Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 февруари 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН


Видинската професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" отбеляза 130 години от рождението на своя патрон. "В духа на посланията на нашия патрон- "Повече човечност, повече просвета, повече светлина- и може би тогава ще има и повече доброта и повече успех"- каза директорът на училището Мариета Георгиева. Петима от завършващите тази година ученици са приети за студенти в специалност по избор на Техническия университет в Габрово. Евелина Крумова, Венцислав Николов, Кристиян Николов, Александър Николов и Кристиян Иванов вече са студенти в Габрово, благодарение на отличните си резултати в национални състезания по електроника и електротехника и по български език и литература.

Форум за развитието на Северозападна България събра повече от 100 участници в Монтана.
Народните представители от региона от всички политически партии, представени в 43-то Народно събрание, областните управители, председателите на общинските съвети и кметовете на общините от областите Видин, Враца и Монтана, както и представители на бизнеса взеха участие в срещата. Вицепремиерът по координацията на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, министърът на икономиката Божидар Лукарски и председателят на парламентарната комисия по местно самоуправление Найден Зеленогорски се включиха във форума. Инициаторът на днешните дискусии- депутатът от Монтана Борислав Великов, обяви че 15-те народни представители от региона ще работят заедно, за да се изработят конкретни мерки за целенасочена подкрепа на трите северозападни области. Планът за действие трябва да бъде внесен в Народното събрание до Великден.

"Обществен съвет за развитие на област Видин" се проведе с неправителствения сектор във Видин по инициатива на народния представител от АБВ Иван Иванов. Участниците обсъдиха предложения за допълнения към стратегията за прилагане на интегрирани териториални инвестиции в Северозападния регион. Гост заседанието беше Иван Аспарухов - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Той подчерта, че планирането за развитие на областно и общинско ниво е безперспективно. Правителствената програма за регионална политика предвижда изработване на цялостна Стратегия за икономическо възстановяване на изостаналите райони от Северозапада, в които са включени Видин, Враца и Монтана. Красимир Михайлов от гражданско движение "ДНЕС" запозна заместник- министъра на регионалното развитие с идеята отново да заработи минералният извор край село Сланотрън, а с разработката на селището като спа център биха се осигурили 2000 работни места. Други мерки, които бяха предложени да се включат в стратегията за развитие на Северозапада, са възстановяване на летището, газификация на региона и удобна връзка със сръбските железници, както и единен пазар на селскостопанска продукция от български, сръбски и румънски производители.

Няма индикация за замърсяване на водите на река Дунав, след като на 11 февруари баржа с 850 тона торови препарати на борда потъна при румънското пристанище Молдова Веке. Това каза Михаела Илиева от Басейнова дирекция за управление на водите- Плевен: "Направени са две последващи проверки- на 13 февруари вечерта, на следващия ден сутринта. Това са последните направени проверки. Няма констатирани замърсявания и всички изследвани показатели са в нормите." Министерството на околната среда и водите е информирано от румънската страна, че местната пристанищна администрация е предприела мерки за изваждането на товара на баржата. Екип на Администрацията на Румънски води от Банат ще бъде непрекъснато на мястото на инцидента с цел мониторинг на качеството на водите в района. Румънското Министерство на околната среда, водите и горите има ангажимент да изпраща информация през Системата за ранно предупреждение на Международната комисия за опазване на река Дунав само в случай на възможно трансгранично въздействие.

Извънредно заседание на Общински съвет - Враца ще се проведе утре(17 февруари). Основна точка в дневния ред е приемането на бюджета на общината за 2015 година. "Изключително труден, но реално изпълним бюджет, с най-важните приоритети, които са предвидени в него. Става дума за финансова рамка в размер на 44 810 291 лева. В сравнение с първоначалния план за миналата година, този бюджет е с 2 190 230 лева повече. Поставили сме си амбициозни задачи, без увеличаване на данъците и таксите през тази година, да съберем повече приходи от текущи и просрочени задължения за данъци и такси към Общината"- коментира в аванс параметрите на бюдежта за 2015 г. кметът Николай Иванов.

Българските граждани вече могат да се информират за минималните ставки на възнагражденията, работното време и отпуските в страните от Европейския съюз
и държавите- страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство през сайта на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Данните са събрани и обработени от експерти на Инспекцията по труда, а информацията е предоставена от оторизирани държавни органи в съответните държави или от сайтове, препоръчани от тях. Публикувани са и линкове към тези сайтове.

