Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 юли 2014 година

Снимка: Красимир Каменов
Археолози започнаха проучвания в района на Кула номер 8 от античната крепостна стена на Видин, в квартал "Калето". Разкопки на обекта не са извършвани повече от 20 години. Историци се надяват, че работата там ще е и началото на системни проучвания на територията на древна "Бонония". Финансиране за обекта е осигурено от Община Видин, а вероятно и музеят ще участва със средства, каза директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова. Проучванията, които ще продължат до края на месеца,  ще са по трасето на крепостната стена. Очаква се в близост до кулата да е и една от предполагаемите четири порти на града. Научен ръководител на проучването е археологът д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. Целта е обектът да бъде консервиран, а в последствие да се търсят и средства за реставрация.

Жътвата във Врачанска област започна, почти 10% от хлебното зърно в нивите вече е прибрано, съобщиха от областната служба по земеделие. 607 592 декара са засети с пшеница в региона, като до началото на седмицата прибраните от тях са почти 55 000 декара, а прибраното зърно e малко под 30 хиляди. Средният добив от декар в областта е 464 кг, като най-високи са добивите в общините Хайредин и Козлодуй, където комбайните са ожънали средно по 560 кг/дка. Прибрани са и 85% от ечемика. Засети са общо 63 109 дка с фуражната култура, досега са ожънати 53 523 дка, като средният добив е 428 кг/дка. Досега е прибрана около една четвърт от засетите с маслодайна рапица 82 770 декара. Средният добив от декар е 263 кг.

В четвъртък и петък времето ще остане неустойчиво, като за последния ден от работната седмица се очакват отново летни бури. Това съобщи Грета Георгиева, дежурният метеоролог в Хидрометеорологичната обсерватория в Плевен. Най-много дъжд за последното денонощие в Северозападна България е паднал в град Лом- 29 литра на квадратен метър.

Четирима са потърсили лекарска помощ след вчерашната градушка в Монтанско. Най-засегнати от ледената стихия са селата Мърчево и Владимирово в община Бойчиновци. Ледените късове с големината на юмрук са унищожили почти цялата селскостопанска продукция в дворовете на хората. Градушката е нанесла и много щети на имуществото на хората- автомобили, стъкла и покриви на къщи. Кметството в село Владимирово е раздало керемиди на 100 души тази сутрин, останали от старото училище. Комисия от община Бойчиновци обикаля и описва щетите от днес. Молби за отпускане на еднократна помощ също се приемат в сградата на община Монтана.

Ветеринарни лекари от цялата страна излязоха на национален протест в София. Основна причина за недоволството на лекарите е водената политика в сектора, а поводът е одобрена от правителството тарифа, по която ще им се плаща за изпълнение на Държавната профилактична програма за животните. Ветеринарните лекари са на мнение, че държавата унищожава животновъдството. "Появиха се и доста заболявания по животните, особено опасни както за тях, така и за здравето на хората, например туберкулозата. Тя се крие от държавната администрация"- каза за Радио ВИДИН председателят на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз във Видин д-р Димитър Цанков. Ветеринарите ще изпратят писмо до Европейската комисия и до председателя на Комисията по земеделие в Европейския парламент, като смятат, че това поведение на държавата ще доведе до санкции в Брюксел.

Център за кариерно развитие заработи във Видин. В него безплатно може да се намери актуална информация за свободни работни места, предлагат се консултации за оформяне на документи за кандидатстване, как се пише автобиография, дават се полезни съвети при намирането или смяната на работа, каза Райна Шопска, кариерен консултант във Видин. От услугите на центъра могат да се възползват и работодатели при наемането на персонал. Центърът се намира в сградата на Видинската търговско промишлена палата.

27 проверки са направили през юни оперативните инспектори на Националната агенция за приходите в Монтана. 23 от тях са в обекти на задължени лица. Направени са и 2 инвентаризации. Текущите проверки са по подадени жалби и сигнали.

В Берковица завърши проектът "Овластяване чрез знания на болните с хронични респираторни заболявания за контрол на заболяването". 23 семинара на територията на област Монтана и 645 обучени пациенти- това е равносметката от проведената инициатива. Пациенти с  хронични обструктивни белодробни заболявания (ХОБЗ)- Астма и ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест) преминаха специално обучение, което да повиши здравната им култура и да ги мотивира към по-здравословен начин на живот.

Община Кула е готова с културната програма за панаирната седмица от 18 до 24 август. Тази година ще е 98-то издание на традиционния Кулски панаир. Предвидени са много забавления и тържества. Това ще се случи в напълно обновения и ремонтиран панаирен комплекс, където в момента се извършват дейности за реконструкция и благоустрояване. Панаирът официално започва на 18 август. Всеки от панаирните дни ще има музикални и танцови изпълнения на местни и гостуващи състави, детски игри с награди и клоунада за най-малките, пленер по изобразително изкуство за деца, изложби- на изящните и приложни изкуства и занаятите, на ястия и обредни хлябове и сладкиши, на домашни любимци и ръкоделия.  

Дигиталната агенция It Seminar.bg организира безплатни семинари в Берковица, Монтана и Видин на тема "Създаване и поддръжка на сайтове". Ще бъдат представени най-нови техники, умения и инструменти, с чиято помощ всеки желаещ да успее да усвои необходимите знания и умения за поддържане на собствена страница в интернет пространството. В Берковица семинарът ще се проведе на 19 юли (събота). За Видин и Монтана датите ще бъдат съобщени допълнително, но желаещите от тези общини могат да подават заявки за регистрация на следния адрес: http://www.itseminar.bg/. Краен срок за регистрация за Берковица е 12 юли.

От 11 до 13 юли в зона Ком ще се проведе Мотосъбор - Берковица 2014. Организатори са местният мотоклуб "Планински братя". В дните на мотосъбора са предвидени много забавления, игри, рок концерти.  Откриването в петък е от 19 часа.

Семейството на Радио ВИДИН се увеличи днес с един член. Колегата Цветомир Цветанов стана баща на малката Ливия. Дъщеричката му се роди в 12 часа и 46 минути. Тежи 3 килограма и 600 грама и е висока 51 сантиметра. Екипът на Радио ВИДИН честити на семейството новата рожба и им пожелава здраве и много щастливи мигове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51