Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Еко Свят"- за язовирите, отпадъците и туристите в региона

4
Снимка: РАДИО ВИДИН

Темите в предаването днес са:
- Има ли проблемни язовири в област Видин;
- Община Лом започна да събира отпадъците разделно;
- Нов туристически продукт подготви Българската асоциация за алтернативен туризъм.

Изпуска се водата от язовира в село Търговище, община Чупрене. Хидротехническото съоръжение е сравнително голямо- с обем 295 кубически метра. Една земно насипна стена с височина от 14 метра затваря обема. Дължината на стената е 150 метра. След проверка от комисия и със заповед на областния управител е класифициран като неработоспособен. Язовирът е построен през 60 години и неговата основна цел е била за напояване. Цялата система извън язовира вече отдавна не съществува.

"Има теч в основата на сухия откос на стената, но не става въпрос за пропукване на стената, а за повреда на тръбата- корозиране или пък некачествено извършен ремот в миналото на тръбата на изпускателя. При отваряне на крана тази вода спира да излиза от стената. Язовирът не представлява пряка опасност, но въпреки всичко се налага неговото ремонтиране. За ремонта на язовира са необходими около 40 хиляди лева. Трябва да се разкопае част от основата на стената и да се открие повредата и веднага да се ремонтира. А общината пари може да получи само от Междуведомствената комисия, което може да се проточи. Никой не би рискувал да остави съоръжението в такова състояние", каза пред сътрудникът ни Иванка Петрова Георги Груев, главен специалист "Екология" в община Чупрене. Цялата процедура по изпускането на водата от язовира би продължила 2-3 седмици, но последните валежи са компенсирали изпуснатите водни количества.

СнимкаАктуализиране на плановете за защита при бедствия- това е била целта на срещата между служители на видинската пожарна и  кметовете на общините, която се е провела в края на март и началото на април.

"Благодариение на тези срещи, можем да се похвалим, че през тази година независимо от възникналите бедствени положения, ние нямаме значителни материални щети и загинали граждани. След последните дъждове имаме информация, че 4 хидротехнически обекта са в предкритично състояние. По наша инициатива беше направена междуведомствена комисия, която провери тези обекти. С три язовира имаше проблеми. В Тияновци вече е почистен преливникът, водата в язовира в село Върбово е източена, а в Търговище успяхме да свалим половината", съобщи Станислав Генчев, началник на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин и уточни, че язовирите неколкократно са проверявани.

Заради последните дъждове обаче водата в язовира във Върбово е на една трета, а в Търговище е пълен отново.

СнимкаИ още от темите в "Еко Свят". Община Лом започна да събира отпадъците разделно. На територията на общината са разположени 80 площадки, като на една такава площадка са разположени 2 контейнера- зелен и жълт, всеки с обем 1 700 литра. По темата сътрудникът ни Владимир Недев разговаря с Мариета Иванова, еколог от Община Лом:

"Жълтият контейнер е предназначен за отпадъци от хартиени, пластмасови и метални опаковки, а зеленият- за отпадъци от стъклени опаковки. Върху контейнерите са поставени информационни стикери с надписи какви видове отпадъци се събират в тях и са посочени телефони на фирмата, която ще ги извозва. Извозването на контейнерите за хартия, пластмаса и метал ще се извършва 2 пъти месечно, за стъкло- един път на два месеца."

Повечето от контейнерите за разделно събиране са разположени до съдовете за битови отпадъци. Това означава, че хартията, стъклото, пластмасата и метала вече не трябва да се изхвърлят в съдовете за битови отпадъци.

И както разделното събиране ще помогне за по-чистата околна среда, то така ще ни представи по-добре и пред чуждестранните гости в страната. Като туристите, например. Но, за да ги привлечем, ни трябва и добра реклама. Общ регионален бранд "Пътешествай по земите на Източен Дунав", който представя възможностите за туризъм в трансграничния регион Румъния- България, представи във Видин Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Тя е само една от 12-те организации и институции, които от февруари 2012 година досега работиха заедно по новата идея. Партньорите са създали обща териториална база данни за региона, която ще бъде достъпна за всички, а не само за държавните институции. Тя ще бъде качена на интернет платформа и представя всичко онова, което има трансграничният регион Румъния- България.

Снимка"Съществена част от тази обща база данни е базата данни със земно покритие на съществуващата картина в тази територия. Това означава, че са направени спътникови снимки и чрез съвременните технологии може да се показват различни тематични слоеве- например състояние на речните басейни и на язовирите, на гори, на пътища. На всички областни администрации са доставени съвременни компютърни системи и софтуер за обработка на информацията. Основната задача е създаване на обща стратегия за устойчиво териториално и икономическо развитие на трансграничния регион. Тази обща стратегия ще бъде представена в края на месеца от водещия партньор- румънското министерство на регионалното развитие. Изработването на реклани материали е задача на асоциацията", обясни за свършената работа Георги Пампоров, ръководител на проекта за БААТ.

Туристическата стратегия си е поставила за цел да подскаже решения на проблемите на региона и те да бъдат включени в бъдещите европейски програми, за да се получи финансиране за решаване на най-належащите проблеми.

Българската асоциация за алтернативен туризъм е изработила рекламни материали, с които ще популяризира трансграничния регион Румъния- България, не само в Европа, но и сред хората от двете страни. Сред тях има имиджова брошура, която включва всички области от двата бряга на река Дунав, които са в този регион. Видинска област е представена със снимки на крепостта "Баба Вида", пещерата "Магура" и Белоградчишките скали и с информация за забележителностите от Видин, Кула и Белоградчик.

Стефания Темелкова, която отговаря за публичността на туристическата стратегия заяви, че се надява събраната информация да е полезна не само за чужденците, но и за българските туристи.

Новата туристическа стратегия е представена и в съседните на Видин области- Враца и Монтана. В материалите за двете области, които имат за цел да привличат туристи е събрана информация за язовир "Огоста" в Монтана, минералните извори във Вършец, чипровските килими. Берковица е представена с часовниковата кула, къщата- музей "Иван Вазов", градската художествена галерия и други местни забележителности. Информацията за област Враца включва Регионалния исторически музей, природните забележителности "Ритлите" и "Божи мост", Природен парк "Врачански Балкан", черепишкият манастир. А как една община ще развива туризма, освен от даденостите в региона, това в голяма степен зависи и от общинското ръководство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40