Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марияна Тодорова: "Обикаляме цяла България и убеждаваме хората, че от българското по-хубаво няма"

Снимка: Радио ВИДИН



Темите в "Земята, която ни храни":
* Какво е състоянието на слънчогледа и царевицата в Северозападна България- Маргарита Костова- консултант по листно торене;
* във Враца преди дни на едно от най-оживените места пчели си бяха спретнали свой кошер- репортаж на Жоро Александров;
* срещаме се и с Любомир Богданов- млад пчелар-приложник от Плевен;
* Марияна Тодорова от чипровското село Превала е производител на домашни сладка, сиропи и желета от  горски плодове- всички екологично чисти, събирани из Чипровския балкан.

С Марияна Тодорова от чипровското село Превала се срещнахме на алеята на занаятите в Монтана по време на фестивала "Бабина душица" преди дни. Тя вече е била гост в "Земята, която ни храни"- първата ни среща беше по време на миналогодишното издание на фолклорния конкурс "Напеви от Северозапада".

СнимкаМарияна е производител на домашни сладка
, сиропи и желета от  горски плодове- всички екологично чисти, защото са събирани из Чипровския балкан. Заедно със своите сестри по съдба още тогава мечтаеха да си имат свое цехче, в което да произвеждат продукцията си. Бяха си направили и сдружение. Мечтаеха си, въпреки че не отричаха, че у нас бюрокрацията е голяма, а институциите сякаш се стремят да пречат на малките производители колкото се може повече. Година по-късно Марияна има с какво да се похвали:


"Закупихме си постройка- бившата фурна в село Превала, ремонтираме я и до месец-два ще сме готови да започнем производство. Закупили сме и две печки на твърдо гориво. Ще имаме и фирмено магазинче, в което ще предлагаме само домашно приготвени храни- мляко, сирене- от производители от Чипровския край. Хората ни търсят, търсят позабравения вкус на домашното сладко, което им напомня за детството. Извървяхме труден път, но ние сме Балканджии хора- обикаляме цяла България и убеждаваме хората, че от българското по-хубаво няма!"

Как да си приготвите домашно сладко от ягоди- чуйте в звуковия файл.  

СнимкаПрез последните години сме свидетели на нетипично за нашите географски ширини време- мека и безснежна зима, хладна и дъждовна пролет. И тази година не беше по-различна, а дъждовете забавиха пролетната сеитба. Има и немалко незасети площи, а сроковете вече са минали. Какво е състоянието на слънчогледа и царевицата в Северозападна България и по-конкретно в района на Видин, Лом, Монтана и Враца- разговорът е с агронома Маргарита Костова- консултант по листно торене:


Снимка"Слънчогледът е в различни фази на развитие, в зависимост от сроковете на сеитба, количеството валежи и почвената температура в периода на поникването. Слънчогледовите посеви могат да се разделят в няколко групи: най-ранните посеви са във фаза 7-8-ма двойка листа- това са полетата главно около поречието на Дунав - Видин, Лом, Козлодуй - характерни с по-леки и отцедливи почви; във фаза 3-4-та двойка листа и масово приложение на вегетационни хербициди са около 50% от площите, при останалите сеитбата приключи в последните дни на м.май. Сред тях има и такива, които са презасети, при част от полетата изобщо не можеше да се влезе за обработки и сеитба- поради което са засети доста след агротехническите срокове"- каза Маргарита Костова.

Според специалиста при правилни действия от страна на стопаните голяма част стресовите ситуации могат да бъдат по-бързо преодолени и да се навакса пропуснатото за развитието им време:

"При закъснелите в развитието си посеви е необходимо още в ранните фази да се приложат комплексни листни торове, за да се подобри вкореняването, да се получи по-здраво и уплътнено стъбло и листни петури с по-голяма площ, които по-късно ще изхранват добива. Важно е да се знае, че през тази пролет фазата не отговаря на очаквания физиологичен статут - даже да няма изразени дефицити или увреждания - растенията са по-нестабилни и изнежени. И тогава най-правилното решение е предварително листно приложение на българските биоминерални торове с цел да се укрепят растенията. Така ще се преодолее по-бързо и стреса от хербицидите, без да се спира развитието на младите растения. След градушка е необходимо възможно най-бързо да се третира с листен тор с лактати- така ще се калцират наранените участъци и ще се активира развитието на новата листна маса."

Маргарита Костова коментира и състоянието на посевите с царевица:

Снимка"Развитието на царевицата върви трудно, има и доста късни сеитби. Прекомерните валежи и ниски температури блокираха храненето. Затруднено е усвояването на фосфор, азот, проявява се и цинков дефицит. От друга страна, сега се залагат репродуктивните органи, а недостигът на един или друг хранителен елемент неминуемо ще окаже влияние върху очаквания добив. Това налага своевременна корекция на хранителния режим чрез комплексни листни торове."

