Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоградчишко село е без ток 12-ти ден

Снимка: Светослав Цветанов

12- ти ден без ток са жителите на село Ошане, община Белоградчик. Кметският наместник Калин Еленков, съобщи че електроразпределителното дружество е уведомено за проблема, но поне до 11.30 часа днес в селото все още е имало екипи, които да работят по отстраняването на повредите.

"Без ток сме от 12 дена. Има падали проводници, които трябва да се възстановят на места. Рекордомани трябва да се възстановят. Такава е ситуацията. Изобщо не е имало ток за 12 дена. Всичко, което хората са произвели е бил във фризерите и сега са го изхвърлили. Това и им е била зимнината"- съобщи кметският наместник Калин Еленков.

Повечето от хората са без телефони, защото не могат да ги заредят, каза още кметският наместник на село Ошане. След сигнал от Радио ВИДИН от електроразпределитлното дружество казаха, че изпращат техници на място, за да установят каква е ситуацията.

Има три села, в които няма подаден ток, каза тази сутрин кметът на община Белоградчик Борис Николов:

"Стълбът, както знаете, вече е монтиран, но кабелите не са опънати. Не е подвързан към системата, за да се подаде нормално ток към подстанцията... Все още имаме три села, в които няма подаден ток. В някои частично е подадено- в Рабиша например една втора, в Ошане и Раяновци въобще не е подавано тези 12 дена ток."

Училището в село Рабиша е без постоянно електрозахранване заради аварирал далекопровод, който е възстановен снощи. За да не мръзнат учениците, в класните стаи се палят печки на дърва, а часовете са намалени, добави кметът.

Две махали между белоградчишките села Раяновци и Рабиша все още са без ток заради скъсани проводници. Там живеят около 10 души. Токът ще бъде пуснат най-късно утре, каза кметският наместник на Раяновци Камелия Коцева. Електрозахранването за селото е възстановено вчера. То беше спряно на 1 декември.

"От миналия понеделник до вчера, като на 9 декември имаше около половин ден. Справяхме се по някакъв начин - на свещи, с акумулатори. Обикаляхме възрастните хора по-често. Хората бяха недоволни, че няма ток, но разбират, че ситуацията е бедствена. Помагаха ми доброволци да разчистваме паднали клони, да отпушваме пътища"
, каза кметският наместник.   

В момента жителите на Раяновци все още са без телефони. Уверението на оператора, обслужващ населеното място, е, че телефонните връзки ще се възстановят до 13 декември.  

"Днес ще бъде подадено високо напрежение по 110-киловолтовия далекопровод "Скалите", с което напълно ще се стабилизира енергийната мрежа в областта. Получих уверението за това от главния инженер на "ЕСО" Георги Наков", отбеляза заместник областният управител Огнян Ценков на поредното заседание на областния кризисен щаб. Вчера, с помощта на хеликоптер, бе възстановен падналият електрически железен стълб по трасето на мрежата с високо напрежение към подстанцията в Белоградчик, захранваща десетки села в планинския район на Видинска област.  

Очаква се да бъде отменено бедственото положение в община Белоградчик, съобщиха още на кризисния щаб.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00

Мъж пострада при експлозия на метанова уредба на автомобил във Враца

Мъж на 67 години е с тежки травми след експлозия  в метановата уредба на автомобила му във Враца . Сигналът за инцидента е подаден вчера, 2 юли, в 18:45 часа в полицията. Експлозията е възникнала при зареждане с метан на лекия автомобил. Образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 03.07.24 в 11:03

Монтана модернизира уличното си осветление

Поставят нови 2000 улични лампи в град Монтана . Финансирането е по проект за 926 000 лева. В Монтана започна поетапната подмяна на уличното осветление. Ще бъдат поставени нови 2000 енергоспестяващи лампи, съобщи кметът Златко Живков. Финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост с 926 000 лева, от които..

публикувано на 03.07.24 в 09:44

В Кула организират концерт, посветен на хумора

На 4 юни самодейците от НЧ "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще участват всички..

публикувано на 03.07.24 в 08:45

Ползването на спортните площадки в училищата ще обсъждат общинските съветници във Видин

Общинският съвет във Видин ще проведе следващото си редовно заседание на 9 юли, вторник от 9 ч. 19 точки са включени в дневния ред,  стана ясно след заседания на постоянните комисии към местния парламент. Една от точките, които ще бъдат подложени на гласуване, е за ползване в извънработно време на външните спортните площадки и съоръжения в дворовете на..

публикувано на 03.07.24 в 08:21

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50