Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква бе 2014 година за спорта във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Въпреки липсата на финансови средства, видинските спортисти и тази година донесоха десетки медали от международни и републикански първенства.

Успешна за СК "Борба, самбо, джудо" бе и 2014 година. Спортист № 1 на Видин Цветелина Цветанова отново стана световна и европейска шампионка по самбо, без конкуренция е и в страната, като спечели златен медал и от държавното първенство по борба. Шампионка е и Боряна Борисова, медали при мъжете донесе Димитър Милчев. "На всички състезатели желая само здраве, защото за спортистите това е най-важно. Всичко останало е въпрос на труд и усилия, а децата ги полагат.", каза Милен Милчев, треньор в клуба.

Успешна е 2014 година и за видинския спортен клуб по кану-каяк "Бдин 77". В индивидуалния шампионат младите гребци на ст. треньора Искрен Георгиев спечелиха 14 медала - 7 златни, 4 сребърни и 3 бронзови. Шампиони на страната са Тони Тошков, Кристиян Костов, Валентин Кирков, Алисия Петкова, Петя Младенова, Габриела Георгиева, Михаил Виденов.

Десетки медали донесоха и тази година гребците на СК "Ванто". С призови класирания са Йордан Йорданов, Ангел Стоянов, Веселин Вълчев, Николай Недков, Владислав Леков, Ванеса Антонова, Невелина Микова, близначките Симона и Петя Рангелови, Йоана Петкова, Никол Капитанска, Кристина Иванова, Йоана Георгиева, Алекс Ангелов, Йордан Йорданов. За сравнително скромната си 5-годишна история състезателите на треньорите Стефан Илиев и Цветан Иванов от клуб "Ванто" спечелиха общо 110 медала от Републикански първенства.

ОФК "Бдин 1923" Видин завърши на второ място есенния полусезон на Северозападната "В" футболан група. "Със смесени чуства съм за представянето на "Бдин". Представянето е добро, но аз съжалявам за изпуснатите точки най-вече в Севлиево и в Левски, тези точки ни липсват, защото отборът спокойно можеше да е на първо място. Разликата със "Спартак" Плевен не е голяма, имаме достатъчно мачове и можем да наваксаме изоставането.", обясни ст. треньорът на "Бдин" Любен Любенов.

Над 100 деца тренират в Детско-юношеската школа на "Бдин" Видин. "Представихме се доста добре, при юношите старша възраст има още какво да се желае, но вярвам, че пролетта ще покажем по-добри резултати. Другите възрасти са убедителни водачи в съответните групи. 5-6 футболисти от юношите старша възраст тренират с мъжкия отбор, част от тях записаха и доста минути с тях, мисля, че се интегрират добре, трябва дисциплина, труд и себераздаване - шанс се дава на всеки, но трябва да си заслужи мястото в отбора.", каза треньора Павел Огнянов.

Детски футболен клуб "Видин" организира и през тази година редица футболни турнири за най-малките. "Можеше да се представим още по-добре в турнирите, в които участвахме през годината, но съм оптимист. Предстои турнир "Първа пролет" за трета група от детските градини, ще участваме във Футбол 7, Футбол 9, предстоят два турнира в Монтана с момичетата. Най-важното е децата да играят, резултатите идват сами.", обясни ст. треньорът Петър Митев.

За развитието на детско-юношеския футбол ще работи и през 2015 година Областният съвет на Българския футболен съюз във Видин. "На фона на цялостното състояние на българския футбол, мисля, че стоим добре. Тази година разработихме още една програма - "Футбол 9", бяхме първите в Северозападна България, които направихме "Футбол 7" преди три години. Идеята ни е от пролетта да включим и "Футбол 5", т.е. в Област Видин се играят всички възможни първенства. Желанието ми е да обърнем още повече внимание на детско-юношеския футбол. Трябва да отчетем и доброто представяне на мъжкия отбор на "Бдин" Видин. Положително е представянето и на всички други отбори в област Видин. Нямаме сериозни инциденти в областната група.", каза председателят на Областния съвет на БФС Иво Марков.

Въпреки сериозните финансови трудности, "Видабаскет" успя да изгради боеспособен отбор и записа няколко зрелищни победи в първеството на мъжката "А" баскетболна група. Оценката на старши треньора Николай Колев: "Приключваме една успешна година, завършихме и с победа в Шумен. Съжалявам много, че не можахме да победим Троян и "Академик" Пловдив - наши мачове, които бяха загубени заради липсата на опит. Предстоят ни още два мача от първия етап на първенството - на 11 януари гостуваме на "Икономически университет" Варна, а на 18-и приемаме "Делфин" Бургас. Мисля, че отборът от Бургас няма да ни затрудни, труден мач ще бъде във Варна, надявам се да ни върви играта и да ги затрудним максимално."

