Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университетски център за обучение се разкрива в Монтана

Служителка от Община Бойчиновци ще учи в университетския център

Снимка: Радио ВИДИН

В Монтана ще има център за изнесено обучение на Варненския свободен университет. Още от следващия месец желаещите могат да се запишат за магистратура, а от есента и за бакалавърски специалности.

От месец март кандидатите могат да се запишат да учат за магистри. Специалностите съобщи заместник областният управител на Монтана Нина Петкова:

"Единият профил е "Дигитален маркетинг и уеб дизайн", другият е "Управление на международни бизнес проекти"." 

За новата учебна година центърът за изнесено обучение в Монтана предлага четири бакалавърски специалности.

"За бакалавърска степен, задочна форма ще бъде от есента, ако отново успеем да съберем студенти... Значи професионално направление "Администрация и управления"- два профила-  "Международен бизнес мениджмънт" и "Мениджмънт на туризма". Профил направление "Информатика и компютърни науки"- профилът ще бъде "Информатика и компютърни науки", професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия"- профилът е "Строителство на сгради и съоръжения", професионално направление "Изобразително изкуство"- профилът- "Мода и мениджмънт в модата"."  

СнимкаОбластната управа в Монтана е направила проучване сред завършващите 11 и 12 клас, за да разбере имат ли желание да продължат висшето си обучение в родния град. От 1032-ма ученици положителен отговор са дали 959. Първият кандидат-студентски тест за Варненския свободен университет ще се проведе на 25 и 26 февруари в гимназията по строителство и геодезия в Монтана. Таксата за участие е 45 лева. Семестриалната такса за обучение в университета е 980 лева.

"Най-голямото предимство на центъра в Монтана е възможността студентите да спестяват всички разходи за издръжка и пътувания. Един от записалите се тази есен студенти от Монтана ще получи сумата като стипендия", съобщи областният управител Ивайло Петров. Парите ще бъде осигурено от него и заместниците му – Нина Петкова и Петър Петров.

СнимкаОбщина Бойчиновци ще се възползва от разкриването на изнесен център за обучение в Монтана на Варненския свободен университет. Кметът Светлин Сретениев вече е провел разговори с представители на висшето учебно заведение. В бюджета на общината има заделени средства:

"Да изпратим една от служителките на Община Бойчиновци да завърши магистратура за европроектите, понеже разбрахме, че в Монтана се разкрива филиал към Варненския университет. Това момиче има магистърска степен, но не европроекти, а има желание да учи."

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 септември 2024 година

Продължително  безработните лица  в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима.  Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за..

публикувано на 30.09.24 в 18:05

БДЖ с промени в разписанието на влаковете

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври , съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски..

публикувано на 30.09.24 в 14:00

Намалява пътният травматизъм в област Видин

Намаление на пътния травматизъм на територията на област  Видин отчита статистиката за настоящата година.  С почти 100 по-малко са пътнотранспортните произшествия през 2024 година, сравнено с миналите 12 календарни месеца,  съобщи главен инспектор Владимир Герасимов , началник на сектор "Пътна полиция". " От началото на годината до..

публикувано на 30.09.24 в 12:58

Театрали получиха награди на фестивал в Лом

Театралният състав към Дома на енергетика в Козлодуй спечели голямата награда на фестивала на любителските театри в Лом с постановката „Глас народен” от Бранислав Нушич. Отличието бе връчено от председателя на Народно читалище „Постоянство 1856” Недялка Трайкова. Специалната награда на Община Лом отиде при театралите от Костинброд към Народно..

публикувано на 30.09.24 в 11:42

Автомобил самокатастрофира във Враца

Лек автомобил е  самокатастрофирал  на кръстовището на бул. “Мито Орозов“ и ул. “Околчица“ във Враца тази нощ, около 03:10 часа. Колата е била управлявана от 38-годишна жителка на село Алтимир. Пробата ѝ за алкохол е била положителна – 1,76 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 30.09.24 в 11:01

Павилион за билети е разбит в село Гара Орешец

Неизвестен извършител е разбил будка-контейнер за продажба на билети , която се намира в градинката до жп гарата в с. Гара Орешец . Престъплението е извършено във времето от 28-и до 29 септември. Откраднати са 392 лева, мобилен телефон и служебен печат. Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. По случая работи полицията в..

публикувано на 30.09.24 в 10:56

Детски конкурс събира творби в Берковица

Община Берковица участва в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, под мотото „Бъди смел, бъди добър!“, организирана от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Целта на кампанията е да се обърне внимание към случаите на насилие над деца и между деца, да се промени обществената нагласа по темата, за да има..

публикувано на 30.09.24 в 10:07