Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 януари 2015 година

И пернати намират подслон в жп гарата на Видин
Снимка: Анжела Каменова
Пътнически влак, пуснат по направлението Видин- Мездра преди по-малко от месец, с новите промени в разписанието на железниците, ще бъде спрян. Промените в разписанието, с което холдингът "Български държавни железници" намалява пътническите влакове в различни региони на страната, ще са в сила от понеделник, 12 януари. Пътническият влак, който потегля от Видин в 10.30 часа, е спрян. Той беше включен в разписанието на БДЖ от 14 декември миналата година. И пътническият влак от Мездра, който във Видин пристига по разписание в 14.14 часа, няма да пътува. Пътници и работещи на жп гарата в крайдунавския град не знаеха причините за спирането на композицията. "Не ме устройва новото разписание, защото оредяха влаковете… Доколкото разбрах, няма да има промяна за влаковете от Видин към София, и от София няма да има… Не знам за промяна, само чух, че два влака се спират…" БДЖ спира от движение 38 влака от 12-и януари. Враца - Плевен, Видин - Мездра, Мездра- Враца, Монтана - Бойчиновци, Лом - Брусарци са част от композициите, които спират от движение. Други 10 влака ще се движат със съкратен маршрут. Линиите са губещи и това налага те да бъдат спрени, посочват от БДЖ и уверяват, че няма да има населени места, които да останат без железопътен транспорт. Подписи за отмяната на решението за спирането на влаковете вече се събират в гара Мездра.


Обезщетение за придобито право на пенсия се изплаща при прекратяване на трудовото или служебното правоотношение, а не заради самото пенсиониране. Това съобщи Дина Христова, от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Промените в Кодекса за социално осигуряване влязоха в сила от началото на 2015 година. Новите правила регламентират работниците и служителите вече да могат да се пенсионират без да се прекратява трудовото или служебното им правоотношение. Досега беше задължително осигуряването им да се спре поне за ден.

Европейският съюз въведе единен регламент за етикетиране на храните, който влезе в сила от месец декември миналата година. Промените бяха одобрени от европейските институции, за да могат потребителите да получават по-ясна, подробна и разбираема информация за съдържанието на продуктите. Българската агенция по безопасност на храните даде гратисен период за въвеждането на регламента, който изтича в края на януари, съобщи директорът на областната дирекция на Агенцията в Монтана д-р Людмил Антов.

Молба за отмяна на взетата мярка за отстраняване от поста кмет на Видин на Герго Гергов е постъпила в Окръжния съд във Видин. Това съобщи председателят на съдебната институция съдия Васил Василев. Делото по досъдебното производство е изискано от Софийска градска прокуратура. То се очаква да бъде получено до 10 дни, след което ще бъде образувано дело пред Окръжен съд- Видин. Съдия-докладчик по него ще бъде определен чрез програмата за случайно разпределение и той ще насрочи делото за разглеждане в съдебно заседание. Датата ще бъде съобщена допълнително.

Продължава благотворителната кампания за набиране на средства за лечението на 15-годишния ученик от Професионалната гимназия по транспорт в Плевен Антонио Николаев Антонов. Несъстоялият се концерт в края на миналата година ще се проведе на 29 януари /четвъртък/, от 18.00 часа в зала "Катя Попова", съобщават от Общината. Участие са потвърдили Любо Киров, Петя Буюклиева, Тоника Домини, Били Хлапето, Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев", възпитаници на НУИ "П. Пипков", балет "Венда", ученици на Анелия Дечева. 105 хиляди евро са необходими за присаждането на стволови клетки на страдащия от церебрална парализа Антонио в град Москва. Всички съпричастни към неговото лечение могат да преведат средства по сметка: BG22 UNCR 7527 1045 7125 18.

Община Чупрене закупи верижен багер за почистване на речните корита. 196 000 лева са осигурени за целта от бюджета на Общината. Закупуването на багера е част от мерките, които се предприемат за възстановяване от наводненията от пролетта на миналата година и за предотвратяване на нови природни бедствия. Новият багер вече работи и през тази година ще бъдат почистени всички речни корита, каза кметът на Общината Ваньо Костин.

До 15 нови работни места се очаква да бъдат разкрити след откриването на Дома за възрастни хора в село Върбово, община Чупрене. Ремонт в сградата на старото кметство тече в момента, като зданието  ще бъде трансформирано в социално заведение. Това обясни за Радио ВИДИН кметският наместник, Еленко Антов. Селото има около 90 жители, 80 % от които са на пенсионна възраст. Останалите разчитат за работа само на социалните програми.

Модулен наблюдателен комплекс и Център за мониторинг и контрол ще бъдат изградени в землището на с. Буковлък, Плевенско по проект за  ранно откриване на горски пожари. Общината подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализирането на проекта, в размер на 243 981 лв. Проектът се осъществява по Програмата за развитие на селските райони.

Община Чипровци уведомява всички заинтересовани, че на 09.01.2015г. в Регистъра на обществените поръчки и на сайта на Общината е публикувана Публична покана за избор на изпълнител с предмет  "Извършване на обществен превоз на пътници по автобусни линии от общинската транспортна схема Превала-Бели мел". Кандидатите трябва да предложат оферти в срок до 20.01.2015 г., 17.00 часа.

22 000 лева са необходими за ремонт на покрива на видинското училище "Иван Вазов". И училищният двор се нуждае от ремонт, като за него трябват около 60 000 лева. Учебното заведение кандидатства за финансиране пред Община Видин, каза директорът Пролетка Цветкова. Училището до сега не е получавало финансиране от Общината. Саниране на сградата е направено със собствени средства, изградена е и спортна площадка в двора на учебното заведение. Пролетка Цветкова добави, че до момента няма информация дали ремонтните дейности ще бъдат финансирани със средства от общинския бюджет.

Бившите училища, в които сега се помещават детските градини на с. Неговановци и с. Флорентин, община Ново село, се ремонтират. Зданията пострадаха от пороите и летните бури през миналата година. Община Ново село кандидатства и получи средства от резервния фонд на правителството за извършването на ремонт в двете сгради. Близо 110 хил. лв. се предоставят за филиала на ОДЗ "Акад. Ст. Младенов" в с. Флорентин, а малко повече- 127 хил. лв. бяха отпуснати за ЦДГ "Зорница" в с. Неговановци. В момента  текат неотложни възстановителни работи в сградите на двете детски заведения- смяна на покриви, шпакловка на стени, боядисване. Особено наложително бе възстановяването на укрепващата стена в училищния двор на с. Флорентин. В срок от 40 дни сградите и помещенията трябва да се приведат в съответствие с хигиенните норми, задължителни за този вид институти.

Втората премиера на пиесата "Родолюбци" на Радослав Дорич е тази вечер на сцената на врачанския театър. Спектакълът е определян като политическа комедия, сатира на ежедневието ни, ярка критика на 25-годишния преход. Режисьорът Васил Василев, който е бивш заместник министър на културата, посочи причините, които са го подтикнали да направи този спектакъл във Враца: "Едва ли на друго място този дух щеше да роди това представление, освен Враца. Когато влезе в залата, той няма да гледа спектакъл, а ще гледа собствения живот." Спектакълът "Родолюбци" е от 19 часа в камерната зала на врачанския театър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00