Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на учените от Враца

Снимка: Радио ВИДИН


Днес отбелязваме Европейската нощ на учените. Това е ежегодно събитие, което се провежда в един и същи ден в цяла Европа. Във Враца също ще почетат датата с опознавателна среща на учени от региона. Тя ще се проведе в Етнографско-възрожденския комплекс.

"Реших да модифицирам събитието като Европейски ден на учените от Враца, както и тези, които са тръгнали оттук. Науката е силата, която може да помогне не само на региона, но и на страната. Смятам, че местните учени могат да помогнат на общината си с научни разработки с практическо значение. Срещата е основно с опознавателен характер. Поканени са представители на Медицинския колеж във Враца, от Ветеринарния институт, хора извън града, които са специалисти в областта на генекологията, ортопедията и травматологията. Ще присъства и специалист, с чиито усилия са създадени кабелните телевизии в България. Той е и почитател на музикалното изкуство и превъзходен цигулар, и досега е откривал срещите с цигулката си."- каза за Радио ВИДИН организаторът на срещата с учени, магистър-фармацевтът от Враца Иван Узунов.

Срещата на учените от Враца е от 14:00 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Специализирана полицейска операция се провежда в района на Белоградчик

Активни контролни действия, извършват днес полицейските служители в селата Медовница и Ружинци, съобщават от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) във Видин. Специализираната полицейска операция стартира тази сутрин, в нея  участват екипи на Районното управление в Белоградчик, жандармерията и ОДМВР-Видин. Акцията е фокусирана върху противодействие на..

публикувано на 11.10.24 в 12:07

Моторист загина на място при катастрофа в Монтанско

Мотоциклетист е починал на място при удар в крайпътни дървета, съобщават от полицията в Монтана. Инцидентът е станал вчера, 10 октомври, около 17:00 часа между селата Доктор Йосифово и Студено буче. Загиналият е 61-годишен жител на град Криводол.  Мъжът изгубил контрол над управлението, излязъл извън пътя и се блъснал в крайпътни дървета. Водачът загинал..

публикувано на 11.10.24 в 11:51

Двама души са задържани за телефонна измама в Бяла Слатина

Двама заподозрени за телефонна измама са задържани от полицията в Бяла Слатина . За престъплението  съобщила жителка на града, която заявила, че е предала на непознат човек парична сума за лечение на дъщеря ѝ. Парите били предадени след телефонно обаждане от непознат. 

публикувано на 11.10.24 в 11:44

Полицаи откриха конопени растения в село Черно поле

Общо 20 конопени растения , отглеждани в частен двор в село Черно поле , са установили полицаи от Белоградчик. ​Общото количество на иззетите растения, със специфичен мирис на канабис, възлиза на 51 кг. Задържан е 34-годишен мъж от Монтана. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза за установяване количеството на тетрахидроканабинол  в..

публикувано на 11.10.24 в 11:40

Община Враца призова хората да затварят прозорците заради пожара в депото

Продължава гасенето на пожара , който избухна рано тази сутрин в една от клетките на депото за битови отпадъци край Враца . Силните пориви на вятъра причиниха разпространението на задушлива миризма в града. От Общината призоваха да не се отварят прозорците, докато пожарът бъде угасен напълно. Регионалната инспекция по околната среда и водите следи..

обновено на 11.10.24 в 11:31

Археолози проучват античната крепост в Лом

Археологически разкопки се провеждат в античната крепост "Алмус" в Лом . Целта е да се проучи най-раното ѝ обитаване, обясни главен асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Останките от лагер от ранно-императорската епоха и проучваме част от една войнишка барака, която, освен за войниците, е..

публикувано на 11.10.24 в 10:43

Имунизационната кампания срещу грип стартира във Видин

Започна кампанията за имунизиране срещу грип в кабинета на Регионалната здравна инспекция във Видин . Над 20 души са го посетили досега, за да им бъде поставена, закупена от тях ваксина, обясни директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова .  "Най-подходящото време за поставяне на ваксината против грип това е преди..

публикувано на 11.10.24 в 10:25