Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 февруари 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

Пътищата в област Видин са проходими при зимни условия. Настилките се почистват и обработват с интертни материали. 15 машини са поддържали републиканската пътна мрежа в облсат Видин през нощта, съобщи дежурният служител в Пътно управление. Пет специализирани автомобила работят от сутринта по видинските улици. Опесъчаването на главните градски артерии започна в 7 часа, съобщи управителят на фирмата, ангажирана със снегопочиставнето на Видин Валери Йорданов. Работници почистват с лопати тротоарите и пешеходните зони във Видин.

Всички пътища в Монтанско са проходими при зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление в Монтана. Такава е била обстановката около обяд днес. Над 30 машини са почиствали и опесъчавали пътищата в региона. Силен вятър в равнинната му част навява през деня преспи на шосетата и това затрудняваше разчистването им. Най-сложна беше обстановката в общините Лом, Якимово, Медковец и Вълчедръм. Пътят Монтана-София през старопланинския проход Петрохан е почистен и опесъчен и въпреки новия сняг е проходим, съобщиха от пътното управление.

Улиците във Враца са почистени, опесъчени и проходими при зимни условия- това отчете на редовния си брифинг днес /9 февруари/ кметът на Враца Николай Иванов. Той даде добра оценка на общинската фирма "Благоустройство и комунално стопанство" за реакцията й в обстановка, която метеоролозите предупредиха, че ще е потенциално опасна.

Доста динамично ще бъде времето над Монтана и региона до края на седмицата. Минималните температури ще достигнат до минус 10 градуса. Спиране на валежите и стабилизиране на времето се очаква към четвъртък, съобщи Леночка Ангелова, директор на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана.

Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания към областния управител на Видин проведе заседание във връзка с констатираното огнище на инфлуенца по птиците H5N1 в община Камено, област Бургас. Няма разпространение на болестта извън 10-километровата наблюдавана зона около огнището, но въпреки това се вземат превантивни мерки, които са включени в заповед на областния управител. В случай на смъртност повече от 3 % при птиците, незабавно трябва да се уведоми Областната дирекция по безопасност на храните. Превозването на птици трябва да става с медицинско свидетелство за придвижване след извършен клиничен преглед. Издадени са предписания към управителите на птицевъдни обекти в областта.

Да се внимава за опити за телефонни измами сред възрастни хора по малките села във връзка с болестта "птичи грип". За това апелира комисар Ваньо Димитров, заместник-директор на Областната дирекция на МВР във Видин. Той подчерта, че в селата ще бъдат раздавани брошури с превантивните мерки за неразпространение на инфлуенцата при птиците. Всички превантивни дейности са безплатни. През вчерашния ден са предотвратени пет опита за телефонни измами в селата Ружинци и Дреновец. Измамена обаче е била жена от село Ружинци.

Животновъди от Видинско се срещнаха с областния управител Момчил Станков. Фермерите потърсиха съдействие за решаване на проблем с осигуряването на пасища за животните им. Липсата на достатъчно пасища според фермерите поставя под въпрос съществуването на стопанствата им. Директорът на Областна дирекция "Земеделие" Емилиян Енчев разясни нормативната уредба относно ползването на пасища и ливади от държавния и общинския поземлен фонд и покани животновъдите да се информират за възможностите в дирекция "Земеделие". Емилиян Енчев препоръча на фермерите да учредят собствено браншово сдружение, като обърна специално внимание на осигурените по Закона за собствеността и ползването на земеделски земи преференции за животновъдите, които им позволяват да наемат пасища и мери без търг. На срещата присъстваха и кметове и представители на общините. Областният управител се ангажира да съдейства за по-добра връзка между държавната и местната власт и фермерите. Момчил Станков призова частните стопани да бъдат по-активни като заинтересована страна.

Изпълнението на Оперативните програми в област Видин за първия програмен период отчетоха от Областния информационен център (ОИЦ). Първенец по привлечени средства от европейския съюз е Община Видин- 28 проекта на стойност близо 114 млн. лева. Това каза Цветомир Ценков, експерт от ОИЦ- Видин. Най-големите бенефициенти- общините, са усвоили повечето средства по оперативната програма "Околна среда", откъдето се финансира и проектът за водния цикъл на Видин и регионалното депо за отпадъци.

