и отстоявана! Честит празник, с пожелания за сила, повече вяра, сговор и благополучие. И нека помним: "Щом корена си носим в жива Памет, ще бъде Българско, додето свят светува!”- каза в словото си кметът Цанко Цанев.

Възпоменателната проява уважи кметът на Община Мездра Иван Аспарухов. Поклонението завърши с поднасяне на венци и цветя и с тържествена заря.

СнимкаПразникът е установен във връзка с паметно историческо събитие- преминаването през нощта на 3 юни 1876 г. на група ботеви четници, предвождани от военния командир поручик Никола Войновски, през брода на р. Искър досами църквата "Св. Димитър", което е подпомогнато от родолюбиви зверинчани. На това свято място през 1970 г. е монтиран гранитен паметен знак, изработен от врачанския скулптор Цено Ценов.

Честването на Деня на Зверино продължи и днес, на 4 юни, с празничен концерт на площада пред кметството, в който взеха участие Духов оркестър- Враца, Детски танцов състав "Мездренче", Общински духов оркестър и Мажоретен състав- Ботевград, мъжка фолклорна група "Змей Горянин", женска фолклорна група "Плетеница", детска фолклорна група "Изворче" и ОДЗ  Зверино, група за шлагерни и авторски песни "Тинтява"- Игнатица, танцов състав "Луди млади"- Новачене и популярната народна певица Славка Калчева. Сред гостите на концерта бяха председателите на Общинските съвети в Ботевград и Мездра Йорданка Лалчева и Делян Дамяновски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Град Видин

Снимката на 5 юли 2024 година

Уличното осветление във Видин, Белоградчик и Ружинци ще бъде модернизирано. Трите общини са с одобрени проекти за енергийно ефективни системи, съобщават от Областния информационен център в крайдунавския град. Проектът на Община Видин е на стойност почти 2 милиона лева, Община Ружинци ще реализира подобрения, възлизащи на над 1 милион лева, докато..

публикувано на 05.07.24 в 18:05

В Монтана кацна въздушна линейка

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздуха направи първо кацане на площадката на болницата в Монтана. Полетът е тестов. В Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Стамен Илиев" бе тествана новоизградената хеликоптерна площадка. „Въздушната линейка" направи тестов полет от София до Монтана, за да бъде проиграна ситуацията. Площадката се..

публикувано на 05.07.24 в 18:02

Обвиняем за домашно насилие в Монтанско отива на съд

Районна прокуратура - Монтана предаде на съд обвиняем за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие и причиняване на телесни повреди. 56-годишен мъж е нападнал съпругата си през ноември миналата година в село Якимово , въпреки действащата ограничителна заповед. От изготвени съдебномедицински експертизи става ясно, че обвиняемият е причинил..

публикувано на 05.07.24 в 16:57

Деца участваха в арт работилница в Мездра

Арт работилница се проведе в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Заниманието беше посветено на домашните любимци, след като в понеделник беше представена детската книга на Станка Пенчева "Мили бате!... Писма на един дакел". Проявата започна с решаването на кръстословица, която включваше въпроси за различните породи..

публикувано на 05.07.24 в 16:19

С "Вълшебната флейта" продължават Летните музикални празници във Видин

Операта  "Вълшебната флейта"  от Моцарт ще бъде представена днес, 5 юли, в рамките на Летните музикални празници , които бяха открити вчера в града. Диригент ще бъде  проф. Григор Паликаров .  "Съставът, който ще я изпълни, от млади хора, всичките работили с проф. Нинова, е на едно прекрасно, европейско ниво и този шедьовър на Моцарт, тази..

публикувано на 05.07.24 в 15:46

Кметът на Малорад влезе в ареста заради наркотици

Кметът на врачанското село Малорад Иво Иванов е дал положителна проба за кокаин на теста за наркотици, който му бил направен при рутинна проверка на пътя. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов :  "Отнет е автомобилът. Лицето е задържано. характерно е, че той е поискал и е дал кръвна проба. Ще изчакаме и резултатите на кръвната проба."..

публикувано на 05.07.24 в 14:46

Археологическият комплекс в Мездра празнува рожден ден

Археологическият комплекс "Калето" в Мездра тържествено ще отбележи своята 11-годишнина днес, 5 юли.  В програмата са предвидени разнообразни артистични изненади , каза управителят на комплекса Павел Петров. "Калето" в Мездра става на 11 години и сме приготвили куп артистични изненади, поднесени по специален начин в подножието на 7000 години..

публикувано на 05.07.24 в 13:00