Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският окръжен съд даде ход на делото за убийството на 11-годишния Станислав от Лагошевци

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Видинският окръжен съд даде ход на делото за убийството на 11-годишния Станислав Мирчов от село Лагошевци. Обвиняем е 74-годишният британец Дейвид Брайсън. Според обвинителния акт, прочетен от зам.-окръжния прокурор Владислав Влашев, на 4 януари 2012 година британецът чрез душене с ръце и долнище на анцуг умишелно умъртвил 11-годишния Станислав, като убийството е извършено по особено мъчителен за детето начин, което е престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 115 от Наказателния кодекс. Дейвид Брайсън заяви пред съда, че не е виновен и че по време на настъпването на смъртта на детето не е бил в Лагошевци. Родителите на момчето - Христина и Веселин, бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци. Двамата предявиха граждански искове за приченени неимущестевин вреди в размер на общо 300 000 лева. 

Съдът разпита 9 свидетели, като първи бяха изслушани родителите на момчето. Христина и Веселин разказаха, че на 4 януари 2012 година изпратили момчето да занесе храна на възрастен мъж от селото, но то повече не се прибрало. Показания дадоха кметският наместник на Лагошевци, жители на селото, учители на Станислав. След заседанието бащата на момчето Веселин Василев коментира:

"Дело цирк! Събират свидетели, които изобщо ги няма. Един каже така, един каже друго. Това дело е цирк от самото начало и така ще си остане."

Веселин Василев се закани делото да стигне и до Европейския съд по правата на човека.

Адвокатът на подсъдимия Ангел Митев заяви, че е доволен от процеса:

"Доволен съм от хода на процеса в по-голямата част. Считам, че съдът извърши действия от обективен характер. Преследваната от нас цел е все още актуална."

Делото ще продължи утре с разпит на още свидетели. Очаква се да бъде разгледано и искането на защитата за промяна мярката за неотклонение на подсъдимия от задържане под стража в по-лека.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 октомври 2024 година

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Според видинчани да спестяваш в крайдунавския град е практически невъзможно. Безплатни продукти за новородени деца от бедни и рискови семейства ще се раздават по процедура „За по-добро бъдеще" на Програма „Храни и основно материално..

публикувано на 04.10.24 в 18:05

Поставят безплатно силанти на деца в област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години започна в област Монтана. Регионален координатор и изпълнител на силанизирането, което е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата, е д-р Пепина Владимирова.  "Всеки един родител, който желае да..

публикувано на 04.10.24 в 16:00

Шофьор получи присъда за причиняване на смърт при катастрофа на път Е-79

Шофьор получи присъда от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок  за нарушаване на правилата за движение с последвало причиняване на смърт по непредпазливост, съобщават от прокуратурата.  Инцидентът е станал на главен път Е-79 след разклона за врачанското село Руска бела в края на миналата година. Обвиняемият управлявал лек..

публикувано на 04.10.24 в 15:52

Започват скринингови прегледи за хронични незаразни болести

Регионалните здравни инспекции във Видин и Монтана организират безплатни скринингови профилактични прегледи и изследвания в рамките на Националната програма за превенция на хронични незаразни болести 2021-2025 г.  Прегледи за диабет тип 2 на хора над 18 години ще се извършват в Медицинския център "Биомед" във Видин. Скрининг за..

публикувано на 04.10.24 в 15:27

Стамбол капия във Видин ще грейне в зелено

Една от емблемите на Видин -  Стамбол капия , ще бъде осветена в зелено по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи - 5 октомври. Над 20 общини подкрепят инициативата и в събота вечерта повече от 30 сгради в цялата страна ще бъдат осветени в зелено - цветът на донорството и трансплантацията, обясни Християн Гьошев от..

публикувано на 04.10.24 в 14:17
Едното намерение е за изграждане на предприятие в село Дъбравка.

Две инвестиционни намерения в Белоградчишко ще разгледа екоинспекцията

Белоградчишкото дружество „Лаф-Велизаров и С-ие“ има намерение да изгради предприятие за производство, разфасоване и преопаковане на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко . Това става ясно от уведомление за инвестиционно предложение, постъпило в Регионалната инспекция по околната среда и водите. Посочва се, че намерението е да се изгради..

публикувано на 04.10.24 в 13:34

Село Липен ще отбележи годишнина на читалището

Празник по повод 98 години от създаването на Народно читалище "Пробуда" в Липен ще се проведе утре, 5 октомври, в монтанското село. Секретар-библиотекарят в културното средище Фидана Томова съобщи подробности за честването: "Този празник го отбелязваме всяка година... Тази година сме поканили няколко други читалища, на които сме били гости,..

публикувано на 04.10.24 в 13:15