Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит празник, Лом!

Снимка: Радио ВИДИН

Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в мъчения за
Христовата вяра през 126-а година по време на римския император Адриан. Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата. Денят е обявен за празник на столицата ни София.

Днешният ден е празник и за град Лом. Тържествата в дунавския град започнаха още в събота, когато бе чествана 60-годишнината от създаването на моделните спортове в града. Тогава ръководителят на Клуба по моделни спортове в Лом- Георги Дафов - представи своята най-нова книга "Полетът на врабчето", в която описва историята на клуба за моделни спортове. Георги Дафов е удостоен със званието "Почетен гражданин на Лом" за изключителния му принос към обществения, културен и спортен живот на Лом, а отличието ще му бъде връчено днес, по време на тържествено заседание на Общинския съвет.

Денят започна с празнична литургия и молебен за здравето и благоденствието на гражданите на Лом, отслужени
от видинския митрополит Дометиан в храм "Успение Богородично". Пред читалището от 9,30 часа оркестър "Ритмус" ще изнесе празнична програма. Тържествената сесия на Общинския съвет е от 11 часа в камерната зала на читалище "Постоянство". "Улица на занаятите" ще бъде открита пред художествена галерия "Поломие" от 17 часа, в 19 часа на площад "Свобода" ще бъдат изпълнявани парашутни скокове, концерт ще изнесе Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев"- Котел, а празничната заря е от 20 часа. Детско влакче ще забавлява най-малките от 9 до 12 и от 15 до 18 часа.

Ето и програмата през следващите дни:

18 СЕПТЕМВРИ (ЧЕТВЪРТЪК)
Празнична забавна програма за деца и родители през целия ден.
Детско влакче: от 9.00 ч. до 12.00 ч. и от 15.00 ч. до 17.00 ч.

19 СЕПТЕМВРИ (ПЕТЪК)
Младежка вечер: хип хоп и рок концерт

20 СЕПТЕМВРИ (СЪБОТА)
МЕЖДУНАРОДНО КИНОЛОЖКО ИЗЛОЖЕНИЕ с участници от Беларус, Украйна, Молдова, Гърция и България
Място: Спортен комплекс "Дунавски юнак"; Час: 17.00

КОНЦЕРТ НА ГРУПА "ЕРИДАН"
Място: площад "Свобода"; Час: 21.00 часа

24 СЕПТЕМВРИ (СРЯДА)
Изложба, посветена на 90-годишния юбилей на видния ни съгражданин Никола  Лисичков - "Кръвта идва от живота, за да дарява живот"
Място: Исторически музей Лом; Час:  17.30

22 - 28 СЕПТЕМВРИ
ФЕСТИВАЛ НА ЛЮБИТЕЛСКИТЕ ТЕАТРИ НА ИМЕТО НА КРЪСТЬО ПИЩУРКА
Място: НЧ "Постоянство 1856"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00