Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечтаният дом

7
Снимка: Радио Видин

Във Видин бяха връчени ключовете на новодомците в социалните жилища във видинския квартал "Гео Милев". Настанени бяха 25 семейства. Две години след първата копка, обектите са готови, оборудвани са и приемат първите си наематели. Те ще трябва да заплащат освен консумативите, и наем от около един лев на квадратен метър. Най-големият апартамент е с площ 90 квадрата, най-малкият- 40.

Новоизградените жилища в квартал "Гео Милев" са 4 двуетажни сгради. Домовете са общо 30 с различна жилищна площ. Всяко семейство си има отделен вход, а помещенията са разположени на двата етажа на сградата. Има и обзавеждане - пералня, кухненски шкафове, маса, столове, легла. За семейството на Цецка Йорданова това е сбъдната мечта:


Снимка"От 2008 година живеехме в едно таванско помещение, в което беше много голяма влага. Условията там бяха - колкото ми е банята и тоалетната на вторият етаж тук, толкова ми беше стаята в квартирата. Три момиченца имам, които са на 15, 9 и 7 години. Там също съм плащала 100 лева, но за една стаичка. На свободен наем, но беше голяма мизерия. Ходене по мъките, но с много хубав край, като в приказките. Притеснявам се за зимата, как ще издържим финансово, защото къщата се отоплява само с климатици. Ние сме свикнали на дърва. Да се надявам, че ще успея с тока. Климатиците ме притесняват, защото не съм ползвала климатик до сега и не съм се отоплявала на ток. Интернета и телевизията не са ни приоритет за сега, по-важното е, че си имаме отделни спални и всичко е ново."

За семейството на Цецка Йорданова тази седмица е паметна, защото са се нанесли в новия си дом и са изпратили най-малката от трите сестри в първи клас. Натали Александрова също получи ключ от новото си жилище:

"Целият процес беше около 3 месеца, когато видяхме, че има такъв проект, понеже сме с две дечица и решихме, че имаме възможността да кандидатстваме. Със сигурност има още неща, които могат да се желаят, но като цяло всичко необходимо- има го, което е голям старт за всяко едно семейство. На мен много ми харесва, че жилището е съвременно, с климатик. Няма по-голямо удобство от това, особено за младо семейство, защото старият метод с дървата е доста труден. Трябва да има някой вкъщи, пък всички сме на работа. Така че това е възможно най-удобният вариант", разказва младата жена.

СнимкаВ новият жилищен комплекс изграден по проекта "Съвременни социални жилища в гр. Видин" е помислено и за хората с ограничена мобилност. Пред някои от домовете са изградени рампи за инвалидни колички и там са настанени семейства, в които има хора с увреждания. Маргарита Николова е настанена в едно от достъпните жилища:

" Около 3 години чакаме. Бяхме на свободен наем, панелка, по малко, по-голям наем. Тук ще живеем 4 човека. Малкото ми момченце е със заболявания и затова ни дадоха жилище с рампа. Тези се водят за хора в неравностойно положение и точно за това имаме спалня и долу. Горе е една и долу е една, за да може малкият да има достъп. Сега не е проблем, но с годините той расте и ще става все по-трудно да се качи нагоре. Да, определено ще ни е удобно и за паркинг, и за влизане с количката, и за излизане, и за абсолютно всичко. Няма да се мъчим със стълби, с асансьори и т.н. Защото си е цяло чудо да се качим, в момента живеем на 7-мия етаж и е много трудно и по-трудно ще става определено."

Трябва да признаем, че идеята е много добра - жилищния комплекс има обособени зелени площи около сградите, пейки, достъп от две страни през големи портали. Както вече стана дума има и достъп чрез рампи. В жилище за хора с увреждания се настаняваше и Димо Каменов:

Снимка" Два месеца ни отне цялата процедура. Преди това 2 години бяхме на свободен наем. Тук ще живеем 4 човека. Смятам, че е направено добре, удобно е. Доволен съм. Ще пожелая на моите нови съседи след три години да запазиме това, което сме получили в този му вид. Надявам се да намерим общ език, няма непреодолими неща, стига човек да реши да направи нещо. Не е трудно."

