Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинските параспортисти са с нова победа

17
Снимка: Нора Йоцова
В сръбския град Зайчар се проведе традиционното международно спортно състезание за хора с увреждания. За трети път представители на различни организации от двете страни на границата премериха сили. Параспортистите се състезаваха в 5 дисциплини: дартс, шах, тенис на маса, мини голф и спортен риболов. Общо в различните надпревари от Сърбия и България се включиха над 70 състезатели. Участваха и по два детски отбора от всяка държава. Самите надпревари започнаха вчера в 09:30 часа и приключиха в 12:30 часа. Организатори бяха градската управа на град Зайчар, Червеният кръст на Сърбия, Фондация "Подкрепа за реализация"- Видин и Гражданско сдружение "Добро дърво"- Зайчар.


"Основната цел на тези спортни игри не е победата, не са медалите, а това хората да се видят, да общуват, да се опознаем още по-добре и леко, но сигурно да премахнем границите помежду си. Тази година имахме много повече записали се за участие състезатели от Зайчар. Това показва, че това, че предишните две години се редувахме в домакинството на игрите, дава резултат в обществото. Това помага на хората с увреждания да разберат, че не са забравени от страна на обществото, да могат да участват, да разберат, че са способни и могат да се занимават и със спорт. Ето това вече е разрушаване на някои предразсъдъци, стереотипи, които има към различните от нас. Надявам се следващите години да можем да разширим регламента с още спортове, защото хората имат желание и за други спортове, като например баскетбол в инвалидни колички и някои други спортове, които най-вероятно ще включим догодина, но това са само идеи са следващите игри, които ще се проведат при вас, във Видин", каза за Радио ВИДИН  представителят на домакините от Гражданско сдружение "Добро дърво"- Зайчар, Душко Перишич.

Българските участници си тръгнаха с осем медала: три първи места в мини голфа, дартс и тенис на маса, три втори места- в дартс, тенис на маса и мини голфа, и две трети- в шаха и мини голфа.
Снимка
Състезанието по риболов се проведе на река "Черни Тимок", като първи стана Драган Митрович, а неговата съотборничка Радмила Пантич стана втора. На трето място остана представителят на Зайчар Илия Андриашевич. При състезанието по мини голф - първо място зае Миладинка Кюревчиева, второ място бе за Албена Миланова, а на трето място остана отново видински представител- Пламен Цветанов. В шахматната надпревара доминираха сърбите - първенец стана Никола Живанович, а втори- Дарко Митрович. Третото почетно място бе за Гошо Йорданов. В тениса на маса обаче по-добре се представиха българите. В призовата тройка влязоха Николай Петров, Ангел Ангелов и Ивица Василевич. Българските представители доминираха и в състезанието по дартс. Точен мерник показаха Радослав Николов и Галя Петрова. Тази им победа изведе отбора на Видин до титлата "Отборен първенец". При децата, въпреки че много по-големият брой участници от града-домакин направиха състезанието невалидно, първенец стана отборът от Зайчар.

"Състезателите бяха подготвени много добре и то си пролича в състезанието. Имахме упорити тренировки, няколко месеца в залата по кинезитерапия за дартс, с тенис на маса, отделно рибарите ходеха на Дунав да упражняват риболова. И за мини голф също проведоха добра тренировка", обясни кинезитерапевтът в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин Павел Павлов, който подготви отбора победител в Третото международно състезание за хора с увреждания Зайчар 2015.
Снимка
И още в предаването "Едно" днес- Детски хепънинг "Щуроландия" за четвърти път събра на празник децата във Видин по повод Деня на детето. Съорганизатори на инициативата бяха Фондация "Подкрепа за реализация", Община Видин, Дамски Лайънс клуб "Вида", Български червен кръст- Видин и Регионална Библиотека "Михалаки Георгиев". Събитието се проведе в Крайдунавския парк, където бяха  разположени множество работилници за малчуганите: "Дърдорковци"- сцена на талантите, "Сръчковци" (арт работилница), "Немирници" и "Скокльовци"- спортни игри на детската площадка, "Многознайковци"- интелектуални игри. Доброволците от младежката организация на БЧК рисуваха лицата и правеха прически на малчуганите. В арт работилницата всички желаещи оцветяваха с боички гипсови фигурки.

Как протече детският хепънинг- обобщение за предаването "Едно" направи организаторът в Центъра за социална рехабилитация и интеграция Аксиния Алексиева:

"Общо взето имаше много възможности, в които децата можеха да се включват и участваха с удоволствие. За нас не е изненада, че всяка следваща година децата стават все повече и повече. Тази година в моята част, която ръководех- "Спортни игри", имахме състезания с колелета. Бяхме подсигурили две колелета. Имаше дечица, които използваха нашите колелета, но пък имаше и такива, които, като разбраха, че има състезание с велосипеди, дойдоха със своите и се състезаваха. Много беше забавно. Най-много деца се струпаха отново на сладоледения щанд. И тази година протече с много удоволствия, много забавления, много усмивки, отново доставихме много радост на децата."  

Подробности по темите в "Едно" можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00