Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит празник, пчелари!

Да са им пълни килийките на пчеличките и тенекийките на пчеларите, да ги пази Св.Харалампий

4
За празника пчеларите от Враца си омесиха специална питка с пчела
Снимка: Жоро Александров
На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий - християнският светец-лечител. Свети Харалампий, според поверието, държи всички болести и най-вече чумата. За празника се месят питки, които се мажат с мед и се раздават за здраве. Единствено на днешния ден пчелният мед може да бъде осветен и се пази вкъщи за лекарство през годината. Свети Харалампий е покровител на градинарите, овощарите, но най-вече на пчеларите.

Дни преди празника, за да почетат своя светец, ценителите на меда от общинското пчеларско сдружение във Враца се събраха на дегустация. Там бе и Жоро Александров. Дружеството наброява 35 души- регистрирани пчелари. Председател на организацията е Иван Палушев:

"Основните проблеми пред пчеларите са пръскането на посевите, нерегистрираните пчелари и неспазването на Наредба № 15. Разединението в бранша същи пречи"- коментира Иван Палушев, като сподели, че ще направят неформално обединение с пчеларите на Монтана и Видин.

Иначе пчеларите от общинското дружество във Враца се стремят да популяризират пчелните продукти сред младите, като идеята им е да влязат в училищата и да се срещнат с децата, за да им обяснят полезните свойства на меда.

Един от най-сладкодумните пчелари във Враца е Кирил Димитров. От разказа му ще разберете кое е общото между Карл Маркс, Господ и.... папа Франциск.

СнимкаВ "Земята, която ни храни" засягаме и тема, с която да информираме земеделските стопани за техен ангажимент при ползването на земеделски земи. Новият програмен период идва с нови правила за земеделците- при заявяването на площи за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ за Кампания 2015 година се регистрира правно основание за ползването на земите. Как се доказва правно основание- разясненията са от директора на Областна дирекция "Земеделие" във Видин Емилиян Енчев.

"Правно основание се доказва с един от следните документи- нотариален акт, договор за наем или аренда, договор за предоставяне на земеделски земи на кооперация, или споразумение за ползване на площи. Регистрирането на правно основание се извършва в общинските служби по земеделие по местонахождение на имота."


Ако не бъде регистрирано правно основание, няма да може да бъде получено подпомагане за обработваните площи. Крайният срок за регистрация на правно основание е 15 февруари, но поради това, че софтуерът все още не е сработил, регистрацията ще се извършва по време на цялата кампания. Какво да направи един собственик на земеделска земя, когато: няма сключен договор за наем или аренда; собствеността е възстановена на наследниците; собствеността е възстановена на съпруга, а съпругата заявява земите за подпомагане- чуйте подробностите в звуковия файл.

СнимкаВ предаването говорим и за мерките за недопускане на проникването и разпространението на болестта "птичи грип" на територията на региона, които бяха въведени и приети със заповед на областния управител на Видин Момчил Станков на заседание на Областната епизоотична комисия. Разпореждането е във връзка с констатирано огнище на инфлуенца по птиците в област Бургас. "Успокоителното е, че до момента на територията на област Видин не е регистриран случай на опасното заболяване", съобщи Валери Велков, началник отдел „Здравеопазване на животните” в Областна дирекция по безопасност на храните. Иначе в региона има три птицевъдни обекта за бройлери, които са с капацитет около 800 000 птици. Има и една фамилна ферма за 1700 кокошки носачки, Всички останали се водят "заден двор".

Не са констатирани измръзвания по есенните посеви в Монтанско, през февруари условията за селскостопански дейности ще са благоприятни, а температурите леко ще се повишат- това каза пред Любо Андреев директорът на ХМО Монтана Леночка Ангелова.

"Засятата по-късно пшеница ще навлезе във фаза братене. Есенниците ще се изравнят във фенологично отношение и ще подобрят общото си състояние."

Ще има ли още капризи на времето през февруари и какво още да очакват земеделските стопани- чуйте в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40