Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 октомври 2014 г.

Снимка: Цветомир Цветанов
На Илия Цанов е посветена документалната изложба, с която днес Държавен архив- Видин отбеляза професионалния си празник- Деня на българските архиви. В експозицията са представени документи от личния фонд на бележития видинчанин. Те са предоставени от неговите правнучки, обясни Мария Новакова- главен експерт в Държавен архив- Видин. Изложбата е подредена във фоайето на сградата на видинския архив. "Илия Цанов е достоен българин, който оставя следи в историята най-вече със защитата на Ботевите четници пред извънредния съд в Русе през лятото на 1876 година, както и с участието си в следосвобожденския политически живот като министър на външните работи, като дипломатически агент в Цариград. Илия Цанов е потомък на две заможни видински фамилии- Шишманови, която се свързва с последните владетели на средновековната българска държава, и чорбаджийската фамилия Цанови. В изложбата неговият произход е представен с подробно родословно дърво и допълнение за родословието, на което той самият поставя начало. Значителна част от експонираните фотодокументи представляват един разгърнат разказ за семейството и близките роднини на Илия Цанов", допълни Мария Новакова. "В родния град на Илия Цанов все още няма улица, носеща неговото име. Няма дори паметна плоча, която да напомня за него, той не е и сред почетните граждани на Видин"- коментира и директорът на Архива във Видин Светлана Кръстева.


Централната избирателна комисия обяви народните представители, които влизат в 43-то Народно събрание. За пети многомандатен район-Видин това са: Ивайло Московски /ГЕРБ/, Михаил Миков /БСП лява България/, Станислав Анастасов /ДПС/ и Иван Иванов /АБВ/. Ивайло Московски и Михаил Миков са избрани и от друг райони, затова в законовия срок трябва да обявят откъде ще изберат да са депутати. В случай, че не влязат от Видин, на техните места влизат вторият в листата на ГЕРБ - Владимир Тошев и на БСП Лява България - Филип Попов. Шести изборен район - Врачански, ще бъде представляван от Петя Цветанова и Красен Кръстев /ГЕРБ/, Георги Тодоров Божинов /БСП лява България/, Камен Костов Костадинов /ДПС/, Красимир Илиев Богданов /ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ/ и Явор Илиев Хайтов /КП България без цензура/. Все още не ясно Камен Костадинов от кой избирателен район ще влезе като народен представител в парламента, тъй като ДПС получава мандат и във Велико Търново, където той е водач на листата. Ако Костадинов избере Велико Търново, на негово място от Врачанско трябва да влезе вторият в листата Айхан Етем. За дванадесети многомандатен район - Монтана са избрани: Десислава Вълчева Атанасова /ПП ГЕРБ/, Емил Димитров Райнов /БСП лява България/, Петър Пандушев Чобанов /ДПС/,  Борислав Любенов Великов /РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК/ и Чавдар Славчев Пейчев /КП България без цензура/. Кандидатите за народни представители, избрани в два многомандатни изборни района, са длъжни в еднодневен срок от узнаването писмено да заявят в Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани. В случай че кандидатът не подаде писмено заявление, Централната избирателна комисия го обявява за избран за народен представител от изборния район, в който първо е регистриран за кандидат за народен представител. Поредността се определя от датата и часа на публикуване на интернет страницата на районната избирателна комисия на решението на РИК за регистрация на съответната кандидатска листа, съобщават от ЦИК.

Освободиха от длъжност заместник кмета на община Мездра Генади Събков. Кметът Иван Аспарухов връчи заповедта на дългогодишния си заместник вчера след обяд, след като разговаряха "на четири очи". Тази сутрин инж. Събков се сбогува с бившите си вече подчинени и напусна сградата на Общината. Информацията е на Петко Котларски.

Констативен протокол, съдържащ списък на критични речни участъци на територията на община Видин изготви комисията, която имаше за цел да обследва речните участъци с намалена проводимост. Тя е сформиране със заповед на изпълняващия длъжността кмет Добромир Дилов по искане на Областната междуведомствена комисия, на която са предоставени резултатите от проверката. Констатирано е състоянието на реките Тополовец, делейнска, Свети Петър, Войнишка и Видбол, съобщи Румен Лилов, директор Дирекция "Устройство на територията" в Община Видин. Задачата е само да посочи участъците с намалена проводимост, уточни Румен Лилов. Предстои да се произнесе и Областната междуведомствена комисия.

В неделя в криводолското село Ракево ще се проведат частични избори за кмет. Те са насрочени с Указ на президента Росен Плевнелиев от 22 август. До това се стигна след като бяха прекратени правомощията на досегашния кмет Малин Тончев заради влязлата му в сила присъда за измама. Двама са регистрираните от Общинската избирателна комисия в Криводол кандидати за кметското място- това са Димитрина Козлева, издигната от ДПС и независимият Николай Петков, издигнат от инициативен комитет. ОИК е отказала регисртация на Малин Тончев за участие в изборите. Избирателите в Ракево, които имат право на глас са 770.

Община Брегово публикува в Регистъра на обществените поръчки и на интернет страницата си в секция "Профил на купувача" обществена поръчка чрез публична покана с предмет "Избор на изпълнители за организация на обучения по проект "Повишаванена ефективността на служителите в Община Брегово".