Основните параметри на проекта за Бюджет 2015 на Берковица вече са ясни. Общината започва новата финансова година с близо 12 милиона лева. Тази цифра се формира на базата на местните приходи, увеличените субсидии от централния  бюджет и привлечените средства по програми и проекти. Планът за приходи за държавна дейност е увеличен със 197 525 лв. Няколко дейности влизат в тази сметка- повишен е стандартът на един ученик с 30 лева, на едно дете в детска градина- 37 лв., на дете в детска ясла- 239 лв, увеличени са стандартите за социалните домове - 3 % и читалищата- 8 %. Стандартът за общинска администрация е намален- 2 %. Бюджет 2015 г. отново е социално ориентиран. Дейностите на детските градини, детската ясла и социален патронаж отново ще бъдат дофинансирани, като събираните такси не се увеличават и покриват по-малко от половината разходи за тези социални услуги. 150 лева се залагат за всяко родено дете през тази година, 20 000 лв.- за подпомагане на дейността на клубовете на възрастни и увредени хора в общината, 50 000 лв.- за спортните клубове, 7 000 лв.- за Туристическо дружество - Берковица и 10 000 лв.- за социално подпомагане. Общината  ще продължава да полага усилия за привличане на  допълнителни средства за ремонти, строителство и инвестиции чрез използване на еврофондовете и други програми и проекти.

Областният управител на Враца Малина Николова върна две решения на доскорошните си колеги от Общинския съвет в града под Околчица. Така решенията ще трябва да бъдат обсъдени и гласувани повторно- това ще се случи на извънредното заседание на местния парламент, насрочено за 17 февруари. Първото решение, върнато от Николова, беше взето на 27 януари и касаеше отчета за изпълнението на плана за приватизация и следприватизационен контрол през 2014 г., нов план за тази година, списък на обектите, включени в програмата за приватизация, отчет на разходите и бюджетна карта на прогнозните приходи и харчове на звеното за приватизация. Малина Николова смята за незаконосъобразно и решението на съветниците, с което те стартираха процедура за приватизация чрез публичен търг с явно наддаване, на два незастроени общински имота в ж.к. "Дъбника".

Последно публично обсъждане на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие се проведе в Белоградчик. Четири са приоритетите за развитие, обхващащи подобряване на инфраструктурата в областта на градската среда, култура, образование, здравеопазване и социални услуги. Общо 37 проекта са предвидени за разработване.

Кметът на Белоградчик Борис Николов продължава обиколка из селата на общината. Той запознава жителите с постигнатите резултати от изминалите три години от мандата и реализираните по-значими обекти. Брошура се раздава на всеки жител от общината, като в нея на достъпен език е обобщено постигнатото, както и заложените дейности за развитието на региона както през 2015г., така и за програмния период 2014-2020 г. Трите приоритета в развитието на общината са посочени в нея. Първо място е отредено на програмата за енергийна ефективност. Вторият приоритет за годината е развитието и разширяването на туристическите  атракции. Подобряването и развитието на градската среда са поставени на трето място. Срещите протичат като дискусия, по време на която местните хора поставят своите проблеми и се обсъждат възможните стъпки за тяхното решаване. Такива срещи са предвидени да се проведат и по квартали в града, както и със съсловни организации на лекари, учители, пенсионери.

1130 клиенти са посетили приходната администрация в Монтана по повод подаване на данъчни и осигурителни декларации и уведомления за трудови договори. 1080 са посетили териториалната агенция заради въпроси, свързани със здравния статус, а 425- за уточняване на задължения по справки, получени чрез електронната услуга "Справки за задължения". За 325 причината е била подаване на заявление за подаване на документи по електронен път, за 300- необходимост от издаване на документ, а за 190- регистрация и промени в регистрацията. 165 са го направили поради необходимост от издаване на ПИК /персонален идентификационен код/, 155- от получаване на информация, а 310- на формуляри.

