Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Еко Свят"- за екзотичните растения във Видин и кои са забележителностите на сръбския град Зайчар

Как зимуват екзотичните растения във Видин

13
Снимка: Радио ВИДИН

В "Еко Свят" днес говорим за банани. Но не за плодовете, а за бананите като декоративни дървета, които се отглеждат вече и във Видин. И за още един екзотичен растителен вид, който успешно се е приспособил към нашия климат- трева от Египет. И още в "Еко Свят"- служители на Центъра за култура и туризъм в сръбския град Зайчар представиха във Видин културните и природни забележителности, с които искат да привличат туристи от България.

Може ли екзотично растение, нетипично за нашия суров климат през зимата, успешно да се приспособи и то на открито? Оказва се, че е възможно. В едно от предаванията това лято епископ Поликарп ни разказа как отглеждат бананово дърво в двора на Видинската митрополия. Растението, освен че успешно се е приспособило, тази година за първи път имаше бананов плод. Узряха ли бананите и как са се погрижили за дървото през зимата? Това попитахме епископ Поликарп:

"Много хора питат как се справяме с това дърво в зимните условия. Когато дойде края на есента, самото дърво се изрязва на метър височина и се покрива със слама, за да може да презимува. След като обилно се затрупа със слама се покрива и с найлон. Рано пролетта то се открива, почиства се и след като слънчевите лъчи се допрат до него се виждат и първите реакции- за броени дни банановото дърво приема онзи вид, през който го виждаме цяло лято."


СнимкаЗа да израстат плодовете, дървото трябва да се почисти от издънки, което тази година не е направено. Това е и причината да не пораснат малките бананчета.

Банановото дърво не е единственият екзотичен вид, който успешно вирее в двора на митрополията. Там се отглежда още едно екзотично растение- египетска трева, донесена от гроба на свети Мина.

"Това е храст, донесен от Египет, пак от епископ Сионий. Това растение расте в Египетската пустиня, в оазисите. От него се правят папирусите. Няма засега цвят, а само наченки на мъх. Към 1,50 м достигна тази година, но в Египет расте по- високо."

Във Видин има и други хора, които отглеждат бананово дърво. Един от тях е Борислав Левашки.

СнимкаС дървото се сдобива случайно, а няколко години по- късно вече има няколко. Едно от бананчетата е посадил в зелена площ пред семейното заведение. Свързахме се с Борислав Левашки и ето какво ни разказа за този вид бананово дърво:

"Преди няколко години минах през село Рупци и там видях бананова горичка в един двор. От там се сдобих с него. Напролет избиват нови издънки и така го размножих- на село са 4-5. Така от издънки също се размножава, но когато са на куп, по- хубаво изглежда. Търсих информация в интернет и видях, че това е бананово дърво от японски вид- студоустойчив вид, който издържа при нашите условия."

И към другата тема в "Еко Свят"- за развитие на културното и туристическо сътрудничество между Видин и Зайчар работи Центърът за култура и туризъм от сръбския град. Във Видин гостуваха представители на Центъра, за да разкажат за културните и исторически забележителности, които могат да се посещават от българи.

Снимка"Туристическият потенциал на град Зайчар се намира в антропогенните и природни дадености. На първо място поставяме археологията с комплекса "Феликс ромулиана"- резиденцията датира началото си от края на трети - началото на четвърти век. Изградена е по времето на император Гай Валерий Максимилиан. Намира се на 11 км от Зайчар по пътя в посока за Парачин.

Комплексът "Феликс ромулиана" през 2007 година е включен в списъка на ЮНЕСКО, заради красивите мозайки, които се намират там. Счита се, че по качество и по цветове, те могат да бъдат отнесени към най- красивите мозайки в света.

Не далече от комплекса се намира хълмът Магура, където са гробниците на императора и на неговата майка. Всеки, който отиде там, ще чуе  историята за това място- на хълма за последен път в човешката история е извършен апотеоз- това е обред за обожествяване чрез изгаряне на клада, като по този начин се е смятало, че мъртвите отиват при боговете. След приемането на християнството, погребения с изгаряния вече не са правени",
разказа Санела Ракичевич- ръководител на сектора за туризъм в Центъра.

Природните забележителности в региона също привличат туристи. Зайчар е заобиколен от две реки- Черни и Бели Тимок. Има и два лековити извора. Единият е разработен отдавна и е посещаван целогодишно- това е Гъмзиградска баня, а другият минерален извор се намира до село Николичево и още чака своя шанс. Близо до Зайчар има и три езера, на хълм над самия град е разположен горският парк Кралевица на площ от 270 хектара- чудесно място за спорт и почивка.

Още за забележителностите в град Зайчар може да научите от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40