Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мездра обсъдиха Интегриран план за градско възстановяване и развитие до 2020 година

2
Снимка: Община Мездра

50 инвестиционни проекта с обща индикативна стойност 55,5 млн. лв. са заложени за реализиране в Интегриран план за градско възстановяване и развитие на гр. Мездра (ИПГВР), стана ясно на общественото обсъждане на стратегическата рамка и на списъка с проекти, включени в плана. Визията за развитие на гр. Мездра през следващите 7 години е формулирана така: "През програмния период 2014 - 2020 г. гр. Мездра ще засилва своето локално и регионално значение като интензивно развиващ се опорен център на икономическото пространство на Северозападния район и област Враца на основата на интегрирана целенасочена политика за ефективна капитализация на местните ресурси, потенциали и сравнителни предимства, като същевременно ще се залага на устойчиво подобряване на условията за живот на местната общност", се посочва в прессъобщение на община Мездра.

Проектите, които се предвижда да се реализират, са обособени в 9 групи. С най-голям общ бюджет - 22,5 млн. лв. (41%), са 19 проекта от Градска среда. Сред тях са направа на мостове и реконструкция на кръстовище на ул. "Ботев" и "Стамболийски"; основен ремонт и преасфалтиране на 25 градски улици; подобряване на енергийната ефективност на уличното осветление, като ще бъде монтирано соларно осветление; внедряване на система за видеонаблюдение; довършване на алеята на "Стамболийски" (вкл. на две открити фитнес площадки и доставка на парково оборудване); цялостна рехабилитация на инфраструктурата, направа на паркинг, енергийно ефективно осветление, открити фитнес съоръжения и лекоатлетическо трасе за крос в градския парк; изграждане на крайречен парк; ремонт, изграждане и рехабилитация на 7 детски и спортни площадки; благоустрояване на вътрешно квартални и междублокови пространства; изграждане и реконструкция на 3 паркинга; рехабилитация на улична мрежа и благоустрояване на зелени площи в северна, източната и западната индустриални зони.

На второ място по относителен дял са проектите, насочени към подобряване на образователната инфраструктура. Става дума за 10 проекта с общ бюджет 8,6 млн. лв. (15%), които се планира да бъдат изпълнени в градските детски градини и училища. В т. ч. са откриване на Център за иновации в предучилищното образование в ОДЗ 2; ремонт, оборудване и обзавеждане на ОУ "Кирил и Методий", ОУ "Хр. Ботев", СОУ "Ив. Вазов", ПГ "Ал. Константинов" и изграждане на Учебен център за професионална квалификация в ПГ по МСС.

Трети по бюджет - 7.2 млн. лв. (13%), са проектите от спортната инфраструктура. Предвижда се построяване на покрит плувен басейн, на трети тренировъчен терен с лекоатлетическа писта на ст. "Локомотив", на вертикална планировка, свързваща инфраструктура и оборудване на Многофункционалната спортна зала. По около 4 млн. лв. (7%) са планирани за подобряване на социалната инфраструктура и на енергийната ефективност. Първата група проекти включва ремонт на Детска млечна кухня, изграждане на Дневен център и седмична грижа за деца с увреждания; преустройство на съществуващи сгради в социални жилища, а втората - проекти за енергийна ефективност на сградата на ОбА и на общинско общежитие, за преустройство на партерния етаж на Съвета (бившия Снекбар) в Ритуална и изложбена зала, за реконструкция и преустройство на сградите на Автогарата и на Филмова база, за прилагане на мерки за енергийна ефективност на жилищни сгради.

За развитието на регионалния туризъм са заложени към 3 млн. лв. (6%). Средствата ще бъдат разпределени за изграждане на туристически и информационен център "Български Северозапад" и на административна сграда в Археологически комплекс "Калето", както и експониране и консервиране на новите разкопки; за подобряване на културната инфраструктура - малко над 2 млн. лв, (4%): ремонт и реконструкция на НЧ "Просвета 1925", Детския комплекс и преместване на Градската художествена галерия на II етаж в сградата на киното, а за здравната инфраструктура - 2,7 млн. лв. (5%): ремонт и саниране на МБАЛ - Mездра, изграждане на хоспис в старото общежитие на УТР-то. 

