Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоградчишкият съд с решение за смъртните актове на загиналите в Горни Лом

Сотир Цацаров: "Отхвърлих категорично версията за терористичен акт. Няма диверсия, няма вредителство. Това е престъпна небрежност"

Издаването на смъртни актове на загиналите ще задвижи процедурата по издаване на удостоверения на наследниците и изплащане на обезщетенията, които държавата и институциите отпускат на семействата на загиналите.
Снимка: Радио ВИДИН
Белоградчишкият районен съд разгледа на 14 октомври делото за обявяване на смъртта на 15-те загинали при взрив във фабриката за обезвреждане и производство на боеприпаси на "Видекс" АД, в село Горни Лом, община Чупрене.

Община Чупрене е предоставила списъка с имената на загиналите хора, на база на което ще бъде издаден смъртен акт на всеки един. Магистратите излязоха с решение по казуса, съобщи председателят на Районния съд Антон Антов:

"В Районния съд постъпи искане от Районна прокуратура Белоградчик въз основа на съставен от кмета на Чупрене протокол за установяване смъртта на група лица, загинали на 1 октомври при взрива на завода в Горни Лом. По това искане бе образувано гражданско дело. Производството по делото приключи на 14 октомври на едно съдебно заседание и на следващия ден съдията-докладчик е обявил решението си. Със същото се приема за установено, че смъртта на 15-те лица, които са били на работа на 1 октомври в завода, е настъпила на същата дата около 17:00 часа. След изтичане на двуседмичния срок за обжалване на решението кметът на община Чупрене, задължен със същото решение, следва да състави актове за смърт на загиналите. Възоснова на тези актове на наследниците на загиналите могат да бъдат издадени удостоверения, легитимиращи ги в това им качество"- уточни Антон Антов.

Издаването на смъртни актове на загиналите ще задвижи процедурата по издаване на удостоверения на наследниците и изплащане на обезщетенията, които държавата и институциите отпускат на семействата на загиналите.

Междувременно Агенцията за социално подпомагане изплати по 325 лева еднократна помощ на семействата на загиналите при взрива в Горни Лом. Единствено наследниците на изпълнителния директор Емил Митков са отказали социално подпомагане, уточниха от Агенцията. Предстои законните наследници на другите загинали да получат и еднократна финансова помощ в размер на 10 000 лева. Това ще стане, след като бъдат издадени актовете за смърт.

Списъкът с имената на загиналите
в промишления инцидент в оръжейната на "Видекс" АД край Горни Лом, както бе публикуван на сайта на Община Чупрене.

1. Емил Валериев Митков-  на 29 години, от София
2. Валери Петков Цокин- на 56 години, от Монтана
3. Мирослав Съйков Чернев- на 55 години, от София
4. Иван Петров Георгиев-  на 42 години, от село Средогрив
5. Венера Евтимова Георгиева- на 40 години, от село Средогрив
6. Милка Петрова Ангелова- на 51 години, от село Средогрив
7. Михаил Димитров Илиев- на 26 години, от село Горни Лом
8. Пламен Иванов Петков- на 48 години, от Чипровци
9. Христо Каменов Борисов- на 28 години, от Монтана
10. Цветан Борисов Михайлов- на 39 години, от Монтана
11. Румен Александров Ръбин- на 44 години, от Монтана
12. Петко Костов Иванов- на 59 години, от Чипровци
13. Петър Симеонов Попов- на 57 години, от Монтана
14. Красимир Димитров Георгиев- на 56 години, от Чипровци
15. Емил Илиев Илиев- на 33 години, от Монтана

Що се отнася до разследването, прокуратурата ще търси и чужди експерти, които да направят ключовите експертизи за изясняване на истината за взривовете. Причината за търсене на помощ отвън е квалификацията на собственика на завода Валери Митков, който е водещ експерт и обучител в областта на минното дело- ръководител на Висшата школа по взривни работи към Минно-геоложкия университет, припомня главният прокурор Сотир Цацаров, който обясни:

"Очевидно е, че не можем да назначим за експерти хора, които са били обучавани от него или придобиването на правоспособността на които е зависело в крайна сметка и от неговите решения. Твърдо се налага елементарната необходимост от осигуряване на независима експертиза. Аз си мисля, че обвинения трябва да се повдигнат тогава, когато има достатъчно доказателства. Само доказателствата, които са иззети, разрешенията на "Видекс" АД от служба КОС при МВР са 16 хиляди листа. Това не означава, че ние ще се бавим да ги проучваме. Отхвърлих категорично версията за терористичен акт. Няма диверсия, няма вредителство. Това е престъпна небрежност, казано направо. Когато капацитетът на преработка на мините е далеч по-нисък от темпа на тяхната доставка, кого саботираш, собствената си безопасност или безопасността на хората, които работят там на три смени по 15 човека?"

Специализирана инженерна група от военното формирование в Белене продължава и днес да оказва помощ при ликвидиране на последствията от инцидента в завода за боеприпаси, стопанисван от фирма "Видекс" АД, съобщиха от Министерството на отбраната. Военнослужещите извършват разузнаване за невзривени боеприпаси и взривни остатъци в района на инцидента и прилежащата територия от външната страна на завода. Те оказват съдействие и на разследващите органи при извършване на процесуално-следствени действия  на територията на завода.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 юни 2024 година

След инцидента при спирането на 6-и блок на  АЕЦ "Козлодуй"  няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". Служебният вицепремиер..

публикувано на 27.06.24 в 18:10

Регионална здравна инспекция Враца с нов директор

Д-р Чавдар Манов се очаква да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността- директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. Досега д-р Манов беше директор на дирекция "Надзор на заразните болести". Заповедта за уволнението на досегашния директор д-р Орлин Димитров е подписана от служебния здравен министър- Галя Кондева . Тя му е била..

публикувано на 27.06.24 в 17:59

Международен етнофестивал ще се проведе в село Майор Узуново

Деветият международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" ще се проведе днес, 27 юни, във видинското село Майор Узуново . Организатор е фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със Сдружение "ЦДП" от Зайчар. Ще се включат състави и индивидуални участници от България, Сърбия и Румъния, каза Юлита Петрова от..

публикувано на 27.06.24 в 16:45

Нов заместник-областен управител е назначен във Враца

Враца има нов заместник-областен управител . Това е Йордан Димитров , а решението е на служебното правителство и е взето днес, 27 юни. Досега Димитров беше общински съветник от квотата на ДПС в Козлодуй. Новият заместник-областен управител влиза в кабинета на Николай Николов, който беше от квотата на ГЕРБ. Очаква се Димитров да се яви..

публикувано на 27.06.24 в 16:38

62 л/кв. м дъжд са паднали в село Василовци

62 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над село Василовци , област Монтана. В областта най-малко е валяло в Долно Церовене. Въпреки сложната метеорологична обстановка градушки не са паднали. Температурни аномалии от близо 15 градуса разлика за няколко дни и интензивни валежи от дъжд се получиха в област Монтана, съобщи Леночка Ангелова..

публикувано на 27.06.24 в 15:16
Владимир Малинов в НС, 27 юни 2024 г.

Министър Малинов: Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". "Не е имало изтичане..

публикувано на 27.06.24 в 15:01

Обсъждат въвеждането на еднодневни винетки и диференцирани такси за пътищата

Промени, свързани с винетките и тол таксите предлагат от Министерството на регионалното развитие. Те касаят въвеждане на нова еднодневна винетка. Предлага се още въвеждане на задължително диференциране на таксите за ползване на пътищата според екологичните характеристики на превозните средства, в зависимост както от класа на емисии EURO, така и от..

публикувано на 27.06.24 в 13:00