Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години отбеляза Исторически музей- Лом

2
Снимка: Владимир Недев

Изложба, проследяваща богатата и разнообразна дейност на Историческия музей в Лом, беше открита по повод навършването на 90 години от основаването на културната институция. Директорът на музея Даниела Замфирова изрази признателността на музейната колегия към основателите, благодарение на които и до днес се съхранява културно-историческото наследство на града.

„Позволете ми да изкажа специална благодарност и на моите колеги Максим Тодоров, Бистра Дамянова, Йордан Йорданов и Мирослава Горанова за професионализма и възрожденския ентусиазъм, който влагат в музейната работа. Благодарим на Община Лом за подкрепата, на нашите дарители, без които би било безкрайно трудно да обогатяваме музейните фондове. Щастлива съм, че и през тази година, 2015 -та, получихме ценни дарения... Благодарим и на нашите партньори: Държавен архив Монтана, Държавен архив Видин, музеите от Монтана, Чипровци, Оряхово, Народно читалище „Постоянство”, учителите и учениците от всички училища в нашия град и неправителствените организации, с които провеждаме различни инициативи...", каза в словото си Даниела Замфирова.

Отец Цветан отслужи тържествен молебен за здраве и благоденствие, а след него уредникът Максим Тодоров откри новата постоянна експозиция на отдел „Художествен”. В нея присъстват творби само на ломски художници, като завършилите Мюнхенската академия Никола Канов и Александър Обретенов, до произведенията на автори, които и в момента живеят и творят в града.Той изрази надежда, че един ден сградата на Девическото училище отново ще стане мястото, където постоянната експозиция ще се разрасне, и където посетителите ще могат да се срещнат с творбите на автори от национално значение.

Специален гост на юбилейното тържество беше мъжкият хор при Народно читалище „Разум” - гр. Монтана. Хористите изпълниха черковнославянски песнопения, произведения от европейската музикална класика, хърватска и грузинска народна песен, песента „Мишел” на Джон Ленън и Пол Маккартни (аранжимент Марио Пенев) и три български народни песни. Поздравителни адреси по случай 90-годишнината на музея бяха получени от Държавен архив Монтана, Регионален исторически музей Монтана, Община Лом, Народно читалище „Постоянство”, Народно читалище „23 септември”, ПГ „Найден Геров”, ОУ „Константин Фотинов”, СОУ „Димитър Маринов”, фондация „Младеново”, Никола Лисичков и др.

Началото на музейното дело в Лом е поставено на 20 септември 1925 година по инициатива на д-р Петър Кърджиев, подкрепен от съмишленици и приятели: Цветан Тодоров, Тодор Велев, Михаил Табаков, Петър Панайотов и др. Така почитатели на историята основават Ломското околийско археологическо дружество „Алмус”. Музеят е местен в няколко сгради до 1959 година. От 1961 година той се помещава в настоящата сграда - бивше кметство и паметник на архитектурата от национално значение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 21 май 2024 година

Културен център „Жул Паскин“ е избран да представлява България в конкурса #RegioStars на Европейската комисия. Община Видин участва в конкурса с проекта „Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“. Поканата е от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“. Конкурсът..

публикувано на 21.05.24 в 18:00

Тежка катастрофа блокира движението във Враца

Моторист е загинал този следобед при тежка катастрофа във Враца. Инцидентът е станал към 17 часа на кръстовището на Табашкия мост.   По първоначална информация, мотористът е блъснат от автомобил, правещ забранения на кръстовището обратен завой.  Заради катастрофата трафикът е блокиран. Пътна полиция отбива движението по "Крайречен булевард".

публикувано на 21.05.24 в 17:47

Трима рибари са заловени за бракониерство край язовир "Огоста"

Заловиха трима бракониери на риба на монтанския язовир „Огоста" .  Нарушителите на забраната за улов на риба по време на размножителния период са установени в района на село Боровци, на разливище на язовира, където рибата хвърля хайвера си.  Заловените рибари са от Берковица, съобщи Валери Спасов , инспектор „Рибарство и контрол" ИАРА Монтана:..

публикувано на 21.05.24 в 16:51

623 нарушения на трудовото законодателство констатирани от началото на годината във Видинско

254 проверки за спазване на трудовото законодателство е извършила  Дирекция "Инспекция по труда" във Видин за  първите четири месеца на 2024 година.  Проверени са предприятия със зает персонал от около 9000 работници и служители. Констатираните нарушения са 1351, като  721 от тях се отнасят до осигуряването на здравословните и безопасни условия на..

публикувано на 21.05.24 в 16:30
Храм

Църквата в село Синаговци отбеляза храмовия си празник

В деня на Свети свети Константин и Елена жителите на видинското село Синаговци отбелязват храмовия празник на църквата, която носи името на светите равноапостоли.  Тържествена Света литургия бе отслужена от отец Владимир Велков. След богослужението в двора на църквата бе осветен празничен курбан  и раздаден на вярващите . За доброто..

публикувано на 21.05.24 в 14:28

Във Видин представят сборника "Поетични мостове"

В навечерието на  Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ч италище "Цвят" и Дружеството на писателите във Видин ще представят сборника "Поетични  мостове". В него са включени стихове на 15 видински поети, каза секретарят на читалището Любомир Илиев: "Съставители са Диана..

публикувано на 21.05.24 в 13:53

Мъж счупи стъклата на няколко автомобила в Берковица

Задържаха мъж, счупил предни панорамни и странични стъкла на 4 автомобила  в Берковица  през почивните дни, съобщиха от полицията в Мнтана.  На 20.05.2024 г. в полицейското управление постъпила жалба от 35-годишна местна жителка, която съобщила, че предишната нощ било счупено предното панорамно стъкло на лекия ѝ автомобил "Дачия Дъстър",..

публикувано на 21.05.24 в 11:15