Нов директор има в областната дирекция по земеделие във Враца, след като досегашният шеф Яшар Касъмов беше освободен и на негово място беше назначена Лора Лазарова, информира Жоро Александров. Заповедта за промяната е на служебния министър на земеделието Васил Грудев. Новият директор Лора Лазарова има 13-годишен стаж в администрацията, като е работила в сферата на земеделието. Тя е магистър по "Полевъдство" от Висшия селскостопански институт в Пловдив. В същото време предишният директор на областната дирекция по земеделие Яшар Касъмов е преназначен на длъжността главен секретар на службата.

Еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан обяви днес пакет от помощи в размер на 80 млн. евро за подпомагане на България, Сърбия и Хърватска, които бяха силно засегнати от наводнения през май и юни тази година. Пакетът предвижда 10.5 млн. евро да бъдат отпуснати на България, 60.2 млн. евро за Сърбия и 8.96 млн. евро за Хърватска. Помощта е предвидена да покрие част от спешните разходи на обществените органи за възстановяване на жизненоважните инфраструктура и услуги, средствата, изразходвани за спасителни операции, както и част от разходите за почистване в районите на бедствията.

Помощи в размер на 543 лева събраха в Белоградчик за пострадалите от наводнението в Мизия. Иницитивате беше на
Пенсионерски клуб "Мадона", община Белоградчик и храм "Свети великомъченик Георги Победоносец". Отзоваха се около 110 души и 11 фирми и организации в града. Събраните средства са доставени в Мизия от представители на пенсионерския клуб. Събрани са и помощи в продукти. Това е поредната благотворителна акция, в която членовете на Пенсионерския клуб  участват.

38 работници от цех "Утилизация" на завода за боеприпаси в Горни Лом ще бъдат съкратени. В Бюрото по труда в Белоградчик е постъпило уведомление от фирмата собственик на завода "Видекс", с което информират за освобождаването на служителите в едномесечен срок. Това каза за Радио ВИДИН Ангел Георгиев, директор на дирекция "Бюро по труда" -  Белоградчик. Все още не е ясно какво ще се случи с работниците от цеха за производство на боеприпаси. По думите на Ангел Георгиев е проведен разговор с представител на фирмата- собственик на завода. Предстои собственикът- фирмата "Видекс" АД да вземе решение за тяхната съдба.

126 300 декара в област Враца вече са подготвени за есенна сеитба, съобщиха от областната дирекция „Земеделие” в града под Околчица. На масивите е извършена предсеитбена подготовка. Най-много са обработените площи в община Козлодуй - 37 000 декара, следват я масивите в общините Хайредин - 20 000 дка и Оряхово - 15 000 дка. До сега в община Мизия за есенна сеитба са обработени 13 000 дка, с 1 000 са по-малко декарите в община Враца, в Криводолско те са 10 000, а в Борован - 4 000 дка. Най-малко са обработените площи в Мездренско и Романско, където за есенната сеитба са подготвени съответно 1 800 и 2 500 дка.

Средствата за новия ангиограф за Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" във Видин вече са осигурени. Преведен е вторият транш от 600 хил. лева за апарата. Това съобщи за Радио ВИДИН д-р Лъчезар Блажев, заместник директор "Медицински дейности" в болничното заведение. Общата стойност на ангиографа е 1 млн. и 300 хил. лева. Апаратът е за инвазивната кардиология. Комбиниран е, за сърце и периферия. Продължава и ремонтът на отделението. Очаква се уредът да заработи в началото на следващата година, допълни д-р Блажев. Ангиографът е най-модерната технология за инвазивно лечение на сърдечно-съдови заболявания.  

Слаб отстрел на диво прасе отчитат от Ловно рибарско сдружение "Огоста" в Монтана. До сега само ловците от селата Горно Белотинци и Д-р Йосифово са отчели, че са убили по едно прасе. 1700 са ловците в сдружението, разпределени в 65 дружинки. В плана за отстрел са включени 220 прасета, 45 сърни, към 1800 фазана и 1400 яребици. Не се разрешава отстрел на дива котка и за 12-та година- на див заек. От хищниците за ловуване в плана са предвидени 19 вълка, 190 чакала и 250 лисици , каза още инж. Стоян Аврамов.

Проверка на техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и въздушна опасност ще се извърши във Враца на 13 октомври (понеделник) от 13.00 часа. Проверка ще се извърши и на функционалните възможности за задействане на интегрираната Локална система за оповестяване на АЕЦ "Козлодуй" в 30-километровата зона около ядреното съоръжение. Акустичните сигнали на сиренната система и гласовата информация за тревога ще бъдат задействани още в градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив Русе и Смолян.

Интронизацията на новия игумен на светата Лопушанска обител, архимандрит Христодул, ще бъде извършена на 11 октомври в манастира. Светата Литургия ще бъде оглавена от Видинския митрополит Дометиан в съслужение с Велички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит, както и духовници от Видинска и други епархии на Българската православна църква.

Пещерата "Леденика" във Врачанския балкан ще бъде затворена за посетители на 14 октомври. Причината е в провеждащата се в този ден от 9 до 15 часа профилактика на електропреносната мрежа, извършвана от "ЧЕЗ Разпределение България" АД. През този период ще бъде изключено електрозахранването от електропровод от 20 KV "Биволски връх". Предвижда се да бъде направен монтаж на защитни покрития за птици. От електроразпределителното дружество се извиняват предварително за причиненото неудобство на туристите и гражданите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00