Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 януари 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН


Ремонтът на пътя през прохода "Петрохан" откъм софийската част е сред приоритетите на Агенция "Пътна инфраструктура". Това съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров след среща с началника на Агенцията Лазар Лазаров. В региона се предвиждат и други ремонти по пътищата. "Обход Берковица- мостовете на Йончови ханове и следващият мост, имаме уверението на Лазар Лазаров, че до края на годината трябва да бъдат завършени", каза областният управител на Монтана Ивайло Петров. "За тези два моста проектирането е приключило и имат разрешение за строеж. "От проектите за периода 2007-2013 за пътя Долно Церовене-Дългоделци-Якимово-Вълчедръм са проведени тръжни процедури. Надяваме се този път да бъде изпълнен. Чакаме да видим какви средства са останали в изтичащата оперативна програма от предния период", уточни областният управител. Друг път, който се очаква да бъде финансиран, е 2-81 на територията на област София. Този път при критериите за избор на приоритетни отсечки е събрал най-много точки. По същия проект е заложен участъкът от село Боровци до първия мост надлез.

Започна ремонт на възлово кръстовище в Берковица. Дейностите се извършват на пресечката на главната градска артерия ул. "Александрoвска" и пресичащата я ул. "Атанас Кюркчиев". Средствата са осигурени от ЕС още през 2010 г., като до сега е подготвяна документацията и проектирането. Пътното кръстовище, което е с улица "Атанас Кюркчиев", е много късо, с много широко площадно пространство. Това налага канализиране на движението през него с бетонови бордюри на "триъгълен остров" и удължаване на съществуващия тротоар. Новата организация ще обезопаси движението на автомобили и придвижването на пешеходци. Проектът е съгласуван с КАТ и без възражения е приета организацията на движение на кръстовището.

При изключително голям интерес премина разяснителната кампания по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която община Видин започна. Залата на Общинския съвет беше препълнена от граждани, които искаха да разберат подробностите за цялостно саниране на жилищните блокове с безвъзмездна 100-процентова финансова помощ. За нея могат да кандидатстват многофамилните жилищни сгради, строени по индустриален способ - едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигани плочи, едроплощен кофраж, с минимум 36 апартамента в целия блок. "Първото нещо, което трябва да се направи, е събрание на етажната собственост, 67% от собствениците да са съгласни за това саниране и да се направи сдружение на собствениците"- обясни Добромир Дилов- заместник кмет и изпълняващ функциите кмет на общината. При одобряване ще могат да се обновят общите части- покрив, фасада, стълбищни клетки, с мерки за енергийна ефективност: топлоизолация, подмяна на дограма, локални инсталации. Програмата стартира до края на месец януари 2015 г., като ще бъдат публикувани Методически указания към общините и Сдруженията на собствениците, както и необходимите образци за кандидатстване пред Общината. Предвид кратките срокове за кандидатстване Добромир Дилов призова собствениците на сгради, които искат да бъдат включени в програмата да побързат със събирането на документите.

Всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 година по електронен път, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък. Това съобщиха от пресцентъра на НАП във Враца. Изпращането на документите по електронен път може да стане с ПИК, като получаването му е безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице, или с електронен подпис. От началото на годината в офиса на Националната агенция за приходите във Враца са издадени 128 персонални кода. Само за две седмици са приети 320 декларации за облагане доходите на физически лица, от които 79 % са подадени по електронен път. За същия период на миналата година са приети три пъти по-малко декларации, а относителния дял на подадените по интернет е под 10 %.
Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

217 проверки- 157 тематични и 60 текущи, отчетоха за миналата година оперативните инспектори на НАП Монтана. 150 от тематичните проверки са в обекти на селектирани задължени лица. Извършени са и 7 инвентаризации. 29 от текущите проверки са реализирани съвместно с други контролни органи - Агенция по храните, МВР и Инспекция по труда. 23 са по подадени сигнали и жалби. 8 проверки са възложени от органи на съдебната власт. През миналата година са съставени 9 акта за неспазване на Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти и 7 протокола за извършени проверки във връзка с направени инвентаризации.

В Община Видин бяха отворени ценовите оферти на кандидатите за възлагане на обществена поръчка с предмет "Организиране на зелено и бяло училище за деца с осигурен транспорт и групова застраховка". Две са фирмите, които участват в поръчката - "Адвенчър Стори" ЕООД, гр. София  и "Е-ТУРС" ООД,  гр. Добрич. Пликовете с документите бяха отворени от комисия с председател Емилия Николова - директор Дирекция "Хуманитарни дейности", в присъствието на представители на медиите. Обществената поръчка е в рамките на проекта "Реализация чрез интеграция", схема ИНТЕГРА, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

В Община Видин се проведе двудневно обучение с лектори от София, свързано с новите изменения в Закона за обществените поръчки. То се организира по инициатива на общината. В него участваха около 30 души от администрацията - юристи, служители от дирекциите "Финансово-стопанска дейност" и "Устройство на територията", от звеното за вътрешен одит и от вътрешен административен контрол.
 Целта на обучението е да се повиши компетентността на всички, чиято работа е свързана със Закона за обществените поръчки, за да не се допускат пропуски при процедурите. Акцентът е върху новостите в документа, въведени през миналата година.

Цялата гора в горния район на Община Макреш е засегната от обледяването тази зима. При подходящи метеорологични условия ще започне събиране и извозване на съборената дървесина, каза кметът Иван Каменов: "Общината разполага с 23 000 декара общинска гора в землищата на Раковица и Подгоре. Цялата гора в този масив беше засегната от едно силно обледяване, което изпочупи масово клоните и върховете на дърветата. Единственото, което може да се направи, е да се почисти, а дървесината да се извози, за да не гние". Изпочупени от обледяването дървета има и в част от населените места на Община Макреш. Почистването там е започнало, добави кметът.

Община Мездра, Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" и Съюзът на българските писатели обявявиха условията за участие в Националния анонимен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа". Текстовете, съобразени с изискванията на конкурса, се изпращат до 22 май 2015 г. на адреса на Общината, стая 215, "За конкурса". Ръкописите трябва да са неподписани и да са изпратени в 3 екземпляра, с приложено запечатано малко пликче, съдържащо данните на автора, поставени в голям пощенски плик, върху който също не са отбелязани имената на автора. Темата на разказите тази година е "Любовта към България и преклонението пред нейните красоти". Всеки автор има право да участва с един разказ /формат - до 5 страници А4, шрифт Таймс Ню роман, размер на шрифта 12/. Текстове, несъобразени с темата или с жанровите и технически изисквания, отпадат от класиране. Победителите ще бъдат обявени на 27 юни 2015 г. Наградите за първо, второ и трето място са съответно 800, 600 и 400 лв., има и две поощрителни по 300 лв.

Лекарите и акушерките от АГО на врачанската болница "Христо Ботев" ще отбележат с водосвет празника си Бабинден в сряда 21 януари. Вечерта свободните от дежурства ще се повеселят, както повелява традицията. Тържеството за Деня на родилната помощ във Видин ще започне в 10.15 ч. пред централния вход на видинската болница.


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51