Постоянното присъствие на Земеделския народен съюз получи мандат да води разговори с останалите партии от коалицията "Български демократичен център", за да реши какво ще е участието на съюза на предстоящите местни избори. Това реши Управителният съвет на организацията, който се събра в неделя, съобщи заместник-председателят на 43-о Народно събрание и депутат от Врачански избирателен район Явор Хайтов. Той обясни, че са възможни два пътя за участие в местния вот: първият дава възможност съюзът да се регистрира в Централната избирателна комисия и по места да се коалира, според преценката на своите структури. Втората възможност е да се регистрира като част от коалицията Български демократичен център и по места да води преговори за коалиции с партиите от коалицията, но и с други евентуални партньори.

От днес започва настаняването на 40 деца, лишени от родителски грижи в защитени жилища в Мездра. Постройките са изградени с европейски пари. Децата, които ще бъдат настанени там са живели досега в различни институции в Мездра, Берковица, Бяла Слатина и Търнава. За живота на децата, в среда близка до семейната, ще се грижат 37 души медицински персонал и служители.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование трябва да реши проблема с транспорта на учениците, заяви областният координатор на Синдиката на българските учелите (СБУ) във Видин Евлогия Манджукова. В момента учениците над 16 години нямат право да се возят с училищните автобуси. Най-засегнати са учащите в професионалните и профилираните гимназии, обясни синдикалният лидер. Евлогия Манджукова добави, че учениците отпадат по социални причини, защото родителите им нямат пари за транспорт. Проблем е и липсата на редовни автобуси до населените места. Видинска област е сред малкото в страната с утвърдена транспортна схема. Прави се всичко възможно учениците да бъдат обхванати, обясни областният координатор на СБУ.

Над 80 творби са постъпили за участие в конкурса на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин "Магията любов", посветен на Деня на влюбените- 14 февруари. Срокът за участие в конкурса за рисунки, есета и стихотворения изтича на 11 февруари, след което жури ще оцени творбите. Специална награда ще има и за най-харесваното произведение от потребителите в социалната мрежа.

Фотоизложба "Дива любов" ще бъде открита утре, 10 февруари, от 12,30 ч в Природо-защитен център "Натура" във Враца. Тя е посветена на 14 февруари- Деня на влюбените, каза за Радио ВИДИН Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Изложбата ще покаже интересни кадри от брачното поведение на различни животни, срещащи се на територията на Природен парк "Врачански Балкан". Всеки от гостите на изложбата ще има възможност да изработи екстравагантна картичка- влюбено таралежче за предстоящия празник на св. Валентин. По време на инициативата ще има и томбола за най-чаровна снимка на двойка животинки. Ученици от Природо-математическата гимназия във Враца и СОУ "Христо Ботев" ще напишат или нарисуват своето любовно послание на специално табло. Изложбата ще продължи до края на месец февруари.

Младежката организация на Български червен кръст (БЧК) във Видин инициира фондонабирателни акции по повод Деня на влюбените- 14 февруари. От сряда във видинските училища ще се събират средства за деца в неравностойно положение. "Младежите са изработили картички и пожелания. Подготвяме различни пакети за деца в риск. Миналата година, благодарение на техните кампании, сме подготвили за коледните празници около 77 пакета за децата", каза директорът на Областния секретарят на БЧК- Видин Цветелина Петрова.

Във Враца организират благотворителен концерт, на който ще се събират пари за лечението на 2-годишния Йоан Кръстев, който страда от онкологично заболяване, съобщиха от местната управа. Организатори на проявата са ученици от ХІ "г" клас на Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Ценов". Те канят всички, които имат желание да помогнат, на 10 февруари /вторник/ от 18.30 часа в градската концертна зала.

Снимка: Община ВидинОбщина Видин кандидатства за Гинес с най-дълга мартеница. Старт на инициативата дадоха самодейци от читалищата в общината. Тя преминава под наслов "Честита Баба Марта, Свят!". Участниците са силно мотивирани да поставят нов рекорд. Техният ентусиазъм се предава и на много други жители на селищата, които се включват с готовност да помагат. Готовите кълбета с бяло-червена нишка ще бъдат съединени и на 1 март рано сутринта мартеницата ще се измери в присъствието на нотариус. След това ще украси площад "Бдинци". В същото време деца, облечени в бели и червени тениски, ще се подредят в жива мартеница, както бе и миналата година. Само че този път техният брой ще е още по-голям - над 800 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00