"Домовете, както и хората, имат душа и лице, в които се отразяват тяхната вътрешна същност." Харесвам тази мисъл на Александър Дюма-баща и смятам, че тя добре описва смисълът, който влагаме в думата "дом".

Сега новопостроените социални жилища във видинския жилищен комплекс "Гео Милев" имат вид, който са им придали архитектите. Може би след 2-3 месеца, когато отидем пак да видим как живеят хората в тях, ще видим техният нов излгед. Може би ще забележим индивидуалните щрихи на всяко отделно семейство и почеркът на по-ярките личности сред съседите. Дано хората да запазят добри съседски отношения и да покажат на обществото, че "социалните жилища" имат вече ново лице и нов вид стопани - грижовни, внимателни и пазещи своето имущество.

Цялото предаване "Заедно" чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Видабаскет" победи и "Спартак"

Мъжкият отбор на БК "Видабаскет" записа втора поредна победа в новото първенство на Българската баскетболна лига и оглави временното класиране. В среща от А група, Регион "Запад" видиначни се наложиха с 86:72 точки (28:19; 12:21; 23:16; 23:16) над "Спартак" Сандански в столичната зала "Триадица".  Момчетата на треньора Иван Тилев започнаха по-добре..

публикувано на 20.10.24 в 16:33

Стотици се събраха на фестивала на виното и хорото в Гомотарци

Фестивал  на виното и хорото се проведе за пета поредна година в крайдунавското село Гомотарци. Той се организира от кметството в Гомотарци и местното читалище "Просвета-1928".  Събитието откри кметът на Гомотарци Желязко Станков : "За мен е радост, че нашето красиво село за пореден път е домакин на такова вълнуващо събитие. Днес е празник не..

публикувано на 20.10.24 в 15:13

30% е избирателната активност в Габровница към обяд

В монтанското село избират нов кмет, а кандидатите са двама. Няма констатирани нарушения, като  250 жители на Габровница са преминали през единствената изборна секция до обяд. Това прави около 30% от имащите право на глас за кмет на монтанското село.  "Няма напрежение и нарушения на изборния процес. Всичко е тихо, спокойно, нормално и нямаме..

публикувано на 20.10.24 в 14:58

И днес водата във Видинско остава негодна за пиене

Поради извършване на есенна дезинфекция, до 17.00 часа днес, остава негодна за пиене водата в много населени места в община Видин. От ръководството на "Водоснабдяване и канализация" уведомяват населението на града и селата Новоселци, Слана Бара, Акациево, Рупци, Кошава,Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, Градец,..

публикувано на 20.10.24 в 09:30

Предлагат изменение в Наредбата за организация на движението във Враца

Местната администрация във Враца предлага изменение в Наредбата за организацията и безопасността на движението. Предложението е да се задържат тротинетки и велосипедите на нарушителите, докато не платят глобата за движение в забранените зони.  Причината за затягане на мерките е поради зачестилите инциденти от началото на годината - 2 блъснати деца по..

публикувано на 20.10.24 в 09:24

Удължиха срока за избор на съдебни заседатели за окръжния съд в Монтана.

Общинският съвет в Лом удължи процедурата за определяне на четирима съдебни заседатели за окръжния съд в Монтана. Новият краен срок за подаване на документите е 31 октомври, съобщават от общинската управа.  Изискването към кандидатите е да са дееспособни български граждани на възраст от 21 до 68 години. Да не са осъждани за умишлено престъпление,..

публикувано на 20.10.24 в 09:19

Продължават ремонтните дейности във врачанския квартал "Бистрец"

Напредват дейностите по цялостното възстановяване на пътната инфраструктура в квартал "Бистрец", стана ясно от пресконференция в община Враца.  Към момента са подготвени над 13 улици за асфалтиране, като на три от тях вече е положен биндер и се асфалтират и тротоарите, обясни кметът Калин Каменов.  В средата на август стартираха строително-ремонтните..

публикувано на 20.10.24 в 09:11