Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две книги представят във Видин по случай юбилея на регатата ТИД

Двамата автори в "Цветовете на деня" с водещ Красимир Каменов
Снимка: Полина Тодорова

Книга за най-голямата в света гребна регата, организирана всяка година по течението на  Дунав и наръчник "Как да предпазим децата от злополуки" ще бъдат представени от авторите им днес във Видин. Събитието е организирано от Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев". Поводът е 60-годишния юбилей на международната регата ТИД. Книгата "Оцеляване по Дунав- от Инголщат до нулевия километър" е на доцент д-р Людмил Георгиев. Доцент д-р Георги Петров е автор на наръчника "Как да предпазим децата от злополуки". Изданието е предназначено както за децата, така и за родители.

Представянето на книгите ще е от 18:30 часа в крепостта "Баба Вида". Двамата автори ще гостуват този следобед в предаването "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН (чуйте в звуковия файл).

Доц. д-р Людмил Георгиев е дългогодишен служител в МВР, понастоящем преподавател по "Криминалистика" и "Съдебни експертизи" в Юридическия факултет при Русенския университет, в Академията на МВР и Варненския свободен университет, вещо лице към Софийски градски съд. Автор е на множество учебни пособия и на художествени книги на полицейско-криминална тематика, както и на поредица от детски настолни игри. Той е дългогодишен участник в регатата ТИД. Пътеписът му "Оцеляване по Дунав- от Инголщат до нулевия километър", онагледен с над 280 негови снимки и три документални филма, представя в детайли всички интересни моменти и преживявания на участниците в най-голямата организирана гребна регата в света, в рамките на необходимите им 77 дни за преодоляването на близо 2500 км от Германия до Черно море.
   
Доц. д-р Георги Д. Петров е работил в системата на МВР като специалист по превенция на детската престъпност и закрила на децата. Той е преподавал е в  Академията на МВР, а от 2003 г. е щатен доцент в катедра "Теория на възпитанието" към Факултета по педагогика на СУ "Св. Климент Охридски". Участвал е в изготвянето на Закона за закрила на детето, Наредбата за реда и условията за предоставяне на полицейска закрила на детето и други подзаконови актове, регламентиращи работата с деца като субект и обект на насилие. Отличен е с почетни значки на Министерството на отбраната като "Отличник на БНА" и на Министерството на вътрешните работи като "Отличник на МВР". За постижения в областта на науката, образованието и културата е удостоен с почетния знак "Неофит Рилски" на Министерството на образованието и науката. Автор е на няколко книги и множество статии. Книгата му "Как да предпазим децата от злополуки" запознава читателите както с различни по своя характер и последици възможности дете да попадне в сложна житейска ситуация, при която да бъде застрашено неговото здраве или живот, така и с необходимите първоначални действия, които трябва да се предприемат в резултат на злополуката. За да може бързо да се реагира при създала се кризисна ситуация, в края на книгата са подбрани и указани адреси и телефони на институции, подпомагащи деца под различна форма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца откриха "Забавно лято в библиотеката" в Мездра със собствена програма

С разнообразна програма, измислена от няколко деца, живеещи в района на площад "Македония", започна традиционната инициатива "Забавно лято в библиотеката" в Народно читалище ”Просвета 1925” Мездра. Радина Вандова, Виктория Павлова, Георги Иванов, Дара Иванова посетиха предварително библиотеката и предложиха да покажат на присъстващите..

публикувано на 02.07.24 в 08:27

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02