Първият договор за целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради подписаха днес кметът на Община Плевен Димитър Стойков и Мартин Захариев- експерт управление "Кредитиране на малък и среден бизнес" при "Българската банка за развитие" АД. Това съобщават от местната управа. Областният управител на област Плевен Ралица Добрева ще положи подпис в сряда. Договорът се сключва със сдружение на собственици в жилищен  блок "Спартак" /бул. "Г. Кочев" 14/ с общо 64 жилища.

МБАЛ "Света Петка" във Видин обяви обществена поръчка за доставка на лекарствени продукти
по две обособени позиции: обособена позиция №1 - лекарствени продукти, включени в Приложение №2 на позитивния лекарствен списък; обособена позиция №2 - лекарствени продукти, които не са включени в Приложение № 2 на позитивния лекарствен списък. Допълнителна информация и документи, свързани с поръчката могат да бъдат получени на сайта на МБАЛ "Света Петка" АД:http: //www.mbal-vidin.com/. Прогнозната обща стойност на поръчката е: 104 960,00  лв. без ДДС. Крайният срок за получаване на оферти е до 16:00 часа на 11.03.2015г. Офертите ще се разгледат на 19.03.2015 г. от 14:00 часа в кабинета на Икономическия директор в сградата на МБАЛ "Света Петка" АД, ул. "Цар Симеон Велики" №119, ет.1.

Трети конкурс "Летене по Радичков" за есе и илюстрация се организира в Берковица. Инициатори са Общината, гимназия "Д-р Иван Панов" в града, Издателска къща "Анубис" и Българско училищно настоятелство- Берковица. Темата на конкурса е "Винаги се връщам към мястото, където съм роден. От там се зареждам с енергия. Всичко беше подредено.. После разбрах, че това е хармония…" (Йордан Радичков). Ученици от 8-ми до 12-ти клас от областите Монтана, Враца и Видин могат да участват в надпреварата. Крайният срок за изпращане на произведенията е 30.04.2015 г. на адрес: 3500 гр. Берковица, ул. "Д-р Иван Панов" №2, Гимназия "Д-р Иван Панов" или на  e-mail: gipb@abv.bg. Финалът и награждаването ще бъдат  на 11.05.2015 г.- Патронния празник на училището,  в Гимназия "Д-р Иван Панов" в Берковица.

ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин отбеляза днес патронния си празник.
Много официални гости, сред които и възпитаници на училището, присъстваха на тържеството. Празникът честити директорът Румяна Петрова. "Всички ние днес честваме държавника и мъдреца Антим I, защото, следвайки делата на такива като него, можем да бъдем достойни за днешното трудно и също така славно време, каквото е времето, в което е живял Екзарх Антим"- каза в приветствието си началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева. Училището се премести в нова сграда през 2012 година, която поетапно беше ремонтирана. Зданието беше официално открито днес, а лентата прерязаха народният представител Михаил Миков и изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов. Кът на спортната слава беше открит след това във фоайето на първия етаж.

Света литургия ще бъде отслужена утре, 17 февруари, по повод  124 години от избора на Кирил за Видински митрополит. Богослужението ще започне в 9 часа в  катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски". Светата Литургия ще бъде отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и духовници от Видин. Богослужението ще бъде извършено над светите мощи на митрополит Кирил, които ще бъдат Свети Престол. Литургията ще бъде отслужена по древния чин, така както християните са почитали от първите векове своите наставници и учители във вярата, съобщават от Видинската митрополия.

Едно от най-интересните и успешни български заглавия за 2014 година ще бъде представено във Видин утре от 18.00 часа. Това е "Северозападен романь" от Стоян Николов-Торлака. Романът беше  представен във Враца в неделя, а днес е представянето му в Монтана. Творбата показва колорита на Северзапада, но действието би могло да се развива и във всяко малко населено място в България. Той кара читателя да спре по средата на изречението, за да се смее с глас на неустоимия (макар и грубоват) северозападен хумор. Романът ни кара и да се замислим над много реални проблеми на обществото ни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца откриха "Забавно лято в библиотеката" в Мездра със собствена програма

С разнообразна програма, измислена от няколко деца, живеещи в района на площад "Македония", започна традиционната инициатива "Забавно лято в библиотеката" в Народно читалище ”Просвета 1925” Мездра. Радина Вандова, Виктория Павлова, Георги Иванов, Дара Иванова посетиха предварително библиотеката и предложиха да покажат на присъстващите..

публикувано на 02.07.24 в 08:27

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02