Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проливният дъжд нанесе щети във Врачанско

4
Проливният дъжд причини щети и в гр. Димово, обл. Видин
Снимка: Татяна Спасова


До 50 л./кв.м е паднал на места във Врачанско. Проливният дъжд, който не спира от вчера следобед, засегна трафика във Враца. Цяла нощ аварийни екипи отводняват подлезите в града. От насъбралата се там вода са извадени 4 тира. Късно снощи е почистено Медковското дере, което е затлачено с чакъл и пясък и предизвика надовдение по международния път Е 79 на входа на Враца и по булевард "Втори юни" в района на врачанската болница. Аварийни групи към Общинския щаб по бедствия цяла нощ работят по отводняването на различни места в града. В щаба се събират данни за пораженията. От врачанските села най-сериозно е положението в село Бели извор. Там са наводнени над 100 къщи. Придошлите води на река Лева са отнесли траверсите на част от жп. линията Враца-Криводол. Издавени са десетки животни, изровени са дупки по улиците и е отнесена новата ограда на училището. Аварийните екипи са евакуирали 2 деца в беда, извозен е болен на хемодиализа. Има сигнали за поражения в селата Горно пещене, Мраморен, Борован, Тишевица и Хайредин, съобщи Ива Антонова.

Борислав Банчев на място в село Бело изворЗаместник областният управител на област Враца Борислав Банчев направи оглед на засегнатите от проливния дъжд райони. Според него ситуацията е тревожна, но не бива да се създава излишна паника.  Зам. областният управител даде добра оценка на създадената организация от кмета на селото Кирил Илиев и от органите на реда. Той изрази благодарност към всички институции за бързата реакция. Специална благодарност отправи и към началника на РУП - Враца Димитър Газибарски, който бе дошъл с екип на място в селото. Газибарски обясни, че целият състав на полицейското управление е на терен. Осигурени са патрулни автомобили за всички опасни места в града и общината.

До момента в община Враца няма жертви на проливните дъждове
, които продължават вече повече от 12 часа в региона, съобщиха и от общинската пресслужба. Не отговаря на истината носещата се в публичното пространство информация за загинал 80-годишен мъж в с. Мраморен. Изчезналият вчера 25-годишен пастир от врачанското село Тишевица е намерен мъртъв тази сутрин на един от изходите на селото. Предстои да се установи примчината за смъртта на младия мъж, съобщиха от БНР. През цялата нощ продължиха отводнителните операции в залетите от дъждовете места в региона. Общинският щаб по бедствията също не е прекратявал работата си. Към момента в община Враца не е обявено бедствено положение. Гражданите могат да подават сигнали за възникнали проблеми на тел. 092/62-30-00, припомнят от общинската пресслужба.

В Монтана дъждът не е създал особени проблеми, сигнали са подавани до полунощ. Към 21.00 ч. снощи са измерени 47 л/кв.м дъжд. Получени са 39 сигнала за отводняване и закъсали автомобили. Изтеглени са 5 леки автомобила от две наводнени улици в гр. Монтана. 5 екипа с 12 служители са почиствали шахти на улиците в гр. Монтана и в момента улиците в града са проходими. Екипи на РСПБЗН Берковица са отводнявали 5 мазета на къщи в село Гаганица. В кв. "Младеново" на гр. Лом е отводнявано мазе на къща. Екип от група "Спасителни дейности" са участвали в акция в с. Боровци за спасяване на двама рибари, заградени от оттичащата се вода на образувал се остров на около 150 метра. След падналия обилен дъжд и в с. Габровница, общ. Монтана, по данни от кмета на селото има унищожена инфраструктура и част от улиците са разрушени, информират от Областна дирекция на МВР-Монтана.

Сравнително спокойна е ситуацията и във Видинска област. В областния град са подадени няколко сигнала за наводнени улици, в Белоградчишко- за наводнени мазета, съобщи за Радио ВИДИН дежурният в оперативния център на Регионална дирекция ПБЗН. От Областна дирекция на МВР-Видин информират, че през последните 12 часа са подадени около 60 сигнала за необходимост от отводняване на приземни етажи и мазета в областта. Най-много са сигналите получени от жители на гр.Димово, с.Макреш, с.Гара Орешец, с.Извор. Снощи аварийни групи са отстранявали паднали дървета и клони. Към момента няма данни за бедстващи хора в региона, спасителните екипи продължават да работят на терен.

При проливните дъждове, които паднаха през последното денонощие, обстановката в гр.Брегово и общината е спокойна, съобщи Елиза Борисова. Членовете на общинското доброволно формирование дават денонощни дежурства, за да наблюдават нивото на р.Тимок и защитните съоръжения. От дъждовете и покачените подпочвени води земеделските земи са в лошо състояние, но няма  опасност за населението.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28