Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рецепта за вкусно бабино сладко: две ръце, две тави, две печки на дърва и желание да прославим БЪЛГАРСКОТО

Пътят от хобито до бизнеса, който пази природата

7
Снимка: Радио ВИДИН


Може ли хобито да се превърне в бизнес? Какъв е пътят, който трябва да извървят две крехки жени, израснали в Балкана, сред дъхави билки и горски плодове, от щанда на всяко изложение, на което са поканени, до момента, в който имат относително сигурно работно място и място, на което да представят и да се похвалят с това, което правят- с двете си ръце, в две тави и две печки на дърва?
 
Марияна е от село Превала, Мая е от Чипровци. Работили са заедно в завода за боеприпаси в Горни Лом- до момента на първия взрив през 2010 година. Случайността ги среща по пазарите, получават предложение от Местната инициативна група да участват в изложение на домашно произведена храна на Гушовския манастир. Там показват част от продукцията си- домашно произведено сладко по стара рецепта. Сладката, които предлагат, се харесват на хората и така тръгват от изложение на изложение. Едва ли преди години Марияна и Мая са знаели, че тяхното хоби да събират горски плодове и да правят вкусно и ароматно сладко, по стара рецепта, ще се превърне в поддържащ биоразнообразието бизнес.

Преди две години влизат във връзка с екипа на проекта "За Балкана и хората", чиято основна цел е да подпомага хора, които желаят да поддържат биоразнообразието в региона, като от това правят бизнес. С 40 % собствено финансиране и помощ от Швейцарската програма за сътрудничество, закупуват порутената хлебопекарна в селото, в която се е произвеждал хляб за почти 3000-ното население, и я превръщат в цех за производство на домашно сладко, разказва Зорница Стратиева от Асоциацията на парковете в България, партньор по проекта.

СнимкаДвете жени берат плодовете сами, естествено, включили са всички свои близки. От ранна пролет, до късна есен, в студ и в пек- те са по поляните и високо в Балкана. Неуморни са, произвеждат около 10-13 хиляди бурканчета сладко, основно от горски плодове- ягоди, малини, шипки, дюли, круши, череши, боровинки и билки. Позволяват си да купуват плодове от овощни градини, но от такива производители, които гарантират качество. Правят го по стара бабина рецепта, ръчно и непременно на печка на дърва.

Мая и Марияна не могат да се похвалят с особена печалба, почти са на кантар, казват, че това, което изкарват, почти не стига и за издръжка на семействата им, но се надяват след година да могат да се похвалят и с това. Искат да помогнат на местни фермери, регистрирани по Наредба 26, да предлагат своята продукция в малкото им кокетно магазинче. От екологичното си сладко предлагат и на софиянци- на фермерския пазар в Борово, спазарили са и едно магазинче в столицата. Не спират да посещават фестивали и изложения, на които не пропускат да рекламират родния, български вкус на бабиното сладко, направено в няколко тави, с две ръце, две печки, бъркалки и .... най вече с желание да прославят родното.  

"Точно това ни накара да тръгнем от Превала и да идем на изложение чак в Тополовград- за да покажем, че по-хубаво от българското няма!"

Селановци, Кукурузени усмивки 2015, Мария ИвановаВ "Земята, която ни храни" правим "сладък" завой към оряховското село Селановци. Там преди малко повече от седмица се проведе традиционния събор "Кукурузени усмивки". Краси Каменов се спря пред щанда с различни по вид и цвят мед, и всякакви пчелни нещица, за да поговори с Мария Иванова и баща й Георги Осиковски. За нея основните качества, които трябва да притежава всеки един пчелар, са енергия, еунтусиазъм и тръпка. Смята още, че любовта към пчелите е като първата любов, която остава завинаги. Сред кошерите е от много малка, наследила е хъса от баща си, запалила е по пчеларството и дъщеря си. В момента се грижи за  три големи пчелина, а най-новият й експеримент е да произвежда "исторически" мед:

"От тази година в Плевен сложихме три кошера на покрива на блока ни, който се намира срещу Панорамата. Затова обичам да казвам- практически, този мед е исторически!"

Мария Иванова е научила тънкостите в занаята от баща си- Георги Осиковски. Той е от пчеларите, които оставят диря. С пчели се занимава от 1961 година, веднага след гимназията, като за пчеларството го е запалил негов преподавател във ветеринарния техникум в Ловеч.

"Първото условие да бъдеш пчелар е да си мераклия!"

Селановци, Кукурузени усмивки 2015, Георги ОсиковскиГеорги Осиковски е носител на приза Пчелар на годината за 2002 година.

"Пчелар на годината се става след много работа с пчелите, със своя приност в пчеларството..."

Георги Осиковски е убеден, че пчеларството е не само наука, но и комплекс от поне 9 науки... Има своя теория за това, защо измират пчелите...

"Липсва наука за отглеждането им, липсва адекватна грижа за пчелите, лекарствата са неефективни, има и фалшиви, държавата дълги години не полагаше грижи за сектора.... 22 години съм работил като технолог в "Пчеларско предприятие" Враца, тогава правехме много изследвания... Сега не е така..."

Още от разговора и подробности около приема на заявления по мерките от Националната програма по пчеларство 2014-2016 г., който продължава до 6 ноември 2015 г. чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50