Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

44 деца и младежи ще бъдат изведени от институции в Мездра

Снимка: Мирослав Гетов

Нови социални услуги ще бъдат разкрити в Мездра- три Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и на едно Защитено жилище. Те са по проект "Моят дом в Мездра", който се реализира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". В социалните заведения ще се предоставят качествени грижи за деца и младежи с увреждания от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост (ДДМУИ) "Вяра, Надежда и Любов", както и за деца без увреждания, съобщава Мирослав Гетов от Община Мездра.

В ЦНСТ-етата и Защитеното жилище ще бъдат настанени общо 44 деца и младежи. В два от центровете- този над Болницата и този при ПГ "Алеко Константинов", ще се отглеждат по 12 деца и младежи от специализирани институции и 2 деца и младежи с увреждания от общността при спешна нужда, а в третия - този в двора на СОУ "Иван Вазов", 8 деца от Социалния дом. Защитеното жилище в двора на ДДМУИ ще бъде обитавано от 8 младежи с увреждания, напускащи специализираните институции.

По проекта ще бъдат разкрити 64 постоянни работни места: 37 души персонал (детегледачи, възпитатели, социални работници, медицински сестри и фелдшер, трудотерапевти, арт терапевт, психолог) и 27 лица за подкрепящи дейности (социални консултанти, лекари педиатри, рехабилитатори, педагози, детегледачи, хигиенисти и т. н). В момента тече конкурс за подбор на персонала и на лицата за подкрепящите дейности. Те ще бъдат назначени на работа от 1 ноември, а до края на годината ще приключи преместването на децата и младежите от Социалния дом и настаняването им в центровете и защитеното жилище. Предоставяне на новия вид социални услуги ще започне  реално от 1 януари догодина.

По този начин на децата и младежите с увреждани и на децата без увреждания ще бъде осигурен живот в среда близка до семейната и ще се гарантира тяхното социално включване в общността. Бюджетът на проекта е близо 460 000 лв., а крайният срок за неговото изпълнение - 1 юли 2015 г., допълват от Общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Боядисват пешеходните пътеки в Монтана преди първия учебен ден

Започна боядисване на пешеходните пътеки в Монтана  в подготовка за посрещането на новата учебна година. Експерти от Община Монтана проверяват състоянието на училища, детски градини и ясли. Екипи вече започнаха подновяването на хоризонталната маркировка. "Всички пешеходни пътеки покрай учебните заведения, училища, детски градини и дневни..

публикувано на 28.08.24 в 14:24

Прокуратурата във Враца обвини шофьор за трафик на мигранти

Районна прокуратура - Враца привлече в качеството на обвиняем и задържа 47-годишен шофьор от София за незаконно подпомагане на мигранти да преминат през територията на страната в нарушение на закона. Той е спрян от полицията край село Паволче около 23:00 часа на 26 август. Служителите на реда са установили, че превозва шестима граждани на Сирия...

публикувано на 28.08.24 в 14:21
Враца

Само 15 жилища са завършени за 3 месеца в Северозапада

Само 15 нови жилищни сгради , с общо 18 апартамента са въведени в експлоатация през второто тримесечие на годината в целия Северозапад , показват данните на Националния статистически институт. От април до юни във Видин е била въведена в експлоатация само една жилищна сграда, с един апартамент, в Монтана пет сгради, с пет жилища, а във..

публикувано на 28.08.24 в 14:00

Самодейци от Дунавци спечелиха второ място на национален фестивал

Певческа група "Дунавски ритми" от  Народно читалище "Светлина 1922" в град Дунавци се нареди на  второ място на Националния фолклорен фестивал на народното творчество "От Тимок до Вит" в тетевенското село Черни Вит. Фестивалът се проведе на 24-и и 25 август и беше организиран от Община Тетевен. В него взеха участие около 850 участници от 57 читалища..

публикувано на 28.08.24 в 12:36

Втори ден видински села са без вода

Втори ден видинското село Градец е без вода. По думите на Валери Димитров, липсата на водоснабдяване сериозно затруднява местните жители. Потърсил е водоснабдителното дружество:  "В техния сайт пише, че за вчера- 27 август, няма да има вода до 20 часа вода. Снощи в осем часа се свързвам с тях по някаква случайност и те казаха, че ще закъснеят..

публикувано на 28.08.24 в 12:00

Откриха контрабандни цигари в бетонна плоча и кутии с вафли на Дунав мост 2

Два случая на опит за контрабанда на цигари с български акцизен бандерол установиха митническите служители на Граничен контролно-пропускателен пункт „Видин" при Дунав мост 2 . При проверките са намерени 3490 кутии цигари в хладилен камион с вафли и 270 кутии, отлети в бетонна плоча.  Товарният автомобил със сладкарски изделия е с българска..

публикувано на 28.08.24 в 11:47

Полицията разследва случай на повреден автомобил в село Раброво

Сигнал за повреден лек автомобил с монтанска регистрация е подаден на телефон 112 вчера, 27 август, сутринта. Огледът на място в село Раброво , община Бойница, е установил, че са срязани четирите автомобилни гуми, счупени са три чистачки и две решетки на халогенните фарове, взети са две стъкла на странични огледала и емблема на предната решетка на..

публикувано на 28.08.24 в 10:02