Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Еко Свят"- застрашени са есетровите риби в река Дунав; измервателни кули във Врачанския Балкан ще засичат пожари; как се грижим за горското богатство на Северозапада

Природозащитна организация зарибява Дунав с чига

Снимка: WWF

За първи път природозащитна организация извърши зарибяване на река Дунав с есетрови риби. В предаването ще научите с каква цел се прави. Ще ви разкажем за горското богатство на Северозапада и за новите наблюдателни станции във Врачанския Балкан.

Около 5 000 малки есетрови риби от вида "чига" пусна в река Дунав природозащитната организация WWF. Миналата седмица са пуснати близо 6 000 рибки. Целта на тези зарибявания е да се подпомогнат популациите на есетрови риби в Дунав като мярка за тяхното опазване.

"Есетровите риби в река Дунав са критично застрашени. След 2000 година се забелязва катастрофален спад в числеността на всички видове. От всичките шест вида есетрови риби в река Дунав, два са изчезнали отдавна. От останалите четири, три са критично застрашени и един е застрашен. Една от основните причини е свръхуловът в миналото. Есетровите риби, с изключение на чигата, са мигриращи- те влизат в река Дунав само за размножаване. Моруната в миланото е мигрилала чак до Виена, но сега тези места са недостъпни. Ние не знаем до колко е успешно в момента тяхното размножаване, затова и правим проучвания на местата им за размножаване", каза за Радио ВИДИН Иван Христов, ръководител на програма "Води" на WWF.

Снимка: WWFМалките чиги, които бяха пуснати в река Дунав са на няколко месеца, но са достатъчно силни и ще могат да се справят. Зарибяването ще продължи и през следващата година. До средата трябва да бъдат пуснати 50 000 рибки, които са с генетически произход от река Дунав.

Малките рибки са маркирани в левия преден плавник с магнитна марка, с дължина около милиметър и половина. Всяка марка има уникален номер, който може да бъде разчетен със специален четец. Марките ще позволят да бъдат проследени по-добре миграционните пътища на есетрите и местата им за размножаване.

Втората тема в предаването днес е за нова дейност, която ще извършва Дирекцията на Природен парк "Врачански балкан". В местността "Замбина могила" са построени три автоматични наблюдателни станции, които са част от "Интегрирана система за наблюдение, опазване и охрана на животински и растителни видове на територията на парка". Първата копка бе направена на 27 юни, а сега, в средата на ноември, кулите бяха официално открити.

Снимка: ПП Врачански Балкан"Тези кули са снабдени със специална система, която сканира района около кулата в радиус на 15-20 километра. Една такава кула може да усети запален фас на 10-15 километра от своя район. Специален център ще събира данните от целия район. Идеята е, ако възникне пожар, кулата да сигнализира, да даде прогноза накъде ще се разпространи пожарът, което дава възможност пожарната да знае какви действия да предприеме", обясни Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

С Интегрираната система ще бъдат извършвани наблюдения на развитието и динамиката на популациите на защитените видове птици и животни, фитосанитарното състояние на горските екосистеми и материално-техническата база.

Регионална дирекция по горите (РДГ) в Берковица осъществява контролни функции върху възпроизводството на горите, опазване на горите и земите от горския фонд, проектиране и строителство, ловно стопанство. Отговорност за опазването на горските територии носят стопаните- на държавните гори- държавата, на общинските- общините, а собствениците на горски територии- те самите. Къде и в какво срещат трудности горските служители? Това попита сътрудникът ни от Берковица Петя Генова директора на РДГ Сашо Каменов:

"Проблемите идват от това, че самите собственици на гори очакват някой да им опазва горите, без те да отделят някакви средства. Това, донякъде, създава дискомфорт, породен и от жалби на собственици, което е свързано с повече разходи на Дирекцията относно това да откликне на всеки сигнал. Би се подобрила работата, ако всеки собственик има правомощия и отговорности. Добрият стопанин трябва да изпълнява това, което е заложени в горско- стопанските планове на негово стопанство и да полага всички грижи, необходими за горите."

СнимкаБорбата с бързоразвиващите се, различни агресивни видове също е част от грижата за гората. Регионалната дирекция по горите в Берковица приключи залесяването на острови по река Дунав на територията на две Държавни горски стопанства - Оряхово и Лом. Островите са Ковачев, Козлодуй, Есперанто и Масата. Те са в защитени зони Орсоя, Козлодуй и Остров. Залесяването им е основно с вардимски дъб, а целта е островите да върнат стария си вид от преди години.

"Най-голямото богатство за нашия регион са естествените букови гори. Почти целият Берковски Балкан са зони по НАТУРА, при които ползването е с един по-дълъг възобновителен процес. По-добре да помогнем на гората да се възстанови сама, отколкото да хвърляме пари за залесяване. Такова се прави след пожарища или с други думи да помогнем там, където природата не може сама да си свърши работата", допълни Сашо Каменов.

И в края- една информация за полезна инициатива. Над 350 килограма хартия спестиха служителите на Националната агенция по приходите в Монтана, предавайки я за рециклиране.

"Под мотото "Всеки лист хартия е глътка въздух, не го изхвърляйте!" от началото на 2012 година в офиса на агенцията се провежда "зелена" кампания за разделно събиране на използвана хартия. Кампанията е част от цялостната "зелена" политика на приходната администрация за адекватно използване и рециклиране на природните и енергийни ресурси. Разделното събиране и рециклиране на отпадъчната хартия цели да изгради социална и екологична отговорност у служителите на НАП", каза Красимира Александрова, експерт "Връзки с обществеността" в офиса на агенцията.

Друга екологична практика в приходната администрация е използването на вътрешна електронна система за документооборот, която елиминира необходимостта от кореспонденция на хартия между отделните звена.

Още от темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40