Най-малък - около 1.3 млн. лв. (2%), е относителния дял на средствата, предвидени за подобряване и изграждане на техническата инфраструктура, свързана с бизнеса(икономическо развитие): реконструкция на общинския пазар (вкл. направа на покрив) и ремонт на Бизнес инкубатора.

Общият бюджет на Интегрирания план е 55 460 000 лв. Основен източник на финансиране на плана ще бъдат новите оперативни програми на ЕС, предимно ОП "Региони в растеж", откъдето се очаква да бъдат привлечени около 34 млн. лв. Собствените средства на Община Мездра за съфинансиране възлизат на 10,4 млн. лв., а тези от републиканския бюджет - 5,9 млн. лв. Планираните частни инвестиции са 4,8 млн. лв. и от други източници - 420 000 лв.

Интегрираният план за градско възстановяване и развитие на гр. Мездра ще бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет, след което трябва да бъде одобрен и от Министерство на регионалното развитие като Управляващ орган на ОП "Регионално развитие".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Откриват новия сезона в мездренското читалище

На 1 октомври Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра“ ще даде официалния старт на новия творчески сезон за всички свои колективи. Поканени са всички жители на Мездра и околността да се присъединят  към тях и да се насладят  на традициите и изкуството. "Творческата дейност предоставя уникални възможности за развитие на креативност,..

публикувано на 29.09.24 в 15:03

Традиционният панаир в Димово събра посетители от страната и чужбина

Димово отпразнува 55 години като град.  Честването започна с фолклорна програма и концерт на духов оркестър "Етрополе". На музикално пътешествие с популярни ритми от българския и сръбския фолклор поведе публиката една от най-популярните изпълнители в България и Сърбия - Рени: "Честит празник на всички от град Димово, благодаря на..

публикувано на 29.09.24 в 14:53

Изгоряха вила и пчелни кошери в село Драганица

Пожар изпепели вила, и пчелни кошери, в землището на село Драганица, община Вършец. Няма пострадали хора, уточняват от пресслужбата на полицията в Монтана. Сигналът е подаден вчера, малко след 14 часа. На място са изпратени екипи от пожарните служби във Вършец и Берковица, и сектор СОД Монтана. Огънят е пламнал в сухи треви и храсти...

публикувано на 29.09.24 в 14:31

Проблеми с назначаването на секционните състави в две общини в област Враца

За тази вечер е планирано заседание на Районната избирателна комисия във Враца, по време на което служебно ще бъдат назначени секционните комисии в 2 от 10-те общини в областта. Въпреки консултациите, в Мездра и Борован не беше постигнато съгласие за секционните състави заради спор между представители на една партия. Репортаж на нашата..

публикувано на 29.09.24 в 09:56
Бюро по труда- Враца

615 са безработните над 50-годишна възраст във Враца и Криводол

Хората над 50-годишна възраст без работа в общините Враца и Криводол са 615, показват данните на бюрото по труда през август. По-голяма част от тях са в града под Околчица, където 466 мъже и жени нямат постоянни доходи. 149 са безработните на 50 и повече години в Криводолско. От трудовата борса отчитат намаление на регистрираните с 36 души в..

публикувано на 29.09.24 в 08:19

Ремонтират улици в квартал "Бистрец" във Враца

Напредват ремонтът на улиците във врачанския квартал "Бистрец", съобщиха от общинската управа. Подготвени за асфалтиране са близо 10 улици в квартала. В следващите седмици ще бъдат обхванати и останалите пътни участъци.  От края на седмицата екипите на строителя започнаха полагането на асфалт по ул. "Радовене". Успоредно с асфалтирането на пътната..

публикувано на 28.09.24 в 17:28

В Димово празнуват 55 години от обявяването за град

Празник на града отбелязват днес в Димово. Селището във Видинско получава статута си на град преди 55 години, през 1969 година.   От 18 часа тази вечер е откриването на традиционния панаир в града.  Приветствено слово ще произнесе кметът на общината Светослав Славчев, след което ще има фолклорна програма.  От 19 часа концерт ще изнесе духов..

публикувано на 28.09.24 в 16:23