Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Адриянова: "В Англия мога да изтегля студентски заем, който няма да връщам, ако не успея да си намеря работа за 15 000 паунда годишно"

Снимка: Цветелина Адриянова

Великобритания ще закрие мнимите "колежи", ще намали социалните помощи за пристигащи без работа и ще спре да рекламира работни места в чужбина. Предупреждението за сериозни мерки на острова срещу емигрантите, с цел намаляване на броя им, е публикувано в статия на британския вестник "Телеграф". В нея се споменава, че по време на управлението на лейбъристите в страната са дошли 2,5 милиона души, т.е. Великобритания е преживяла най-големите темпове на миграция в съвременната си история, като се е стигнало до там, да има пет милиона души без работа, които получават социални помощи за безработица... Сега целта е да се изгради система за имиграция, която поставя интересите на Великобритания на първо място.

СнимкаЕдна от основните мерки е борбата с измамите. Като най-фрапантен пример се посочва този на новопристигащи, които се представят за студенти в мними колежи. В един от тези "колежи" инспектори установили, че няма нито един студент. До момента вече са закрити 750 такива учебни заведения.

Какво точно става във Великобритания и как това ще се отрази на сънародниците ни там. Какво е да си студент на острова и достъпна ли е тази възможност за всички. За това разговаряме в "Другата истина" с Цветелина Адриянова от Видин, която е в края на обучението си по журналистика в университета на Манчестър:

"Хубавото на обучението в Англия е, че можеш да изтеглиш студентски заем, за да платиш обучението си. Аз направих това. Не съм плащала такси в университета. Парите ще трябва да връщам, само ако след време успея да си намеря добре платена работа. Там има праг от 15 000 паунда заплата за една година, която трябва да получаваш, за да започнеш да връщаш заема. Ако не успееш да намериш такава работа- не връщаш заема, защото университетът не те е подготвил добре и не можеш да си намериш работа. Ако реша да се върна в България, финансовият праг е същият- с една дума- няма да ги връщам. Що се отнася до новите правила за чужденците в Англия и за живота ми в Манчестър, досега не съм се срещала с прояви на дискриминация. Но пък моите контакти бяха преди всичко с колеги и лектори. Нашата задача беше да учим и да изкарваме отлични оценки, с единствената цел да си намерим по-късно работа.

СнимкаВ Манчестър има доста българи. Последният интересен случай, за който знам, е за наша двойка, която откри училище за народни танци. Те печелят много добре и аз се радвам безкрайно за тях. Познавам и една българка, която преподава салса… Това обаче са редки случаи. Аз се надявам все повече българи да носят изкуство в Англия, защото се оказва, че в това отношение сме много по-добри от англичаните.

Това, което не харесвам в Англия, е че има голяма разлика в развитието на регионите- Лондон например и другите градове. Англичаните също имат големи проблеми, но не ги афишират. От Северозападна България попаднах в Северозападна Англия и наблюденията ми са много сходни.

Когато се върна в България, искам да видя повече внимание към младите хора. Искам да видя платени стажантски програми. Искам да видя и ясна йерархия в професионалното развитие- да знаеш, че като започнеш една работа някъде, ще имаш шанс да се развиваш…"

Другите теми в предаването:

* МВнР е готово с екшън план за българите в Либия, където в последните седмици между различни групировки и милиции се води истинска война по улиците в столицата. По данни на Министерството, в Триполи са останали около стотина Снимканаши сънародници, но има и такива, които не са обявили присъствието си в Мисията ни. Официални данни колко наши сънародници са заминали да работят в Либия няма. България няма спогодба за работници с Триполи, поради което Агенцията по заетостта няма статистика за тях. Българите обикновено си намират работа чрез частните трудови посредници, които пък не са длъжни да уведомяват Агенцията за изпратените хора. МВнР евакуира на 29 юни посолството ни в Триполи. Засега никой от българите там не е проявил желание да си тръгне.

Подобна евакуация се наложи и през февруари 2011 година, преди да започнат бомбардировките на западни държави срещу режима на Моамар Кадафи. По това време в Либия имаше около 500 български граждани, от които едва половината поискаха да се приберат у дома, въпреки рисковете от военния конфликт. Една от причините е, че много от тях трябваше да получават забавени заплати, други пък искаха да опазят имуществото си.

* На фона на потопа в редица населени места от България, които пострадаха тази пролет и лято от природни бедствия, за Снимкакоето отново няма виновни, в предаването слушаме и разсъжденията на млада жена от Видин, която живее в Холандия.

В България под името Холандия или по-точно кралство Нидерландия, обикновено се разбира европейската част на страната, която граничи на север и запад със Северно море. Нидерландия или Ниската земя (в превод), е една от най-гъсто населените и с най-ниска надморска височина страни в света. Известна е с борбата, която се води за отвоюване на суша от морето. Успешни ли са тези действия и кое не достига в България, за да ограничи поне последствията от природните бедствия- мнение на Иванеса Илиева, която живее в Лелистад.



Подробности по темите и целите интервюта - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50