Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 февруари 2015 година

Снимка: Анжела Каменова

Първото пробонабиране за изследване качеството на водите в българския участък на Дунав беше извършено при видинското Ново село след инцидента на румънското пристанище Молдова Веке, където потъна баржа с торови препарати. Басейнова дирекция- Плевен е направила предписание до Изпълнителната агенция по околната среда и водите за започване на мониторинг на качеството на речните води. Това каза инж. Веселин Монев, директор на дирекция "Контрол" в Басейнова дирекция - Плевен. Пробонабирането при Ново село бе извършено с помощта на катер на Гранична полиция, а резултатите се очакват в най-кратък срок. Ако има евентуално замърсяване, то ще достигне българския участък най-рано утре по обяд.

Няма опасност за Видин и целия българския участък по река Дунав да настъпят опасни последици от инцидента с потъналата баржа в румънски води. Това заяви областният управител Момчил Станков след заседанието на Кризисния щаб във връзка с инцидента. Предприети са мерки за установяване на евентуални замърсявания. Поддържа се постоянна връзка с компетентните държавни институции и служби, подчерта областният управител на Видин.

Няма опасност от замърсяване на водите на река Дунав, каза за "Хоризонт" и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева: "Съгласно изчисленията, направени от колегите, течението от мястото, където е възникнало събитието, което е на 200 км нагоре, ще дойде към български води след 35-40 часа след възникване на събитието."

От Международната комисия за опазване на река Дунав е получена информация за характера на товара на потъналата баржа и за първите резултати от мониторинга на водите на река Дунав в румънския участък. Баржата е била натоварена с 850 тона азотни торове. Товарът е опакован в торби с тегло 500 кг с двойна обвивка. Изводът след анализите, направени от Националната администрация "Румънски води" след произшествието е, че няма съществени промени в състоянието на качеството на водите надолу по течението на р. Дунав.

В област Видин няма язовири, които да застрашават населението, предадоха за Радио ВИДИН от териториалното звено на Напоителни системи. Язовирите, за които отговаря Дружеството в региона, са 8 и сред тях няма такива в предаварийно състояние. Основен приоритет през 2015 година е състоянието на язовирите, речните корита и свлачищните процеси. Единен орган ще контролира експлоатационното състояние и изправността на тези съоръжения- Държавна агенция за метеорологичен и технически надзор. Това съобщи в Монтана началникът на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", главен комисар Николай Николов.

Случаите на хора, получили счупване от падане, зачестяват във Видин. Градът не се почиства достатъчно от сняг и лед. Това каза д-р Любомир Виденов- завеждащ Центъра за спешна медицинска помощ във Видин. Той посочи още, че сериозен проблем е било и разчистването на паркинга на линейките пред Центъра за спешна медицинска помощ във Видин. От Общината  напомнят на всички ползватели на недвижими имоти за задължението им да почистват от сняг, лед и ледени висулки прилежащите тротоари, входове, изходи, паркинги, гаражи, подстъпи към сградите. Служители на Контролния инспекторат към Община Видин ще провери до края на седмицата спазва ли се изискването, каза за Радио ВИДИН началникът на Инспектората Тодор Мицев.  

Община Видин е възложила на фирмата, която изпълнява изграждането на водопровода и канализационната мрежа по проекта за водния цикъл в града, да изготви график. Съобразно изискванията на Общината, с отварянето на асфалтовите бази и настъпването на пролетта, трябва да започне асфалтиране на улиците в града, заяви изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов.

Видинският окръжен съд не даде ход на дело за убийството на 11-годишния Станислав от видинското село Лагошевци. Причина за отлагането е, че подсъдимият, британски гражданин, не е получил обвинителен акт. "Няма данни, че е връчен обвинителният акт на подсъдимия, и че е получил призовка по делото преди повече от седем дена. Също така нередовно призовани са наследниците на починалия- бащата и майката, а те имат права, евентуално, за конституиране като частни обвинители и граждански ищци"- каза председателят на съдебния състав Люлин Лозанов. Следващите заседания по делото са насрочени за 19 и 20 март тази година.

Враца е първият град в България, който внесе искане за отпускане на финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради в Българска банка за развитие (ББР). Това съобщават от Общината. Заявлението е подадено днес от заместник кмета Красимира Георгиева и е предадено на Ангел Геков- председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на ББР. Документите за финансиране са на сдружението на собствениците от блок 1 в жк "Младост" във Враца, които подадоха заявлението си в Общината на 6 февруари.

С атрактивна визия на своя щанд Община Враца участва в Международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо", която днес бе открита в София, съобщават от местната управа.  "Много ми хареса щандът на Враца! Вярвам, че пак ще сте победители"- каза при посещението си на място министърът на туризма Николина Ангелкова. Десетки гости си направиха снимки за спомен с тракийския цар и царица, които им поднасяха хляб от лимец и вино. Мотото на представянето тази година е "Враца- град на съкровища".

Собствениците на жилища в Мездра са изправени пред сериозен проблем при регистрирането на сдружение за безплатното саниране на жилища по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Пречка за сформирането на сдружения са многото необитаеми жилища, повечето от собствениците на които са в чужбина. Разяснителна кампания за правилата за безплатното саниране се провежда в община Мездра. Жилищните сгради в града, които отговарят на условията на програмата, са общо 18.

Кампания за озеленяване на града започва в Берковица. Инициатива "Да си върнем зеленината на Берковица" е на кмета  Димитранка Каменова. Кампанията ще продължи през цялата пролет. Граждани и инициативни групи ще могат да получат безплатно фиданки. Жителите на общината ще могат с тях да направят озеленяване в дворовете си. Раздаването на посадъчен материал през пролетта ще е след подаване на информация и одобрение на избраните площи от експерти на общинска администрация. Подаването на информация и предложения за озеленяване на междублокови пространства и обществени площи ще става на тел: 89 127 или в Центъра за услуга и информация на гражданите, който се намира в сградата на Общината. Целта на кампанията е зеленината в Берковица през следващите години да бъде увеличена.

Традиционното пчеларско изложение в Мездра беше открито днес при голям интерес. Пет производители от общината се включиха в него- доайенът Васил Георгиев- на 80 години от село Лик, Ивайло Митов от Крета, Борис Дамянов от Горна Бешовица, Иван Братинов от Горна Кремена и Илия Иванов от Люти брод. Изложбата-базар на мед и пчелни продукти "Пчеларство 2015" беше организирана от Пчеларско дружество "Нектар", Община Мездра и Общинска служба "Земеделие". Изложбата беше открита от Георги Валентинов, заместник кмет на община Мездра. Пчеларите подредиха различни видове натурален пчелен мед- акациев, билков, липов, манов, пчелни продукти- пчелен прашец, пчелен клей (прополис), както и различни пчелни пособия- восъчни основи, кошерища, пчелни рамки.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00