Внасянето на вегетационни хербициди е стрес за младите царевични растения, затова според специалистите листното приложение на биоминерални торове е от изключително значение- то подобрява и устойчивостта на растенията при последващи засушавания.

СнимкаРояк с пчели кацна преди няколко дни на дърво, което се намира в идеалния център на Враца. На метри от импровизирания кошер се намира един от най-големите банкови клонове в града, близо е и едно от елитните училища. Жоро Александров потърси за коментар Мирон Драганов, един от най-опитните пчелари във Враца и околността:



Снимка"2014-а година се оказа много благоприятна за размножаването на пчелите, какъвто пример за този естествен процес е роенето. Имаме всички показатели за това - мека зима, ранно развитие на пчелите и липсата на цветове, т.е. работа за тях способстват за роенето. Когато има много работа и пчелите носят много мед - те са ангажирани максимално и няма как това да се случи. Роякът престоява по около 24 часа на "междинно" място. През това време разузнавачки-пчели проучват района и търсят по-добро място. Тъй като този рояк е на дървото вече трети ден, сигурно не е намерено по-добро място и е възможно роякът да остане в клоните"- каза Мирон Драганов.

По думите му първите дни пребиваването на пчелите в района не е опасно, защото те имат известни запаси храна, които стигат за ден-два. След това обаче пчелите огладняват и е възможно да станат по-активни. Мирон Драганов допълни, че има рецепта за това как да улови рояка:

"В едно преносно кошерче се слагат две-три восъчни пити. Намазваме го отвътре с маточина и доближаваме сандъчето до роячния грозд. Ако е близо, тръсваме клончето, ако ли не- опушваме, за да ги насочим към кошерчето. Работата е за 10-ина минути, не повече. Това обаче не е работа за начинаещи, а за опитни пчелари!"

СнимкаПак на пчеларска тема- в Монтана се срещаме с един млад пчелар-приложник- Любомир Богданов. Наред с бурканите мед и пчелните продукти, които сам добива, на щанда му бяха наредени восъчни фигурки- свещички във формата на кончета, мечета и зайчета, и всички герои- приятели на легендарния Мечо пух, фигурки с формата на розички и какво ли още не- все неща, които грабват вниманието с изяществото на изработката си. Любомир е родом от Белоградчик, но както самият той казва: "Откъдето е жената, оттам е и родата"- та.... любовта го е отвела в Плевен, пчелина му е в никополското село Санадиново. В началото на разговора ни Любомир си призна, че е представител на Плевенската занаятчийска камара и преди да стане активен пчелар, дълго време е изработвал восъчни фигурки, за които признава, че у нас все още няма пазар. Затова и започва по-сериозно да се занимава с кошери и вече е регистриран като пчелар:

"Имам 30 пчелни семейства в землището на никополското село Санадиново- попоречието на река Осъм, където има хубава паша. Изработването на фигурките ми беше като хоби, по-късно беше и основен поминък, но у нас все още не са свикнали на такъв тип подаръци. Така че, това вече ще е допълваща дейност, основното е производство на мед."  

СнимкаМладият пчелар също каза, че за 2014 година е характерно роенето- наблюдава се навсякъде. За да се предотврати, трябва да се наблюдава пчелното семейство- да се правят прегледи, ако има заложени маточници- да се разделят и да се правят отводки. Колкото до това- какви са очакванията за добиви, пчеларят каза:

"Първата паша беше добра, сега е липата. Все още не може да се каже каква ще е годината за нас- зависи от времето. Хубаво тръгна, след това заради лошото време на места цвета опада, беше студено и пчелите не можеха да излизат. Лош вариант ще е и да настъпи суша- тогава няма нектароотделяне. Най-добрият вариант е да има и слънце, и дъжд, но умерено. За съжаление в последно време все по-лошо става времето, но за това сме си виновни самите ние"- категоричен е Любомир.

Снимка

Да си призная, спрях се пред щанда на Любомир в Монтана, по време на фестивала "Бабина душица", когато видях че прави нещо, което съм виждала в детството си- восъчен фитил за почистване на уши. Как се прави- чуйте в звуковия файл.




По-рано ще узреят есенниците през месец юни, това ще се отрази и на по-ранното им прибиране. Валежите ще бъдат близки до нормата- между 40-60 л./кв.м., но назрява необходимост от напояване. Това каза Леночка Ангелова, директор на метеорологичната станция в Монтана.

СнимкаНапредъкът в развитието на трайните насаждения налага предпазването им от болести и неприятели. Така ще се опази листната и кореновата им маса, което е залог за добра реколта през следващата година. Масово ще се берат череши, вишни и ранните сортове кайсии и праскови. Очакват се и проливни дъждове:

"Типична особеност на валежите през месеца е техният проливен характер. Напрежението на полето през юни ще е по-голямо, заради ускорените темпове на развитие на земеделските култури. Благоприятни дни за работа ще има през целия месец, с изключение на средата на втората десетдневка и в края на месеца, когато над Северозападна България ще премине студен атмосферен фронт."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50