Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един поглед върху живота на малцинствата в България

15
Снимка: Светлана Стоенелова
В СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин вчера беше открита фотоизложба "Един поглед върху живота на малцинствата в България". Експозицията е създадена по идея на Емил Иванов и Яков Джераси и се организира в чест на Ейбрахам Фоксман за приноса му към изграждането на един свят без омраза. Животът на малцинствата в България е уловен през обектива на Огнян Панов.

По повод официалното откриване Светла Пешева, изпълняващ длъжността директор на училището, каза:

"Нашето училище е най-естественото място за тази изложба- училището като една свободна територия на единството и различията. В своята 134-годишна история нашето училище е било място за израстване на ученици от различен етнически произход и религиозни вероизповедания. Архивите на училището пазят спомен за своите ученици евреи, арменци, турци, власи, роми, които както тогава, така и днес са се различавали единствено по своите знания, постижения, училищни изяви и лични качества." През тази учебна година  в СОУ "Цар Симеон Велики" се обучават деца от Сирия, Полша, Италия.

"Съвсем естествено съжителство на източно православие с католицизъм и мюсюлманско вероизповедание, както и деца от различни етноси."

Яков Джераси, създателят на изложбата, разказа:

"Един от проблемите в нашето общество е отношението ни към малцинствата, а те не са малко- стигат до 40% от населението, което живее в България. Ние сме познати като толерантна страна- примерът от преди повече от 70 години, за моите сънародници евреите, отношението на България към тях беше много по-различно от това на другите страни. Много искам да запазим този дух и затова с тази изложба показваме техния ежедневен живот, обикновените неща, които правят хората от малцинствата в България. Да си напомним, че те са част от нашето общество и ние не можем да им обърнем гръб, трябва да намерим начин как да се доближим до тях, защото в момента не сме близки с тях. Ние сме разделени и трябва да търсим мостове. Аз мисля, че по-младото поколение ще намери начин. От това малцинство има една голяма част хора и това са ромите, които не участват в образованието, за някои по-удобно е те да не бъдат там и нашата роля е да ги накараме да се върнат в училищата. Училището е най-важно за този процес. Ромите само се записват в училищата, но те не ги посещават и ние го приехме като даденост. На много места в страната- записват се ромски деца да учат, получава се субсидия за тях, но те не посещават училище. Това трябва да се спре. Трябва да се привлекат и родителите на ромските деца, да осъзнаят необходимостта от образованието им, защото ромите минаха вече един милион души. Трябва ромите да завършват университети, но истински университети, не менте. Ромите нямат желание да учат. Аз търся добрия пример- аз поисках да ми намерят 10 роми, които са завършили Софийския университет, но не можах да намеря. Има един ром, който е завършил много престижен университет в чужбина и когато аз поисках от него да се идентифицира като ром, той не беше толкова сигурен. Имаме нужда от модел, модел на един ром, който е излязъл от гетата и не се срамува от произхода си- такъв модел търся.

При помаците, всички свършват гимназия и това е естествено за тях. При мюсюлманското население от турските семейства, те са по-добре от ромското население, но не стигнаха нивото на помашкото население. Аз ще продължа да търся добрия пример, който да покажа. За сега нямам такъв! За това дойде време за такъв пример- тази изложба. Тя ще гостува в 14 града на страната и на финала ще бъде на 10 март в Народното събрание, а на 4 април тя ще отпътува за Брюксел."

Учениците и гостите бяха много впечатлени от изложбата:

"Показва нашата толерантност, много е цветна, интересна ми е частта с еврейската общност, не трябва да правим разлика между хората по етнос." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50