Десетки момичета тренират във видинския волейболен клуб "Бдин Вида". "На фона на тежката икономическа криза, мога да кажа, че съм доволна от момичетата. Имали сме много по-успешни години, но сега се включиха много повече деца в тренировъчния процес. Благодаря на всички родители, учители, Община, Управителен съвет и треньорски екип, с които се опитваме да се борим и да защитаваме името на града в Републиканските първенства и Международните турнири.", каза ст. треньорът Снежка Гечева.

Видинският клуб по тенис на маса "Бдинци 2000" загуби през тази година своя основател и дългогодишен ст. треньор Петър Панков. Въпреки това съпругата му - Галя Панкова съумя да запази отбора и да постигне целите, които клуба си постави в началото на годината. "Успяхме да влезем във "В" група мъже, класирахме 4 отбора за държавните финали, в турнира "Млад олимпиец" всички преминаха във втория етап, където се определят гарнитурите за националния отбор. Добре се развиват и подрастващите. В "А" група жени сме на трето място във временното класиране. Представянето е отлично.", обясни Галя Панкова.

АСК "Жико моторспорт" организира няколко рали състезания във Видинско през годината. Пламен Цветанов стана шампион на България по Раликрос в Дивизия 2, Община Видин пък бе отличена за приноса си към развитието на автомобилния спорт у нас. 11 са лицензираните състезатели в клуба. Следващата година любителите на високите скорости от Видин отново ще имат възможността да наблюдават гонки от държавния календар на федерацията.

Въпреки "крехката" си възраст клубът по бокс "Бдин" вече се утвърждава на републиканския ринг и е неизменна част от спортния живот във Видин. Медали от държавните първенства донесе Тончо Гришев. Състезателите имат отлични условия за тренировки - залата по бокс на стадион "Георги Бенковски" вече е напълно оборудвана. "Залата е в отлично състояние, децата вече тренират спокойно, имаме също мъже, юноши и много добри момичета, условията са много добри, има достатъчно спортна екипировка. Участваме в шампионата на България, стараем се да имаме и международни състезания.", обясни председателят на СК по бокс "Бдин" Видин Цветан Рачев.

През тази година във Видин бе създаден нов спортен клуб - по ММА. В него тренират десетки момчета и момичета на различна възраст.  Треньори в клуба са Любен Гешев, Любен Маринов, Христо Петков, Йожи Конов. А състезателите вече участваха в няколко състезания и донесоха първите медали за клуба, който носи името "Бъдин", а прозвището на отбора е "Титаните".

Състезателят на видинския спортен клуб по културизъм "Бъдин" Георги Георгиев стана Републикански шампион в категория класически културизъм до 168 см в град Бургас. Това е 13 поредно участие на видинчанина на републиканско първенство, като през последните седем години той не е отстъпвал от челната тройка.

В Спортен клуб "Атлет" продължават да тренират десетки състезатели. През годината донесоха медали от финалите на ученическите игри, от Международния турнир "Ботева слава", както и нашионалния шампионат по лека атлетика.

Десетки турнири организира и през 2014 година ШК "Найден Войнов". Продължават състезанията за ученици, във Видин се проведе Балкански шахматен турнир за любители, шахматистите можеха да се изявят в традиционното градско първенство, Мемориал "Найден Войнов", състезанието "17 партизани" в Макреш, откритите турнири в Белоградчик и Кула.

През тази година Видин за втори път бе домакин на Трангранична младежка олимпиада. Участваха около 300 състезатели от България и Румения. Общо спортовете са 9: футбол, кану-каяк, джудо, спортни танци, шах, тенис на маса, баскетбол, колоездене. "Това е едно много хубаво събитие, дава възможност на младите хора да общуват с връстниците си от другата страна на Дунав. Дано тази инициатива да продължи и през следващите години.", каза организаторът на младежката олимпиада Евтим Стефенов.

