Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Холокоста- случилото се не трябва да се забравя

Паметник в Лом, построен в памет на българските евреи
Снимка: Румен Илиев
В обществения час в "Посоките на делника" този вторник говорим за Деня на Холокоста в България, който се отбелязва днес, 10 март. Именно на днешната дата през 1943 година, след широк обществен натиск, българският парламент отменя заповедта на правителството на Богдан Филов за депортация и така спасява всички евреи, граждани на България от сигурна смърт. Макар хиляди други хора от Македония и Беломорска Тракия да нямат този късмет, спасяването на българските евреи е събитие без прецедент в световната история и остава в народната памет като символ на колективната сила на обществото ни.

Именно за това си спомняме днес- в деня на Холокоста в България- как интелигенция, Църква, общественици, обикновени работници и селяни, държавни служители и политици,  независимо от партийната си принадлежност се обединяват около каузата да не дадат българските евреи за депортация и масово унищожение в Германия.

Как еврейската общност в Лом отбелязва тази дата? Свързахме се по телефона с Елин Тодоров, председател на Регионалната организация на евреите "Шалом" в Лом:

"Ние като малка организация отиваме и поднасяме венци и цветя на паметника на депортираните евреи. Всеки един евреин в държавата е очаквал с тревога деня, в който ще бъде интерниран- незнайно къде. Даже да ви кажа и до сега в нашия дом, в мазето, стоят два големи куфара, картонени, които дядо ми е купил за багаж, при евентуална депортация. Такъв е бил политическият климат, такива са били условията. Човешките права са били принизени до крайност, особено на евреите. През март 1943 година, 4 221 души от Беломорска Тракия и от Македония са били интернирани в конски вагони през пристанище Лом за лагерите на смъртта- за Треблинка. Тогава проличава и несъгласието на гражданството с този вероломен акт."


В разговора с Елин Тодоров стана дума и за видинската Синагога, чиято сграда от години се руши. И се питаме, кога във Видин малкото останали евреи ще има къде да почетат жертвите на Холокоста.

Синагогата във Видин"Синагогата във Видин е собственост на еврейската общност в града. Синагогата във Видин е обект, който организацията на евреите "Шалом" няма нито намерението, нито средствата да възстанови самостоятелно. Като част от историческото наследство на Видин, очакваме инициативата да се води от българската държава. Ние сме предоставили на Министерството на културата още преди три правителства, без да броим служебните, правото на безвъзмездно и безсрочно ползване на руините на Синагогата. Това означава, че еврейската общност не търси някакви материални придобивки от видинската Синагога и ако се намерят ресурси за нейното възстановяване в полза на видинското гражданство, ние предоставяме правото на ползване. Собственост няма да предоставим, защото никога еврейска общност няма да предостави еврейска собственост", каза пред Цветомир Цветанов председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти.

От Радио ВИДИН още по време на управлението на кабинета "Борисов 1" направихме запитване до Министерството на културата, какви мерки предприема или ще предприеме за реставрирането и съхраняването на Синагогата във Видин. Част от отговора е, че:

"Министерството на културата, съобразно своите компетенции и правомощия, ще подкрепя и съдейства за реализацията на всяка инициатива, насочена към опазването на културното наследство на Видин и в частност на сградата на Синагогата."


Около видинската Синагога обаче и днес всичко е обрасло с треви и бурени, и разрухата е навсякъде.

Сътрудникът ни в Лом Владо Недев записа спомените на 90-годишния вече Никола Лисичков, свидетел на посрещането и депортирането на евреите от Лом през 1943 г.

Елин Тодоров пък препредава спомените на своята майка Шели Цветанова, в чиято биография са записани над 50 участия в оперети, както и в три мюзикъла. Многократно е награждавана за своята творческа дейност и е удостоена със званието "Почетен гражданин на Лом".

А на най-хубавото място в Лом, на брега на Дунав, има паметник, построен в памет на българските евреи, които са загубили живота си в лагерите на смъртта. Случилото се не бива да се забравя, то трябва да се предава на поколенията, за да не се повтаря никога повече, особено в 21 век.

Още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45