Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Търняне се оплакват от безпаричие и кални улици

Автор:
7
Снимка: Радио ВИДИН
Видинското село Търняне не е по-различно от другите малки села в Северозападна България- макар красивата си природа и плодородната земя, хората бавно се изселват и забравят за корените си. Малцината, които не са се решили да направят тази крачка живеят трудно и бавно губят надежда, че блясъкът на българското село ще се върне. Няма доходи, улиците са кални, но хората са доволни, че поне имат магазин, откъдето да взимат хляба, нищо, че работи само по два часа сутрин, и малко след обяд. А от кметския наместник едни са доволни, други- не.

"Много малко хора сме, около 120 души, трудно се живее. Както е зле в цяла България, с изключение на една група хора. Как да се живее със 150 лева пенсия- за хляба, за лекарства... Как може човек с 47 лева на месец да преживява, като има и деца?! Искаме да има бройки по тези програми за заетост, макар и малко, но дават пари. На нашата улица е кално, никой не ти обръща внимание, инвалид съм, да дойде линейка до горе не може да стигне, нито пък аз мога да сляза долу. Кметът обеща чакъл да насипе, но не стана. Но не е лош човекът, ние хората сме лошите, егоисти сме и не уважаваме, който и да стане кмет"
- разказаха хората от селото.   
   
СнимкаКметски наместник на село Търняне от три години е Румен Антов. Казва, че трудностите, с които се бори всеки ден са безкрайни, а хората в селото му са като орел, рак и щука. Проблеми му създават и местните младежи от малцинствата, заради които правили общоселско събрание и подписка.

"Трудно се справям, хората ми са като орел, рак и щука, всеки иска, но възможностите са ограничени. Бил съм и шофьор, и животновъд, не ме е страх от работа. Затова казвам, че няма социално слаби хора, има социално мързеливи. А иначе проблеми в селото имам с няколко от местните младежи от малцинствата, счупиха прозорците на една баба и оттам започнаха конфликтите. Подписка имаше срещу мен, идваха от полицията, проверки от Общината правиха, събрание имаше, но аз за себе си съм прав. Искаха младежки клуб да им направя, но те всичко ще счупят. Трудно стават нещата, успяхме спирката да оправим, чакаме ремонт на кметството, като завали кофи слагаме, салонът е в плачевно състояние, улиците също. Проблеми и от ВИК-то създават, тръби се пукат, разкопаят, после така го оставят..."
- оплака се Румен Антов.

Кметът е свикнал някои проблеми да решава сам, както може, и така си навлича гнева на хората. Очаква да получи подкрепа поне с труд, но и за това трудно събира хората.

"Всеки казва "Нямам!", нито може пари да даде, нито може със собствен труд да помогне, абе, мързи си ги някои. Губя вече оптимизма си, виждам нещата накъде отиват, никой не иска вече селото!"


Преди години в Търняне си направили храм с доброволни дарения и с помощта на бизнесмени. Недовършени обаче са стените, чакат студенти иконописци да направят иконостаса. И се надяват, че ще им отпуснат малко повече средства за баластриране на улиците, допълни кметският наместник Румен Антов.

Още за живота в село Търняне може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45