Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможностите на общините да осигурят достоен и удобен живот на хората с увреждания

Снимка: Радио ВИДИН
Какво е направено и какво не от общините за подобряване на достъпността на градската среда за хора с увреждания- това е темата на "Посоките на делника" в понеделник. Нора Йоцова провери как стоят нещата в Община Видин:

"Като цяло се работи в сферата на достъпността. Имам предвид проекта с тротоарните настилки, които вече се асфалтират. Допускат се и някои грешки при реализацията на самия проект. Обещания няма. Диалог с Общината отдавна вече нямаме."
- каза  Даниел Дамянов, член на Управителния съвет на Сдружение "Достоен живот".

Поглед и към Враца - Жоро Александров се срещна с Начо Начев, координатор на Съюза на инвалидите в България за Врачанския регион и председател на местната структура на хората с увреждания:

"Доволни сме от Община Враца. Бяха намалени транспортните ни разходи за градския транспорт. Почти 75% от тротоарите са приспособени за хората с увреждания. Бяха ремонтирани подстъпите и рампите към учрежденията и институциите." - обясни Начо Начев.

Рампа за хора с увреждания на видинската спортна зала"Община Белоградчик ще търси европейски средства, за да осигури достъпност в една от най-известните туристически забележителности в България - пещерата "Магура". Работим усилено за по-голяма достъпност до всички обекти на територията на общината. Новите проекти, по които работим са изцяло съобразени с тези изисквания."- каза пред Иванка Петрова кметът на Белоградчик Борис Николов.

На територията на Община Кула има изградени три защитени жилища за хора с увреждания. В този регион на страната винаги са обърнати с лице към техните проблеми. Христела Александрова разговаря с д-р Владимир Владимиров, кмет на Община Кула.

"На територията на нашата община функционира и един център за социална рехабилитация  интеграция. Община Кула повече от три години участва и в програмата "Личен асистент" за доставка на помощ на хората с увреждания. Не всичко е направено, но мисля че работим в правилната посока." - заяви Владимир Владимиров.

Програмата "Личен асистент" е основното средство и за подпомагане на хората в увреждания в община Берковица, каза за радио Видин заместник- кметът Радослав Найденов пред сътрудника ни Петя Генова.


"При всяко ново строителство се следи за достъпна градска среда. При старите сгради проблемът наистина е по-сериозен. Ние ще следим за  реализацията на новите проекти и изискванията, на които трябва да отговарят." - допълни Радослав Найденов.

Повече за възможностите на общините да осигурят достоен и удобен живот на хората с увреждания можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00