Активно и през 2014 година работи Ученически спортен  клуб "Шампион". Клубът администрира ученическите игри (от областен до финален етап), които са от Държавния спортен календар на страната. Организира ученическата баскетболна лига и традиционния мач на звездите- кулминацията на антиСПИН кампанията във Видин по повод 1 декември- Световния ден за борба срещу СПИН. Провежда верига от стрийтболни турнири. Организира "Лъвския скок" и съдейства за организирането на осмомартенския футболен турнир за девойки. През 2014 година 9 отбори от област Видин достигнаха до финалите на ученическите игри. От 90 населени места и 308 участващи отбори на 30-тите ученически финали на България, Видин е на 8 място по класирани отбори и е редом до големите градове- София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора. Във възрастова група 5-7 клас момичетата на СОУ "Цар Симеон Велики" спечелиха бронзовите медали по волейбол на финалите в Етрополе. А момчетата на СОУ "Цар Симеон Велики" се класираха на ІV място на финалите от ученическите игри по баскетбол в Търговище. Никола Юлиянов, Александър Петров, Дейвид Валериев и Любослав Емилов от ОУ "Иван Вазов" станаха златни медалисти в щафетата 4х100 метра на финалите по лека атлетика в Сливен. Любослав спечели титла и в бягането на 800 метра, а Дейвид- сребро на 400 метра. В отборното класиране възпитаниците на Ели Богомилова завършиха на престижното V място. А младите видински шахматисти от ОУ "Иван Вазов" завършиха на ІХ място на финалите от ученическите игри в Бургас. Успешно бе представянето на видинските отбори и в средната възрастова група при юношите и девойките 8-10 клас. Симеон Красимиров от ГПЧЕ "Йордан Радичков" стана атлет №1 на България на дълъг скок, като спечели и сребърен медал на висок скок от финалите на ученическите игри по лека атлетика в Сливен. В отборното класиране юношите на Езиковата гимназия се наредиха на ІV място, като само една точка ги лиши от бронзовите медали. На ІV място се класираха и девойките на ПМГ "Екзарх Антим І" на финалите от ученическите игри по баскетбол в Смолян. На V място се завършиха юношите на СОУ "Цар Симеон Велики" на финалите от ученическите игри по баскетбол в Ботевград. В най-голямата възраст при учениците 11-12 клас юношите на ПГ "Проф.д-р Асен Златаров" се класираха на ІХ място на баскетболните финали в Златоград.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бдин" започва подготовка на 15 юли

Новият треньор на футболния "Бдин" Видин Анатоли Тонов ще изведе на първа тренировка мъжкия отбор на 15 юли , съобщиха от клуба. Договорени са  четири контролни срещи по време на лятната подготовка. Тимът ще изиграе два мача с "Тимок" Зайчар - на 28 юли във Видин и на 31 юли в Сърбия. На 3 август е планирана контрола с "Локомотив" в Мездра...

публикувано на 05.07.24 в 13:08

Пожарникари спечелиха футболен турнир във Враца

Пожарникарската команда на АЕЦ „Козлодуй" спечели футболния турнир за служители на МВР, посветен на професионалния празник – 5 юли. Надпреварата беше организирана от Спортен клуб "Спартак" и се проведе в балона край стадион „Христо Ботев". Първо място заслужи отборът на РСПБЗН в АЕЦ „Козлодуй". Второто място заеха също пожарникари, но от РСПБЗН във..

публикувано на 05.07.24 в 09:54

Четири дни почивка за футболистите на "Монтана"

Футболистите на Монтана се прибраха от лагера в Банско в четвъртък след обяд.  Наставникът Тенчо Калпаков разпусна играчите в четири дневна почивка.  Монтанци подновяват занимания на стадион „Огоста" в понеделник, от 18 часа.  В Банско тимът изигра четири контроли, като записа победа с 2:1 над Пирин /Благоевград/, загуба с 0:2 от косоварския Дрита и..

публикувано на 05.07.24 в 09:15

Ботев (Враца) се подсили с опитен бранител

Ботев (Враца) привлече защитник, съобщиха от елитния футболен клуб. Стефан Цонков е новото попълние на тима от Северозападна България. Договорът му е за срок от 2 години.  Защитникът идва като свободен агент, след като преди няколко дни разтрогна с ЦСКА 1948, където бяха правата му.  През изминалата кампания на футболния елит бранителят игра под..

публикувано на 05.07.24 в 07:39

"Монтана" загуби от "Дрита"

Футболистите на "Монтана" завършиха със загуба последната си проверка от лагера в Банско. Тимът на Тенчо Калпаков отстъпи с 0:2 на косоварския "Дрита" Гниляне. До почивката играчите на "Дрита" удариха греда, а Владислав Цеков – Каската бе близо до гол от фаул. Играчите на "Дрита" откриха резултата в 69-та минута след меле, а второто попадение вкараха..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Баскетболистки продължиха договорите си с "Монтана"

Титулярки продължиха договорите си с женски баскетболен тим на "Монтана". Борислава Денчева и Микаела Дамянова остават в зала "Младост" и през следващия сезон. През последния двете записаха по 48 мача за "Монтана" в родното първенство и Адриатическата лига. За гарда Денчева това е четвърти сезон. През последния тя записа средно по 7.7 точки, 3.3 борби..

публикувано на 04.07.24 в 14:50

Врачанският "Ботев" с класическа победа над "Марек" Дупница

Отборът на "Ботев" Враца победи "Марек" Дупница с категоричното 3:0 в приятелска среща, играна в Етрополе в сряда.  Първото полувреме завърши при резултат 0:0.  Стефан Велев отбеляза гол, който бе отменен от съдията за нарушение на Иван Василев. През второто полувреме имаше множество пропуски, включително и на Мирослав Маринов и новия защитник на..

публикувано на 04.07.24 в 10:52