Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анатоли Първанов: "Помощта на хората от Чипровци ми е много нужна"

Снимка: Светослав Цветанов
Този петък в "Добро утро, кмете" ви отвеждаме до едно много старо селище, възникнало още в тракийско време- Чипровци.

От римското наименование на медта "купрум" идва името на селището, което първоначално било Кипровец, после Чипровец и накрая днешното Чипровци от 1956 г.

Оказва се, че Чипровци изживява своя разцвет през първите три века на Османското владичество. През XVI- XVII век Чипровци се прославя като най-големия златарски център на Балканите. През 1688 година тук се вдига известното Чипровско въстание, организирано от българските католици. То завършва с неуспех, но слага край на статута на Северозападна България като буферна зона между Османската империя и Хабсбургските територии.

През XIX век най- бързо се развива килимарството. Със сигурност няма човек, който да не е чувал за чипровските килими, които са ръчно изработени и прославят селището по целия свят.

СнимкаДнес Чипровци е едно малко и спокойно градче. В околностите му природата е великолепна и може да се види красивият Чипровски водопад.

Кметът Анатоли Първанов ни прие в кабинета си и ни разказа какво представлява града сега.

"Чипровци се обезлюдява, няма работа за младите хора. Има едно предприятие за добив на флуорит- там работят около 150 души, и едно предприятие за дървопреработване в село Митровци. Официално, по документи жителите на Чипровци са 3 800, а реално са 3 000- 3 200. Навремето в общината е имало около 12 000- 13 000 души. Децата в училището все повече намаляват - в момента са 92, в детската градина са само 60. Проблемите на Чипровци са толкова много, че реално са неразрешими. Все пак, опитваме се да подобрим условията на живот на хората. Да им създадем т.нар. малки благинки- да им сложим пейки, да оправим улиците, да имат постоянно вода, да им осигурим транспорт, аптека", казва кметът на планинското градче.

СнимкаУсилията на местния управник са съсредоточени в изграждането на социални домове в общината и в новия спортен комплекс, който трябва да бъде завършен до края на 2014 година.

"Помощта на хората ми е много нужна. От тях зависи да променим общината", споделя Анатоли Първанов.

Целия разговор с кмета на Чипровци чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35