Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТИД-обществото потегля по Дунав от Видин на 12 август

9
Снимка: РАДИО ВИДИН


70 чужденци от 9 държави и 11 българи са се записали до момента за участие в 59-тото издание на международната регата "ТИД".

Маршрутът по река Дунав стартира на 21 юни от германския град Инголщадт и преминава през държавите Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, Румъния, за да завърши на 5 септември в делтата на река Дунав в Румъния. Етапът от речния поход в България (Ново село - Силистра) е в периода 9 - 24 август.  В Русе броят на участниците в международната регата ще достигне около 200 души.

Българският маршрут започва от Видин и завършва при Силистра. В момента участниците в регатата се намират в организиран бивак около крепостта "Баба Вида" във Видин. Осигурена е течаща вода, импровизирана баня, както и химически тоалетни. Задължително условие за всички е да попълнят регистрационна форма, с която да удостоверяят, че са запознати с условията на провеждане и Правилника на регатата. Като гости на града, днес чуждестранните участници имаха възможността да разгледат културните и историческите забележителности на Видин безплатно.

"До края на деня очакваме още около 30-40 души, българи- да се запишат", каза за Радио Видин Йонко Кожухаров, ръководител и организатор на международната регата в българския участък на Дунав, който тази година за втори път се е ангажиран с организацията.Снимка

"В по-малките населени места ни обръщат повече внимание. В едно малко село като Байкал например, ни създадоха перфектни условия. Като цяло условията навсякъде са добри, но може и още да се работи в тази насока. Иначе регатата събира много различни нации с различни манталитети. Мога да дам пример със заспиването в лагера. Знаете за германската педантичност, те лягат рано и стават рано, докато ние, българите, в 5 сутринта лягаме... По същия начин се действа и с разпъването на палатките- германците действат веднага, докато българите правят това в последния момент. Пожелавам си догодина, за  60-тото юбилейно издание, нещата в организационно отношение, както и по време на регатата, да са перфектни. Сърдечно благодаря и на Българската федерация по туризъм, която много помага", каза още Йонко Кожухаров.

Туристическо дружедство "Бонония" Видин по традиция всяка година посреща с рибена чорба участниците в регатата, каза председателят Тошко Маркин:

"Спазваме традицията и вчера отново посрещнахме участниците с рибена чорба. Днес очакваме и участниците в Републиканския воден поход и утре заедно всички потеглят по вода към Лом. Туристическо дружество "Бонония" ще се включи с 11 човека."
 
"Участвам за втора година в регатата. Видин много ми харесва, особено паркът. И догодина с радост ще се включа в юбилейното 60-то издание", казва Евгени от Свищов, който работи като електротехник в Испания от дълги години, но при възможност с радост се включва в регатата. Заедно с него има и други участници от дунавския град.

Част от правилника на "ТИД 2014" гласи:

Всеки участник в гребната регата трябва да бъде екипиран за провеждане на многодневен воден поход, лодката му да бъде снабдена с колесар и багажът така подбран, че да се помести в нея. Осигуряването на бивачни съоръжения, обезопасена лодка, шприцка, спасителна жилетка, българско флагче, личен превързочен пакет и необходими лекарства е задължение на всеки участник.

Председателите/секретари/ на туристически дружества и клубовете по воден туризъм отговарят за подбора и предварителния инструктаж на участниците в ТИД-2014. В района на биваците няма да бъдат допускани автомобили! Всеки участник с регистрацията се съгласява с правилата за участие в похода! С настоящата наредба следва да се запознаят всички членове на клубовете по воден туризъм и туристическите дружества. Наредбата е съгласувана с протокола от конференцията на ТИД -59 в гр. Бая Унгария!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Убедителен старт на сезона за школата на "Локо" Мездра

Победното начало на първенството за формациите от Детско-юношеската школа на "Локомотив" Мездра вдъхва увереност за пореден успешен сезон. Родените през 2012 година победиха "Чавдар" Бяла Слатина с 4:0. При много дъжд и студено време днес мачът "Дунав" Селановци - "Локомотив" Мездра, деца родени  2010 година, завърши при резултат 1:6, а преди..

публикувано на 29.09.24 в 16:02

Състезание по офроуд организират в Мърчево

Състезание по траялен офроуд ще се проведе следващата събота и неделя, 5 и 6 октомври, в монтанското село Мърчев о . Проявата се организира за първи път на това място. 30 пилоти от цялата страна, и екипаж от Гърция, са заявили участие. Състезанието е част от организацията за провеждане на европейско първенство по траялен офроуд в България през 2027..

публикувано на 29.09.24 в 15:47

"Монтана" се справи с "Несебър"

Футболистите на Монтана победиха с 2:0 Несебърв среща от 11-ия кръг на Втора лига. Головете на стадион „Огоста" паднаха през втората част дело наФилип Ежике и Димитър Буров от дузпа. Преди срещата с едноминутно мълчание бе почетен паметта на легендарния вратар на Септемврийска слава /Михайловград/ Цветан Тасев – Джани, който си отиде на 76 години. До..

публикувано на 29.09.24 в 15:39

Нанси и Никол от Видин пак са първи

Сестрите Нанси и Никол Николови отново спечелиха златни медали от силен турнир. Този път те покориха татамито в Бяла Слатина, където се качиха на най-горното стъпало на почетната стълбичка във второто издание на Международния турнир по джудо за деца от 8 до 14 години за Купата на кмета. Домакин на състезанието бе местният клуб "Чавдар - 2015"...

публикувано на 29.09.24 в 15:32

"Ботев" Враца привлече вратар от Бенин

Футболният Ботев представи като ново попълнение вратарят Сатурнин Алагбе. 30-годишният страж идва в града под Околчица като свободен агент, след като впечатли с изявите си за няколко френски отбора – Ниор, Дижон и Валансиен. В кариерата си във френската Лига 1 Сатурнин е изиграл 12 мача, като в три от тях е запазил вратата си без допуснат гол, както и..

публикувано на 29.09.24 в 15:20

"Бдин 77" триумфира във Варна

Видинският клуб по кану-каяк "Бдин 77" триумфира със спечелени 5 купи от тазгодишното издание на регатата купа "Черно море" във Варна. Състезанието бе на дистанция 5000 метра. С първи места, златни медали и купи в едноместния каяк се поздравиха Йоана Георгиева при жените, Веселин Вълчов - при мъжете и Кристият Георгиев при юношите. Ванеса Димитрова и..

публикувано на 29.09.24 в 15:04

"Бдин" взе дунавското дерби - победи "Академик" в Свищов

"Бдин" Видин победи "Академик" с 2:0 в Свищов в среща от петия кръг на Северозападната Трета лига. Бдинци спечелиха заслужено с перфектна тактическа игра. Треньорът Анатоли Тонов заложи на по-затворена игра, с бързи и опасни контраатаки. Радослав Захариев откри резултата отблизо в 8-ата минута след неразбирателство в защитата на "студентите". В 85-ата..

публикувано на 29.09.24 в 14:57