Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За празника и делника на полицаите

Снимка: Радио ВИДИН


Два дни преди професионалния празник на служителите от системата на МВР говорим за тяхната работа. На 5 юли те честват 135 години от създаването на вътрешното ведомство. Днес обръщаме внимание на деловото ежедневие на хората, които работят към Областната дирекция на МВР Видин. Гост в "Посоките на делника" е комисар Константин Джунински, директор на ОД на МВР Видин.

Попитахме го- има ли наказани служители от видинската дирекция за корупция - оказа се, че през последната една година не е имало такива сигнали. Има обаче наказани служители- и те,  както всеки жив човек, са сгрешили в нещо. През първото шестмесечие на 2014 г. са наложени девет дисциплинарни наказания. Потърсихме отговор и на въпроса какво се случва с битовата престъпност, къде се краде най-много и какво става най-често обект на посегателство.

константин джунински мвр видин директор"В резултат на предприетите мерки срещу битовата престъпност отчитаме намаляване на престъпленията за първите 6 месеца от годината. До 30 юни сме регистрирали в областната дирекция 365 кражби. За същия период на 2013 година кражбите са били 480. Всички регистрирани домови са 174 през годината, а за предходната са били за периода 254. Бележи ръст обаче разкриваемостта на кражбите- процентът на разкриваемост от началото на годината е 26,58, за сравнение миналата година е бил 17,8%. Активираме т.нар. съседско наблюдение. Това означава, ако се забележат в селото непознати лица, обикалящи около необитаеми имоти, съседите незабавно да сигнализират на кмета или в полицията"- обясни комисар Константин Джунински.

Комисарят потвърди, че въпреки усилията на служителите, продължават случаите на телефонните измами, а най-често жертви стават наивни възрастни хора:

"Хората от третата възраст са най-уязвими. Те реагират емоционално в желанието си да помогнат на деца и внуци. За пореден път напомням- не се доверявайте на телефонни обаждания за инциденти. Не правете плащания под какъвто и да е предлог, а търсете връзка с близките си. При най-малко съмнение подайте сигнал в полицията."


Иначе, традиционно, в седмицата преди празника, полицаи, огнеборци и спасители участваха в спортни надпревари. Тази година ОДМВР Видин, ОУПБЗН-Видин и спортните клубове "Видапол" и "Видаплам" организираха турнири по футбол, стрелба с късо оръжие и тенис на корт. Отборът на служителите от Крайова, Румъния спечели полицейската футболна надпревара- информираха от Областната дирекция на МВР Видин. Мачовете се играха на стадион "Тимок" в Брегово. Купата на турнира спечели сборен футболен отбор от Видин. Началникът на РУП-Видин Петър Петров получи статуетка за най-добър вратар. Голмайстор на турнира с най-много попадения е Ангел Ангелов от СПС-Монтана.

Отлична стрелкова подготовка демонстрираха участниците в турнира по стрелба с късо оръжие. В индивидуалното класиране първа при жените се нареди Соня Николова от ОДМВР-Видин, втора е Диляна Цанова от РСПБЗН-Видин, третото място зае Петя Борисова от РУП-Видин. В индивидуалното класиране при мъжете първото място зае Ивайло Каменов от РУП-Видин, втори е Тихомир Георгиев - началник сектор "Противодействие на икономическата престъпност", а трети Румен Ринцов от РУП-Видин. В отборното класиране първото място заеха полицаите от ОДМВР-Видин с 243 точки, втори се нареди отборът на РУП-Видин със 176 точки, а трети отборът на сектор "Охрана на обществения ред" в РУП-Видин.  
   
Официалното награждаване на победителите ще бъде на утре, на 4 юли по време на тържественото събрание в конферентната зала на областната администрация. Гости на тържеството ще бъдат представители на Полицейско управление - гр.Зайчар, Сърбия и Окръжните полицейски инспекторати на окръг Долж, гр.Крайова и окръг Олт, гр.Слатина - Румъния.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45